Hopp til innhold

Krever endring i Kenya etter terror

NAIROBI (NRK): Demonstranter med blodrøde kors krever at presidenten i Kenya må gjøre mer for å stanse terrorangrep. De får støtte av en sikkerhetsekspert som mener at myndighetene ikke har kontroll.

Demonstranter bar røde kors for å minnes de drepte

I Nairobi har demonstranter samlet seg med røde kors for å minnes de drepte etter terrorangrepet på en minibuss forrige helg.

Foto: TONY KARUMBA / Afp

– Sikkerhetssituasjonen i Kenya har forverret seg etter angrepet mot kjøpesenteret Westgate i fjor, sier Abdullahi Abdille som forsker på konflikt og sikkerhet i Somalia og landene rundt, ofte kalt Afrikas horn.

Han jobber for ICG, International Crisis Group, en uavhengig organisasjon som jobber for å hindre konflikt i ulike deler av verden. NRK møter ham på kontoret til ICG i Nairobi.

På veggen henger et kart over Kenya. Abdille peker på Mandera nordøst i landet, på grensen mot Somalia.

Sikkerheteksperten peker på Mandera i Kenya

Sikkerhetsekspert Abdille viser hvor Mandera ligger i Kenya

Foto: Christine Præsttun / NRK

– Mandera koker. Det har vært ti angrep der på 40 dager. Stedet har blitt episenteret for konflikt i Kenya.

Det var i Mandera at terrorister fra Al-Shabaab angrep en buss sist helg. Passasjerene måtte sitere vers fra koranen. De som feilet ble skutt. 28 mennesker ble drept, 24 av dem var lærere på vei hjem til Nairobi på juleferie. 3 av dem var leger.

Seks fagforbund har bedt tusenvis av medlemmer om å forlate området:

– Livene deres er i fare. Vi har ikke flere medlemmer å miste, sier lederen for Kenyas lærerforbund, Wilson Sossion.

Ifølge Abdille kunne terroristene passere grensen fra Somalia uten å risikere å bli stanset, utføre det brutale angrepet og så returnere igjen. Han forstår de som ønsker å flykte fra Mandera og mener at myndighetene ikke på noen måte har kontroll over situasjonen.

Blodrøde kors og kister

Kritikken mot myndighetenes håndtering av terroren øker i Kenya. Hundrevis av demonstranter møtte i går formiddag opp utenfor presidentens kontor mens de taktfast ropte «Ingen flere drap». Med seg hadde de blodrøde kors og kister for å minnes de som ble drept i terrorangrepet i Mandera.

Demonstrant går forbi brennende kors i Nairobi

En demonstrant går forbi brennende kors utenfor presidentens kontor i Nairobi

Foto: TONY KARUMBA / Afp

Parlamentet hadde også et ekstraordinært møte i går kveld der medlemmene samlet seg på tvers av politiske motsetninger om en appell til presidenten om umiddelbar handling.

Men ifølge visepresidenten har militæret allerede slått tilbake og drept flere enn 100 Al-Shabaab krigere i området der de 28 ble skutt. Sikkerhetseksperten Abdullahi Abdille betviler at dette stemmer:

– Dette angrepet er et forsøk fra regjeringens side på å vise handlekraft, men i virkeligheten tror jeg de som står bak angrepet har flyktet, inntil jeg eventuelt ser bevis på noe annet.

Han sier at det stemmer at militæret har utført angrep mot baser til Al-Shabaab i Somalia, men mener det ikke er sannsynlig at de har drept så mange som 100 krigere.

Korrupt og inkompetent politi

Demonstrantene bar plakater med krav om politireformer. Ifølge Transparency International er politiet den mest korrupte institusjonen i Kenya. Abdullahi Abdille er enig i at politiet må gjennom en radikal forandring:

– Politisektoren må reformeres, slik at politiet kan tilpasse seg til de nye truslene som radikalisering og terrorangrep.

Kenya har vært utsatt for terrorangrep siden 2011 da sikkerhetsstyrker gikk inn i Somalia for å bekjempe Al-Shabaab. Det har vært angrep mot kysten i nærheten av Somalia, i Nairobi og i Mandera.

– Politiet i Kenya er ikke i stand til å håndtere terrorfaren. De reagerer først etter at et angrep har skjedd og da med kollektiv avstraffelse, sier Abdille.

I forrige uke gikk politiet inn i tre moskeer i Mombasa og arresterte flere enn 150 personer. Ifølge en uttalelse fra Al-Shabaab var angrepet mot bussen en hevn etter dette.

Abdille sier at militæret og etterretningstjenesten heller ikke fungerer godt nok og at enhetene ikke klarer å samarbeide. Han mener at myndighetene må innse at fienden finnes innenfor landets grenser og at de må bekjempe radikalisering.

– Kenya må forstå at Al-Shabaab har røtter og nettverk innenfor landets grenser. Vi vet ikke når eller hvor de slår til neste gang, men vi må innse at Al-Shabaab ikke bare er en ytre fiende.

President Uhuru Kenyatta var bortreist da demonstrantene ropte om økt sikkerhet utenfor hans kontor. Politiet hørte dem og svarte, med tåregass.

SISTE NYTT

Siste nytt