Hopp til innhold

Krever slaveri-erstatning fra Norge

En komite som arbeider for flere av de karibiske øystatene vil at Norge skal betale erstatning for ettervirkningene av slavetiden.

Slaver i arbeid

Slaver i arbeid på bomullsmarkedene i sørstatene i USA. På de dansk-norske øyene i Vestindia ble slavene brukt på sukkerplantasjer.

Foto: Samtidig illustrasjonstegning

Kravet kommer fra organisasjonen Caribbean Community Reparations Commission (CCRC) som arbeider for at de tidligere kolonimakter skal betale erstatning og be om unnskyldning for slaveriet.

Slave i USA med annens barn

Et tidlig fotografi fra cirka 1850 av en kvinnelig slave i sørstatene i USA med et barn fra en slaveeiende familie hun passet.

Foto: Missouri Historical Society via WGBH-TV / Ap

CCRC hører inn under Caricom, en internasjonal mellomstatlig organisasjon, som arbeider for å samordne de karibiske landenes politikk.

Fra før har organisasjonen tatt til orde for å kreve erstatning fra Storbritannia, Frankrike og Nederland for slaveriet.

Etter organisasjonens siste møte på Jamaica ble det på en pressekonferanse tirsdag opplyst at de føyer Norge, Danmark, Portugal, Spania og Sverige til listen.

Tre dansk-norske øyer

Kravet mot Norge stammer fra at Norge, som en del av kongeriket Danmark-Norge, hadde tre vestindiske øyer som kolonier.

De tre øyene St. Thomas, St. John og St. Croix var i dansk-norsk besittelse fra henholdsvis 1672, 1718 og 1733.

For Norges del opphørte besittelsen med oppløsningen av Danmark-Norge i 1814, mens danskene beholdt øyene frem til de solgte dem til USA for 25 millioner dollar i 1917.

Slavene på øyene ble først og fremst brukt på sukkerplantasjene og var i stort flertall på øyene.

I 1754 var befolkningen på de tre øyene på 16.000 mennesker, hvorav 14.000 var slaver, skriver DR.

Artikkelen fortsetter under bildet.

 Christiansted på St. Croix

Utsikt over byen Christiansted på den tidligere dansk-norske øya St. Croix.

Foto: Martinne Geller / Reuters

Ansatt britisk advokatbyrå

Regjeringene i de karibiske landene har tidligere ansatt det britiske advokatfirmaet Leigh Day for å arbeide for at de skal få erstatning.

Leigh Day var advokatfirmaet som i sommer sørget for at flere hundre kenyanere fikk erstatning etter å ha blitt torturert av de britiske koloniherrene under det såkalte Mau Mau-opprøret på 1950-tallet.

I første omgang vil de karibiske regjeringene gjennom sitt advokatbyrå prøve å forhandle seg frem til en erstatning fra de tidligere koloniherrene.

På pressekonferansen i Jamaica tirsdag sa imidlertid Leigh Day-advokaten Richard Stein at det vil gå til Den internasjonale domstolen i Haag med sitt krav dersom forhandlinger ikke fører frem.

– Det er den mest gjennomslagskraftige måte de karibiske landene juridisk kan forfølge sitt krav dersom de ikke når frem via diplomatiske veier, sier Richard Stein til nyhetsbyrået Ap.

SISTE NYTT

Siste nytt