Mohamed Merah - Franske politikere og terroreksperter spør seg om det hadde vært mulig å gjøre mer for å stanse seriemorderen i tide.

Franske politikere og terroreksperter spør seg om det hadde vært mulig å gjøre mer for å stanse seriemorderen i tide.

Kritikk av fransk etterretning etter seriedrap i Toulouse

Kritikere av fransk etterretning spør hvordan en straffedømt Al Qaida-tilhenger kunne drepe flere mennesker uten å bli oppdaget.

Sett i etterkant, så kan det virke opplagt at 23-åringen Mohamed Merah burde fått alle alarmklokker til å ringe hos sikkerhetstjenestene i Frankrike.

Både han og broren var tilhengere av den fundamentalistiske islamske retningen salafisme. Merah var straffedømt minst 15 ganger, og flere av dommene dreide seg om voldsbruk.

To ganger besøkte han de lovløse grensetraktene mellom Afghanistan og Pakistan, hvor Al Qaida har drevet treningsleire.

I 2010 tvang Merah en ung gutt til å se en video hvor muslimske ekstremister halshogde fanger, ifølge avisa Telegramme. Da guttens mor reagerte, ble hun angrepet av Merah.

Senere skal han ha stilt seg opp utenfor kvinnens bolig, iført militæruniform og med et sverd i hånden, og ropt at han var medlem av Al Qaida.

– Må få klarhet

Likevel klarte ikke fransk politi å avsløre og finne 23-åringen da han drepte tre soldater i forrige uke.

Fire mennesker til måtte dø før sikkerhetstjenestene skjønte sammenhengen og sporet opp gjerningsmannen i en leilighet i Toulouse. Før han selv ble skutt, innrømte Merah at det var han som sto bak drapsbølgen.

Både franske politikere og terroreksperter spør seg om det hadde vært mulig å gjøre mer for å stanse 23-åringen i tide.

– Man kan stille spørsmål ved om det ble begått feil eller ikke. Vi må få brakt klarhet i dette, sa utenriksminister Alain Juppé i et radiointervju torsdag.

Lederen for det høyrepopulistiske partiet Nasjonal Front, Marine Le Pen, anklager regjeringen for å ha tatt altfor lett på trusselen fra muslimske ekstremister. Hun forlanger å få vite hvorfor sikkerhetstjenestene ikke fulgte Merah tettere etter at han kom tilbake fra Afghanistan i fjor høst.

– Reagerte de raskt nok? Ble han overvåket nøye nok? spurte Le Pen da hun ble bedt om å kommentere terrorsaken.

(Artikkelen fortsetter etter videoen)

Video Dramaet i Toulouse er over - Foto: Nyhetsspiller /

VIDEO: Dramatisk politiaksjon i Toulouse

Ble avhørt

Selv om sikkerhetstjenestene ikke klarte å stanse Merah i tide, så overså de ikke fullstendig den unge mannen som angivelig ropte ut sin beundring for Al Qaida på åpen gate.

Den innenlandske etterretningstjenesten DCRI skal ha vært oppmerksom på Merah siden 2010, da han besøkte Afghanistan første gang.

I fjor ble han avhørt av DCRI etter å ha besøkt det krigsherjede landet på nytt. Merah hevdet at han bare hadde vært på ferie og viste fram feriebilder til etterretningsagentene.

Denne uken, mens han satt omringet i leiligheten i Toulouse, skrøt 23-åringen av at han hadde fått opplæring i terrorisme under oppholdene i Afghanistan.

– Merah-brødrene var godt kjent av etterretningstjenestene. Spørsmålet jeg stiller meg, er hvorfor han ikke ble satt under overvåking på vanlig måte, sier sikkerhetseksperten François Heisbourg.

– Hadde ingen grunnlag for pågripelse

Fransk politi hadde ingen grunnlag for å pågripe Mohamed Merah i forkant av seriedrapene, sier statsminister François Fillon til fransk radio på fredag.

– I vårt land har vi har ikke rett til å overvåke noen uten juridisk autorisasjon når de ikke har brutt loven. Vi bor i en rettsstat, sier Fillion.

Innenriksminister Claude Gueant forsvarer sikkerhetstjenestene og minner om at det finnes mange som sympatiserer med ekstreme grupper uten å gripe til vold selv.

– DCRI følger med på mange mennesker som er involvert i islamsk radikalisme. Å gi uttrykk for synspunkter er ikke nok til å bli stilt for retten, sier Gueant.

Angrep forhindret

Flere eksperter peker på at Merah er den første som noen gang begår terrorhandlinger i Frankrike etter å ha blitt inspirert av Al Qaida.

Det forrige alvorlige terrorangrepet i landet fant sted i 1995, noe som tyder på at etterretningen har gjort en sterk innsats over lang tid.

– I løpet av de siste seks årene har politiet hindret minst åtte angrep av samme type som det Merah utførte, uten at dette har fått stor oppmerksomhet, sier terroreksperten Roland Jacquard

Som et svar på kritikken fra dem som mener politiet bør gjøre en enda bedre jobb, lover Nicolas Sarkozy endringer i lovverket.

Personer som gjentatte ganger kikker på internettsider med oppfordringer til vold, risikerer heretter å bli stilt for retten og straffet.

(NTB)

Utvalgte dokumentarer

No. dokumentar. Sumaren 1989 opnar grensa mellom Østerrike og Ungarn nokre dagar. Eit ungt par fra Aust-Tyskland, Gundula Schafitel og Kurt-Werner Schultz, bestemmer seg for å krysse grensa med den seks år gamle sonen. Men før dei når fram, har grensa blitt stengd igjen. Når dei likevel prøver å komme seg over, blir Kurt-Werner skoten og drepen framfor Gundula og sonen. Hendinga får store ringverknader, og blir byrjinga på murens fall.
Am. dokumentar. En surrealistisk og utrolig historie om en flyktig kjærlighetsaffære mellom to fiendtlige supermakter på høyden av den kalde krigen. Denne historien kunne blitt slutten på stillingskrigen lenge før Gorbatsjov. Høsten 1959 drar Sovjetunionens leder, Nikitia Khrusjtsjov, til Washington på det han senere beskriver som sitt livs reise. På samme tid bygde vanlige amerikanske borgere tilfluktsrom i hagene sine i frykt for en russisk atombombe. Khrusjtsjov både forførte og skremte amerikanerne på de to ukene han var på besøk. (Khruschev Does America)
Svensk dokumentar. Da den sovjetiske ubåten U137 gikk på grunn utenfor Karlskrona i Sverige i oktober 1981, var det mange detaljer som aldri kom fram i mediene. Nye opplysninger og vitnemål kaster nå nytt lys over hendelsesforløpet.