Hopp til innhold

Norskfødt tibarnsmor klar for sin tredje EU-periode

BRUSSEL (NRK): Marit Paulsen ble født i en bil på Youngstorget i 1939, og brenner for det europeiske fredsprosjektet. Nå frykter hun de høyreradikale i EU-parlamentet.

Marit Paulsen i EU-parlamentet

Med krykker og rullestol tar Marit Paulsen fatt på sin tredje periode i EU-parlamentet.

Foto: Åse Marit Befring / NRK

– Europa står i fare for å repetere forrige århundrets katastrofer, mener 74 år gamle Marit Paulsen, som er valgt inn i EU-parlamentet for tredje gang.

Åpning

I dag åpnet det nye parlamentet dørene for første gang siden EU-valget.

– Om noen minutter skal jeg gå til plenumssalen, og jeg kommer til å ha flyttet langt til venstre i salen fordi høyresiden har vokst seg så mye sterkere. Jeg synes det er jævlig ubehagelig at den høyrenasjonalistiske fløyen har vokst seg så sterkt, sier hun.

Hun sitter på det nye partikontoret. Datamaskin har hun ennå ikke fått, men hvilebenken er på plass. Det kan bli mange og lange dager i parlamentet.

«Hva tenker du om Juncker? Er vi for å støtte ham som EU-president?», vil en partifelle ha svar på over bordet.

– Han virker litt trøtt, svarer Marit Paulsen.

74-åringen er tibarnsmor, bestemor og engasjert politiker for det Svenske Folkepartiet, og tar fatt på fem nye år i EU-parlamentet. Men hun har lite til overs for de ytterliggående partiene på høyresiden, som Marine le Pens Nasjonal Front. Et parti som har doblet antall delegater.

Marit Paulsen på sitt kontor på EU-paralamentet

Marit Paulsen er veldig kritisk til den økende fremmedfrykten i Europa.

Foto: Åse Marit Befring / NRK

– Hun er en proteksjonistisk, nasjonalistisk, navlebeskuende og innadvendt politiker som tror hun er så mye bedre enn «dem». Om «dem» er jøder, muslimesvarte eller hvite spiller ingen rolle, men det er farlig, mener Marit Paulsen.

Fredsprosjekt

I 10 år har hun vært EU-politiker, og sittet to perioder i parlamentet. Hun kaller dagen Sverige ble med i EU for den lykkeligste i sitt liv, og begrunner det med at hun opplevde krigen i Norge.

– Jeg ble født i en bil på Youngstorget i november 1939, forteller hun.

– Jeg tilhører det siste kullet i Europa med minner fra verdenskrigen. Det er fredsprosjektet som er viktigst for meg. Alt det andre vi prater om er bare glasur. Men det at vi kan krangle, gnåle, diskutere og forhandle er så uendelig mye bedre enn alternativet. Det er bedre med byråkrater enn soldater, mener 74-åringen.

Hun tar tak i krykkene og går mot døra. Det er tid for å gå i gang med en ny periode.

– Jeg tror det kommer til å bli kaotisk. Jeg tror det kommer til å bli farlig, og i beste fall kommer vi til å gå mot fem års stillestående i den europeiske utviklingen. Det er trolig det beste vi kan regne med, sier hun.

Kritisk til høyresiden

Utenfor heisen har hun en elektrisk rullestol. Hun har en sykdom som gjør det vanskelig å gå. Men engasjementet får henne likevel til å fortsette.

– Du vet vi har ti barn og en haug med barnebarn, og snart får vi oldebarn. Så vi får sørge for å skape en verden der de har rimelig bra livsvilkår, sier hun.

Det var barna i sin tid som fikk forfatteren og journalisten til å gå inn i politikken bare noen uker før hun fylte 60 år, og det er miljøet som hun brenner mest for.

– En av mine kamper er å få ned bruken av antibiotika.

Nær to tredel av all antibiotika som produseres på jordkloden brukes til dyr fordi de lever i unaturlige livsvilkår slik at immunforsvaret deres bryter samme, og vi holder dem gående med antibiotika. Det er ett av de tre største farene mot menneskehetens framtid sier Verdens helseorganisasjon.

Men nå mener hun altså at Europa også står foran andre trusler, og mener alle må ta ansvar for å stanse høyreekstreme partiers fremmarsj.

– Når vi går inn i den type nasjonalisme eller fascisme... Dette er ditt og mitt ansvar. Nå må vi stå opp for demokrati og frihet. Det spiller ingen rolle hva slags seksuell legning eller hudfarge du har: Vårt menneskeverd er likt for alle.

SISTE NYTT

Siste nytt