Hopp til innhold

Ektepar på bryllupsreise i Nepal: – Det var døde rundt oss

Flere nordmenn var i Katmandu da det kraftige jordskjelvet rammet den tett befolkede byen. – Det er tøft å ta inn over seg at dette rammer så mange mennesker, sier Truls Vinju Lindahl.

Truls Vinju Lindahl og Marie Bjerkestrand i Nepal

Truls Vinju Lindahl og Marie Bjerkestrand er i Nepal på bryllupsreise, men havnet midt i jordskjelvkatastrofen.

Foto: Privat

De første meldingene om jordskjelvet i Nepal tikket inn lørdag morgen norsk tid. Omfanget av skjelvet var lenge usikkert, men det er nå klart at det er snakk om en katastrofe av enorme dimensjoner. Det nepalske innenriksdepartementet oppplyser på indisk TV lørdag ettermiddag at opp mot 800 personer har omkommet.

– Bilen gikk sidelengs

Ekteparet Marie Bjerkestrand og Truls Vinju Lindahl har vært på en to uker lang bryllupsreise i Nepal, men skulle etter planen reise videre til Myanmar i morgen.

Det unge paret er opprinnelig fra Nes på Romerike, men er bosatt i Stockholm. De var på vei inn til et boligområde i sentrum av Katmandu, da bakken begynte å riste.

– Plutselig hørte vi mye skriking, og merket at bilen begynte å gå sidelengs. Det var mye risting, og vi så at hus raste sammen foran og bak bilen. Det var skremmende, sier Lindahl.

Her kan du se Lindahls egne bilder fra katastrofen:

– Tøft å ta inn over seg

I likhet med mange andre søkte ekteparet åpent terreng for å unngå fallende bygningsmasser. Lindahl tror det største skjelvet kan ha pågått så lenge som ett minutt, med flere etterskjelv.

– Det har gått bra med oss. Vi konsentrerte oss om å holde oss i åpent terreng. Men vi var i et fattig område, og det var mange skadde rundt oss, og også døde, sier Lindahl.

– Rakk du å bli redd?

– Ja, det er det klart at man blir, sier Lindahl, som forteller at det nå er usikkert om turen går videre til Myanmar, slik planen opprinnelig var.

– Det kan hende vi forsøker å komme oss på et fly tilbake til Norge etter dette. Det er en spesiell stemning her. og det er tøft å ta inn over seg at det det går ut over så mange mennesker, sier Lindahl på telefon fra Katmandu.

Slik dekkes katastrofen i bildetjenesten Instagram:

Jorskjelv i Nepal Sombi-kart

– Som å være på danskebåten i Storm

Klara Sivertsen

Klara Sivertsen forteller at det begynte å drysse fra tak og vegger i bygget hun var i da skjelvet kom.

Foto: Privat

Klara Sivertsen er sammen med 70–80 elver fra Seljord Folkehøgskule skoletur i Nepal. Sivertsen var på en forelesning i et gammelt bygg i utkanten av Katmandu da skjelvet rammet.

– Det var veldig ekkelt. Først gikk strømmen. Deretter kom det skjelving, og det kjennes som man er på danskebåten i storm. Forskjellen er at man er på solid grunn, sier Sivertsen, som ikke umiddelbart skjønte at det var snakk om et jordskjelv.

Det gikk ikke opp for oss før det kom et veldig kraftig rykk, og alle stolene og folk ble kastet fremover. Etter hvert begynte det å drysse betong og tre fra taket. Det var et kraftig skjelv, men taket vårt raste ikke, og vi kom oss ut, sier Sivertsen.

– Mer dramatisk enn jeg hadde tenkt

Skolens rektor har ifølge Sivertsen vært i kontakt med ambassaden, og elevene har fått ringe hjem til bekymrede foreldre. Alle de norske elevene skal ifølge Sivertsen være i god behold.

– Akkurat nå står jeg på en tennisbane, cirka et kvarter unna hotellet vårt. Vi venter på at det er trygt å reise til hotellet, for det kan komme flere skjelv, sier Sivertsen.

Skoleklassen har vært i Nepal i en uke, og har fortsatt fem dager igjen før de reiser tilbake til Norge. Turen er en del av et veldedighetsprosjekt for et lokalt barnehjem.

– Reisen ble mer dramatisk enn jeg hadde tenkt meg, men jeg har fått ringt hjem og forsikret om at jeg har det bra.

Jordskjelv i Nepal

– Gulvet begynte å svaie

Marit Haug

Marit Haug var på flyplassen i Katmandu, da gulvet begynte å svaie.

Foto: NIBR / Presse

Marit Haug sto i visumkøen på flyplassen i Katmandu, da hun merket skjelvet.

– Hele gulvet begynte å svaie, og bygningen svaiet. Altså, vi klarte ikke å stå lenger … alle la seg ned på gulvet.

– Jeg vil si at det var kraftig, men jeg har aldri opplevd et skjelv før, så jeg vet jo egentlig ikke. Ting falt ned, men det ble ikke sprekker i terminalbygningen, sier Haug, som er i Katmandu i forbindelse med jobben som forsker for Norsk institutt for By–og regionforsking.

Kommunikasjonsrådgiver Rune Bjåstad i UD sier til NRK ambassaden i Katmandu jobber med å finne ut hvor mange nordmenn som er i området. Det er ikke plikt for nordmenn å registrere seg når de reiser inn.

UD ber pårørende ringe på telefon 23 95 00 00.

SISTE NYTT

Siste nytt