Hopp til innhold

Kong Harald: – Det er veldig leit

MANDALAY (NRK): Kongen mener at ryddingen av et stort slumområde og tvangsflytting av fattige i anledning besøket i Myanmar, tyder på at landet har langt igjen i demokratiseringsprosessen.

Kongebesøk i Myanmar

– Det er veldig leit. Vi har ikke bedt om dette i det hele tatt. Vi skulle ha en privat mottakelse her, men dette er noe de har ønsket, sier kongen til NRK fredag.

Torsdag ble det kjent at et stort slumområde ved elvebredden i Mandalay har blitt jevnet med jorden av Myanmars myndigheter i anledning det norske kongeparets besøk til Myanmar.

Kongeparet er på en fem dager lang rundreise i det asiatiske land for å fremme norske næringsinteresser. Dette skjer parallelt med at landet er i en prosess der det beveger seg fra et militærdiktatur og i mer demokratisk retning.

– Jeg tror vi får ta det på den kappen at vi er i en demokratiseringsperiode og at dette kanskje er et bevis på at de har et stykke å gå ennå, sier kongen.

– Ellers vært fantastisk

Kongeparet Mandalay

Kongeparet ankom Mandalay fredag.

Foto: Kristi Marie Skrede / NRK

Kongeparet ankom Mandalay rundt klokken 06.30 norsk tid etter å ha vært på elvecruise oppover den 2000 kilometer lange sentrale vannveien Irrawaddy (Ayeyarwaddy) i Myanmar.

De ble tatt imot av lokale styresmakter som hadde pyntet elvebredden med folk kledd i ulike etniske drakter. Barn i uniform sto foran et stort velkomst banner og veivet med norske og myanmarske flagg.

Det var knapt mulig å skimte slumområdet rett bortenfor, fordi det sto lastebiler parkert tett i tett rett foran grensen inn mot slummen. De fattige landarbeiderene som levde her for noen uker siden, er ikke til å se.

– Har kongen fått sett det fattige Myanmar?

– Jeg har ikke fått sett så veldig mye. Vi har vært i land et sted, men vi har sett hva som har vært langs elven her. Ellers har det vært et fantastisk fint besøk, sier kong Harald.

Artikkelen fortsetter under bildet

Tvangflyttet før kongelig besøk

Det er lite igjen som vitner om at det var et stort slumboligområde her ved Gaw Wein-havnen langs elvebredden.

Foto: Henrik Myhr Nielsen / NRK

Jevnet med jorden

Husene til de fattige i slummen ved elvebredden ble jevnet med jorda etter at de hadde fått varsel om flytting. Deretter ble hele området planert med bulldoser, og flaggstenger og blomster utplassert.

Et stort område på størrelse med flere fotballbaner har blitt ryddet og målet har vært å vise et glansbilde av Myanmar.

NRK har blitt fortalt at det er vanlig praksis å «pynte området og rydde området» når VIPs kommer til byen langs vannveien. Når de celebre gjestene drar, får befolkningen lov til å flytte tilbake. Men da er ofte hus og skur jevnet med jorden.

Sekretær for Mandalay City Development Committee (MCDC), Thet Naing Tun bekreftet torsdag ovenfor lokalavisen Irrawaddy at familiene fikk beskjed om å flytte i november. Men ønsket ikke å tallfeste hvor mange det er snakk om.

Harald og dronning Sonja drar på en to dagers reise med elvebåt til storbyen Mandalay. Kongeparet avsluttet onsdag den offisielle delen av statsbesøket i Myanmar.

– Vil ta opp saken med Myanmar

Utenriksdepartementet er ansvarlig for planleggingen av kongebesøket til Myanmar, men var uforberedt på at situasjonen kunne oppstå.

– Dette var ukjent for oss og vi mener at dette ikke burde ha blitt gjort. Fattigdom kan man ikke gjemme bort. Det et problem man må løse gjennom utvikling og det er blant annet derfor vi engasjerer oss i Myanmar, sa kommunikasjonssjef Frode Andersen til NRK torsdag.

Han sier de nå vil ta opp saken med Myanmar.

– Vi er i kontakt med myndighetene i Myanmar for å få klarhet i hva som her har skjedd, sier Andersen.

Frode Andersen, kommunikasjonssjef i UD, sier planene for statsbesøket i Myanmar er blitt endret uten at de har fått informasjon om dette. De vil diskutere saken med myndighetene i Myanmar.

SISTE NYTT

Siste nytt