Hopp til innhold

Krigshelten Rønneberg hedres av britene

Krigshelten og motstandsmannen Joachim Rønneberg hedres i dag av britene for sin innsats under andre verdenskrig.

Joachim Rønneberg ved kraftanlegget på Vemork på Rjukan

Krigshelten Joachim Rønneberg skal hedres i London. Bildet er tatt tidligere i år, da han besøkte Rjukan 70 år etter sabotasjeaksjonen mot kraftanlegget på Vemork.

Foto: Christensen, Marte / NTB scanpix

Storbritannia: Gry Blekastad Almås

70 år etter Vemork-aksjonen er 93 år gamle Rønneberg i dag æresgjest ved en lunsj i det britiske Overhuset i Westminster i London.

Før det skal han være med på kransenedleggelse ved monumentet over de hemmelige agentene som var med i The Special Operations Executive (SOE) under andre verdenskrig.

Hindret tyske atomvåpen

Det var Winston Churchill som sørget for etablering av den superhemmelige spesialenheten SOE.

Den rekrutterte og trente hemmelige agenter for å drive sabotasje mot den tyske okkupasjonsmakten.

Det var her Joachim Rønneberg og andre i Kompani Linge fikk sin opplæring før de gjennomførte sabotasjeaksjonen mot tungtvannsanlegget på Vemork i 1943.

Ved å sprenge tungtvannsanlegget hindret aksjonistene Tyskland i å utvikle atomvåpen.

– Aksjonen er et viktig symbol for det nære samarbeidet som oppsto mellom Norge og Storbritannia under krigen, sier Eskil Grendahl Sivertsen i Forsvarsdepartementet.

Tungtvannsaksjonen på Rjukan

Norsk Hydros fabrikk for tungtvann på Vemork på Rjukan, trolig fotografert like før 2. verdenskrig.

Foto: Scanpix

– Stor betydning

– Tungtvannsaksjonen har stor betydning også i Storbritannia. Internasjonalt ser man på Vemork som en av de første virkelige spesialoperasjonene gjennomført av spesialstyrker. Og Rønneberg er en stor helt også for britiske spesialstyrker, ifølge Grendahl Sivertsen.

Forsvarssjef Harald Sunde og forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen er med på hedringen av Rønneberg i den britiske hovedstaden.

Det er også den britiske viseforsvarsministeren John Astor, representanter for både norske og britiske spesialstyrker og andre krigsveteraner, blant dem Erling Lorentzen, som også fikk sin opplæring av britiske SOE.

Rønnebergs familie er også på plass.

Eksklusiv klubb

Etter lunsjen i Overhuset vil Rønneberg i en seremoni utenfor parlamentet motta et Union Jack som tidligere har vaiet over parlamentsbygningen i Westminster som en symbolsk takknemlighetsgave fra britene.

Også HM Kongens Garde er til stede.

Rønneberg bor på den eksklusive Special Forces Club under sitt flere dager lange besøk i London. Dette er en klubb som ble opprettet i 1945 for agenter tilknyttet SOE.

Nye medlemmer rekrutteres i hovedsak fra etterretning og spesialstyrker, men inkluderer også bombeeksperter og spesialister innen terrorbekjempelse.

Den skiller seg fra andre «gutteklubben-grei»-klubber ved at den også har kvinnelige medlemmer, i tråd med ånden fra SOE, som også hadde kvinnelige agenter.

Se intervju med Joachim Rønneberg fra tidligere i år:

Joachim Rønneberg frå Ålesund er den einaste attlevande etter tungvassaksjonen på Vemork i 1943. Sjå intervjuet med han kvelden før 70-årsmarkeringa.

VIDEO: Se intervju med Joachim Rønneberg i forbindelse med markeringen av 70 årsjubileet etter tungtvannsaksjonen i februar 2013.

SISTE NYTT

Siste nytt