Hopp til innhold

– Rapporten må få alarmklokkene til å ringe inne i forhandlingsrommet

Over hundre organisasjoner ønsket at årets valg skulle være et klimavalg. I dag troppet noen av dem opp på Løvebakken med krav om at FNs klimarapport må på bordet også i forhandlingsrommet der Erna Solberg leder regjeringssonderingene.

Lars Haltbrekken, Svein Tveitdal og Sigbjørn Aanes

OVERLEVERING: Lars Haltbrekken fra Naturvernforbundet (t.v.) og Svein Tveitdal (midten) overleverte FNs klimarapport til Erna Solberg og regjeringssonderingene via hennes rådgiver Sigbjørn Aanes (t.h.).

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Organisasjonene som sammen oppfordret til at stortingsvalget skulle være et klimavalg ber nå Erna Solberg få med seg den siste rapporten fra FNs klimapanel før regjeringserklæringen spikres.

Ved porten til Stortinget på Løvebakken møtte de derfor opp med håp om å kunne spille inn det aller siste om klimaendringene i sonderingene som pågår for ny regjering.

Ut døra kom Erna Solbergs nærmeste rådgiver Sigbjørn Aanes.

– Vi er et hundretalls norske organisasjoner som ønsker å gi dere den siste rapporten fra FNs klimapanel. Rapporten bør få alarmklokkene til å ringe inne på forhandlingsrommene, sa Lars Haltbrekken fra Naturvernforbundet til Ernas mann.

Sammen med seg hadde Haltbrekken både representanter fra andre miljøorganisasjoner, kirken og fagbevegelsen.

Organisasjonene har tro på at Høyre og de andre partiene vil kunne ta viktige avgjørelser for klima.

Blant annet viser Haltbrekken til tidligere uttalelser fra de borgerlige i forbindelse med klimaforliket i Stortinget der de sa at man måtte ha høyere ambisjoner enn det de rødgrønne la fram.

– Nå har dere sjansen til å gjøre noe, sa Haltbrekken rettet mot Høyre-rådgiveren.

Ernas rådgiver: – Det kommer ingen svar fra meg

Sigbjørn Aanes mottar klimakrav på Løvebakken

INGEN LOVNADER: Høyre-rådgiver Sigbjørn Aanes var opptatt av å ikke bli oppfattet som han kom med lekkasjer fra sonderingene da han møtte blant annet Svein Tveitdal fra Klimavalg 2013.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Aanes fra Høyre fikk overlevert selve rapporten fra FNs klimapanel, et opprop fra miljøforkjemperne, et par engasjerte appeller og noen konkrete råd om hva politikerne kan gjøre.

– Rapporten som kom i dag gjør at spriket mellom dagens politikk og det som faktisk trengs for å stoppe klimaforandringene øker. Det blir enda vanskeligere å snu dette, men her er noen forslag til hva Norge som et rikt land bør gjøre for en bærekraftig klimapolitikk, sa Svein Tveitdal. Han er en av initiativtakerne til sammenslutningen for at valget skulle bli et klimavalg, Klimavalg 2013.

Erna Solbergs rådgiver tok seg tid til å møte aktivistene, og takket pent for innspillet. Samtidig var det lite han kunne si om klimapolitikken til ei framtidig regjering.

– Tusen takk. Nå sitter vi i sonderinger, og det mest spennende jeg kan si er at ingenting er klart før alt er klart, sa Aanes til Haltbrekken og de andre fremmøtte.

Det eneste han kunne si om politikken til en ny regjering, var at den ville være ny.

– De er enige om at det nye flertallet skal ta Norge i en ny retning

En mer miljøvennlig retning da?
– Det kan jeg ikke svare på, for det kommer ingenting mer ut fra disse sonderingene akkurat nå, svarte Erna Solbergs rådgiver Sigbjørn Aanes på spørsmål fra NRK.

Har tro på å bli hørt

Svein Tveitdal overrakte en liste til hver av partilederne som sitter i sondering.

Han har selv bakgrunn fra FN-systemet og har jobbet lenge med klima. I år har han samlet 101 organisasjoner med et tydelig krav til politikerne under paraplyen Klimavalg 2013.

Han og de andre mener at det som kommer frem fra FNs klimapanel er veldig viktig for norsk klimapolitikk.

I dagens rapport kom blant annet dette fram:

  • Det er enda mer sikkert, trolig 95 prosent, at menneskene er ansvarlig for de siste 50 åras globale oppvarming
  • Temperaturen vil fortsette å stige, men har ikke steget så mye de siste 15 åra som tidligere antydet
  • Store mengder av isen på Grønland og polene har smeltet
  • Havnivået vil stige mer enn tidligere antatt
  • De våte områdene vil bli våtere og de tørre tørrere
  • Mer uvær i vente, men kanskje ikke så ille som tidligere antatt

Les også: Temperaturen kan øke opp til 4,8 grader

Listene som ble sendt inn i sonderingene på Stortinget fredag inneholder konkrete punkter på hva de mener kreves for å føre en klimavennlig politikk i Norge.

– Vi må redusere utslippene i Norge mye, og vi må la deler av oljen og gassen bli liggende i bakken sier Tveitdal.

Også Haltbrekken mener politikerne må gå inn på enda flere konkrete vedtak for å vise at de tar de nye funnene på alvor.

– Norge har økt sine utslipp kraftig de siste 20 årene, mens Sverige har redusert sine. Norge må også få på plass en ny kurs i klimapolitikken der utslippene kuttes særlig i oljesektoren og i samferdselen, sier lederen i Naturvernforbundet.

Tror dere at dere blir hørt?
– Vi regner med å bli hørt. Høyre har blant annet gått høyt på banen, og lovt landet en mer offensiv klimapolitikk, svarer Haltbrekken.

Klimavalg 2013 med Lars Haltbrekken foran Stortinget

TROPPET OPP: Klimavalg 2013 med Lars Haltbrekken fremst foran Stortinget

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK