Hopp til innhold

Konspirasjonsteoriene lever fortsatt

Konspirasjonsteoriene rundt hva som skjedde 11. september 2001 har vist seg å være uvanlig seiglivede. – Det er nesten umulig å trenge gjennom til slike mennesker, mener professor.

Søndre tårn World Trade Center, New York

Tvillingtårnene som raste sammen er grunnlaget for mange av teoriene.

Foto: STR / REUTERS

Anders Brekke i USA

Det har versert mange ulike teorier om hvem som sto bak terrorangrepene og hvordan det hele gikk for seg, og i løpet av de ti årene som har gått siden terrorangrepene mot USA har antall teorier eksplodert.

Et Google-søk på «9/11 conspiracy» gir i dag 130 millioner treff, mens «9/11 truth» gir hele 565 millioner treff.

Organisasjoner som The 9/11 Truth Movement drar inn store summer i donasjoner året rundt, og samler fortsatt inn penger til en grundig etterforskning. De har også gitt ut bøker, filmer og dokumentarer om det de mener er en enorm sammensvergelse.

Bevegelsen har også fått motparter i organisasjoner som Debunking 9/11 Conspiracy Theories, som forsøker å plukke teoriene fra hverandre.

Boka «Debunking 9/11 Myths» ble raskt kontret av boka «Debunking 9/11 Debunking», og krangelen om hva som stemmer pågår fortsatt.

Felles for de fleste teoriene er at amerikanske myndigheter enten visste om angrepene på forhånd, eller at de sto bak dem.

Se kl. 22.05: Tema 11/9: Den store konspirasjonen

World Trade Center i New York

World Trade Center i 2011.

Foto: Anders Brekke / NRK

– En fornærmelse mot landet

De første konspirasjonsteoriene skal ha oppstått i Europa, og fikk et bredt publikum med utgivelsen av den franske boka «L'Effroyable Imposture», som fikk navnet «9/11: The Big Lie» på engelsk.

Der hevder forfatter Thierry Meyssan at terrorangrepene var iscenesatt av USAs politiske høyrefløy og militærindustri, som trengte en grunn til å gå til krig mot Afghanistan og Irak.

Boka solgte i flere hundre tusen eksemplarer, men ble refset for motstridende faktaopplysninger og grunnløse spekulasjoner. USAs forsvarsdepartement kalte boka en fornærmelse mot hele landet.

Meyssans teorier hadde likevel fått fotfeste, og det gikk ikke lang tid før det verserte utallige forskjellige teorier om hva som skjedde 11. september.

Her er noen av de mest utbredte teoriene:

Teori: Tvillingtårnene ble sprengt

Nordtårnet til World Trade Center kollapser

Det nordre tvillingtårnet kollapser.

Foto: JEFF CHRISTENSEN / REUTERS

En av de aller mest populære teoriene de går ut på at tvillingtårnene i World Trade Center ikke raste sammen på grunn av flyene som traff dem, men på grunn av kontrollerte eksplosjoner.

Teorien er at brannene og drivstoffet i flyet ikke kunne produsere nok varme til å smelte stålbjelkene i skyskraperne, og man viser til vitneforklaringer og eksperter som hevder det ble funnet rester av sprengstoff i ruinene.

Les: Bak kaoset og sotet og terroren

Amerikanske myndigheter forklarer kollapsen med at flyene krasjet inn i og skadet bærebjelker, og forskjøv den brannsikre isolasjonen i bygningen.

Flyene hadde flere titalls tusen liter drivstoff om bord, noe som førte til kraftige branner. Temperaturer på opptil tusen grader bøyde gulv og bjelker ut av stilling, og da det begynte å rase sammen tålte ikke bygningen mer.

Myndighetene påpeker også at kontrollerte sprengninger foretas nedenfra og opp, og at det aldri er funnet noen tegn til sprengstoff på Ground Zero.

Enkelte mener også at bygning nummer sju i World Trade Center, som kollapset uten å ha blitt truffet av noen fly, er bevis på at det hele var planlagt.

Bygningen ble truffet av rester fra tvillingtårnene, og begynte å brenne i de lavere etasjene. Da bærebjelkene ga etter, tålte ikke bygningen vekten av etasjene oer.

Teori: Pentagon ble ikke truffet av et fly

Pentagon 11. september 2001

Pentagon 11. september 2001.

Foto: HYUNGWON KANG / REUTERS

Mange har spurt seg hvordan flykapreren Hani Hanjour kunne styre et fly inn i hovedkvarteret til det amerikanske forsvarsdepartementet over en time etter angrepet på World Trade Center.

Noen mener at Pentagon ble ikke truffet av et fly i det hele tatt, men av et missil eller en drone som ble avfyrt av den amerikanske regjeringen.

Andre hevder at amerikanske myndigheter med vilje unnlot å skyte ned flyet som traff bygningen.

FBI har senere hentet ut deler av flyvraket, de såkalte svarte boksene, og har identifisert levningene etter alle som var om bord. Et stort antall vitner har også stått fram, og spor etter flyets ferd mot Pentagon er godt dokumentert.

I dagene etter terrorangrepene dukket det også opp falske meldinger om at flere av kaprerne var i live, og det ble påstått at telefonsamtalene fra de kaprede flyene kunne være falske.

Teori: Bush visste om angrepet på forhånd

George W. Bush får høre om terrorangrepet 11. september

George W. Bush får høre om terrorangrepet 11. september.

Foto: PAUL J. RICHARDS / Afp

Teoriene om hvem som visste hva da terroren rammet USA er mange. En populær teori er at president George W. Bush trengte et påskudd for å gå til krig mot Afghanistan og Irak, og at regjeringen derfor iscenesatte hele terrorangrepet.

Mens noen mener at USA sprengte World Trade Center og angrep Pentagon selv, mener andre at USAs luftforsvar fikk ordre om å ikke foreta seg noe, selv om de var klare til å skyte ned de kaprede flyene.

Noen hevder til og med å vite at amerikanske jøder fikk vite om dette på forhånd, og holdt seg unna Manhattan 11. september.

Det har igjen ført til spekulasjoner om hvorvidt Israel også kunne ha vært involvert.

– Ikke overraskende

Richard Pildes

Professor Richard Pildes.

Foto: Anders Brekke / NRK

Professor Richard Pildes ved New York Universitys School of Law er ikke overrasket over at konspirasjonsteoriene fortsatt lever i beste velgående.

– I USA har det alltid vært en liten gren av konspirasjonsorientert, paranoid tenkning. Det har blitt godt dokumentert, og det er ikke overraskende at noe av det dukker opp i forbindelse med 11. september, sier Pildes til NRK.

Pildes tror imidlertid at flertallet av teoriene stammer fra andre land enn USA.

– Jeg tror mesteparten av konspirasjonsteoriene kommer fra andre deler av verden, men det vil alltid være en del av samfunnet som vil se ting på en måte som kan virke helt bisarr eller surrealistisk for oss andre, sier han.

Pildes mener det er nyttesløst å argumentere mot slike konspirasjonsteorier.

– Folk som tror på disse konspirasjonsteoriene lar seg egentlig ikke påvirke av bevis og fakta. De har et verdenssyn som forutsetter at det man ser ikke er ekte, og at alt mediene skriver er manipulert. Det er nesten ikke mulig å trenge gjennom.

– Hvis de ikke stoler på kilden til informasjonen, kommer de aldri til å behandle den informasjonen som troverdig, sier han.

SISTE NYTT

Siste nytt