Mohamed Merah - Franske politikere og terroreksperter spør seg om det hadde vært mulig å gjøre mer for å stanse seriemorderen i tide.

Franske politikere og terroreksperter spør seg om det hadde vært mulig å gjøre mer for å stanse seriemorderen i tide.

Kritikk av fransk etterretning etter seriedrap i Toulouse

Kritikere av fransk etterretning spør hvordan en straffedømt Al Qaida-tilhenger kunne drepe flere mennesker uten å bli oppdaget.

Sett i etterkant, så kan det virke opplagt at 23-åringen Mohamed Merah burde fått alle alarmklokker til å ringe hos sikkerhetstjenestene i Frankrike.

Både han og broren var tilhengere av den fundamentalistiske islamske retningen salafisme. Merah var straffedømt minst 15 ganger, og flere av dommene dreide seg om voldsbruk.

To ganger besøkte han de lovløse grensetraktene mellom Afghanistan og Pakistan, hvor Al Qaida har drevet treningsleire.

I 2010 tvang Merah en ung gutt til å se en video hvor muslimske ekstremister halshogde fanger, ifølge avisa Telegramme. Da guttens mor reagerte, ble hun angrepet av Merah.

Senere skal han ha stilt seg opp utenfor kvinnens bolig, iført militæruniform og med et sverd i hånden, og ropt at han var medlem av Al Qaida.

– Må få klarhet

Likevel klarte ikke fransk politi å avsløre og finne 23-åringen da han drepte tre soldater i forrige uke.

Fire mennesker til måtte dø før sikkerhetstjenestene skjønte sammenhengen og sporet opp gjerningsmannen i en leilighet i Toulouse. Før han selv ble skutt, innrømte Merah at det var han som sto bak drapsbølgen.

Både franske politikere og terroreksperter spør seg om det hadde vært mulig å gjøre mer for å stanse 23-åringen i tide.

– Man kan stille spørsmål ved om det ble begått feil eller ikke. Vi må få brakt klarhet i dette, sa utenriksminister Alain Juppé i et radiointervju torsdag.

Lederen for det høyrepopulistiske partiet Nasjonal Front, Marine Le Pen, anklager regjeringen for å ha tatt altfor lett på trusselen fra muslimske ekstremister. Hun forlanger å få vite hvorfor sikkerhetstjenestene ikke fulgte Merah tettere etter at han kom tilbake fra Afghanistan i fjor høst.

– Reagerte de raskt nok? Ble han overvåket nøye nok? spurte Le Pen da hun ble bedt om å kommentere terrorsaken.

(Artikkelen fortsetter etter videoen)

Video Dramaet i Toulouse er over - Foto: Nyhetsspiller /

VIDEO: Dramatisk politiaksjon i Toulouse

Ble avhørt

Selv om sikkerhetstjenestene ikke klarte å stanse Merah i tide, så overså de ikke fullstendig den unge mannen som angivelig ropte ut sin beundring for Al Qaida på åpen gate.

Den innenlandske etterretningstjenesten DCRI skal ha vært oppmerksom på Merah siden 2010, da han besøkte Afghanistan første gang.

I fjor ble han avhørt av DCRI etter å ha besøkt det krigsherjede landet på nytt. Merah hevdet at han bare hadde vært på ferie og viste fram feriebilder til etterretningsagentene.

Denne uken, mens han satt omringet i leiligheten i Toulouse, skrøt 23-åringen av at han hadde fått opplæring i terrorisme under oppholdene i Afghanistan.

– Merah-brødrene var godt kjent av etterretningstjenestene. Spørsmålet jeg stiller meg, er hvorfor han ikke ble satt under overvåking på vanlig måte, sier sikkerhetseksperten François Heisbourg.

– Hadde ingen grunnlag for pågripelse

Fransk politi hadde ingen grunnlag for å pågripe Mohamed Merah i forkant av seriedrapene, sier statsminister François Fillon til fransk radio på fredag.

– I vårt land har vi har ikke rett til å overvåke noen uten juridisk autorisasjon når de ikke har brutt loven. Vi bor i en rettsstat, sier Fillion.

Innenriksminister Claude Gueant forsvarer sikkerhetstjenestene og minner om at det finnes mange som sympatiserer med ekstreme grupper uten å gripe til vold selv.

– DCRI følger med på mange mennesker som er involvert i islamsk radikalisme. Å gi uttrykk for synspunkter er ikke nok til å bli stilt for retten, sier Gueant.

Angrep forhindret

Flere eksperter peker på at Merah er den første som noen gang begår terrorhandlinger i Frankrike etter å ha blitt inspirert av Al Qaida.

Det forrige alvorlige terrorangrepet i landet fant sted i 1995, noe som tyder på at etterretningen har gjort en sterk innsats over lang tid.

– I løpet av de siste seks årene har politiet hindret minst åtte angrep av samme type som det Merah utførte, uten at dette har fått stor oppmerksomhet, sier terroreksperten Roland Jacquard

Som et svar på kritikken fra dem som mener politiet bør gjøre en enda bedre jobb, lover Nicolas Sarkozy endringer i lovverket.

Personer som gjentatte ganger kikker på internettsider med oppfordringer til vold, risikerer heretter å bli stilt for retten og straffet.

(NTB)

Utvalgte dokumentarer

Mex. dokumentar. En av verdens største byer, Mexico by, må få vann fra nabodistriktene for at de over 22 millioner innbyggerne skal overleve. Dette til tross for at byen ble grunnlagt på en øy i den store Texcocosjøen. Sjøen er nå nesten uttørket. Regntiden kunne vært en redning, men det dårlige vann- og kloakksystemet i byen klarer ikke håndtere de store nedbørsmengdene. I stedet blir mange meksikanske hjem hvert år oversvømt av kloakk. Hvordan kunne denne alvorlige vannsituasjonen oppstå og hva kan gjøres nå? (H20mx)
Br. dokumentar. Malala ble skutt av Taliban fordi hun kjemper for jenters rett til utdannelse. BBC's journalist Mishal Husain møter Malala og hennes familie, som forteller om veien tilbake og drømmen for en bedre fremtid for kvinner.
Fr. dokumentar. For koreanarane er Korea eitt land. Både geografien, folket, språket og kulturen er den same. Kan ein gjenforeining av Sør- og Nord-Korea være mogleg? For fyrste gang fortel både sørkoreanere og nordkoreanere heile historia bak Koreahalvøya. (History of the Korean Peninsula)