Hopp til innhold

Koreanere i krisemøte

Nord- og Sør-Korea har vært i krisemøte i over tre timer i grensebyen Panmunjon etter en opptrapping i konflikten mellom de to landene. Nord-Korea har i mellomtiden ikke gjort alvor av truslene om militære angrep.

En sørkoreansk soldat med barrikader på Den store samlingsbroen

Sør-Korea er i høy beredskap etter at Nord-Korea truet med militære aksjoner dersom nabolandet ikke stenger høyttalerne med propaganda i grenseområdet.

Foto: KIM HONG-JI / Reuters

Nære rådgivere til lederne i de to landene begynte møtet klokken 11 norsk tid for å diskutere situasjonen.

Samtalene foregår fortsatt, melder Sør-Koreas gjenforeningsminister, ifølge Reuters.

Spenningen er intens på den koreanske halvøya etter at de to landene skjøt med artilleri på hverandre torsdag, og Nord-Korea krevde at nabolandet stanser sine propagandasendinger i grenseområdet.

Pyongyang truer med militære handlinger dersom Seoul ikke slår av høyttalerne. Toppmøtet begynte rundt en halv time etter den nordkoreanske fristen.

Teknisk sett i krig

Det var Nord-Korea som tok initiativ til dialog på fredag.

Sør-Korea representeres ved gjenforeningsminister Hong Young-Pyo og lederen for Nasjonal sikkerhet, Kim Kwan-Jin, skriver AFP.

Nord-Korea har sendt militærtoppen Hwang Pyong-So, som oppfattes som å være nestkommanderende etter landets leder, og Kim Yong-Gon, som har ansvar for forholdet til nabolandet i sør.

– Situasjonen på den koreanske halvøya nærmer seg nå krig på grunn av de hensynsløse provokasjonene fra de sørkoranske krigshisserne, kunngjorde nyhetsbyrået KCNA i Nord-Korea, i følge Reuters.

De to landene er teknisk sett fortsatt i krig, fordi Koreakrigen endte med våpenhvile, og ikke en fredsavtale i 1953.

USA stiller seg bak

Praksisen med propaganda-høyttalere tok slutt i en gjensidig avtale i 2004, men Sør-Korea har uttalt at landet vil fortsette med sine kringkastinger i grenseområdet, med mindre Nord-Korea tar ansvar for landminer som eksploderte i Den demilitariserte sonen og skadet to sørkoreanske soldater tidligere denne måneden.

Nord-Korea nekter for å ha plantet landminene.

Trusler er vanlig kost i forholdet mellom de to landene, og flere titalls soldater har mistet livet i sammenstøt. Likevel har begge sider alltid klart å holde tilbake slik at det ikke bryter ut full krig.

Observatører forventer at også denne krisesituasjonen omsider vil roes ned, noe dagens samtaler kan tyde på.

Samtidig stiller USA seg bak Seoul og lover å forsvare sin allierte. USA har 28.500 militært personell utplassert i Sør-Korea.

Siden mandag har det pågått en militærøvelse der både Sør-Korea og USA deltar, og disse årlige militærøvelsene oppfattes alltid av Nord-Korea som en provokasjon.

SISTE NYTT

Siste nytt