Hopp til innhold

Klappjakt på somaliere etter Westgate

NAIROBI (NRK): Flere tusen somaliere i Nairobi har blitt arrestert og trakassert etter terrorangrepet mot Westgate. Ett år etter angrepet håper befolkningen i den somaliske bydelen Eastleigh at politiet skal la dem være i fred.

Den somaliske bydelen Eastleigh i Nairobi

Den somaliske bydelen Eastleigh i Nairobi blir på folkemunne bare kalt «Lille Mogadishu».

Foto: Christine Præsttun / NRK

– Under politiaksjonen var disse gatene tomme for folk. Alle gjemte seg inne, redde for politiet.

Det forteller Omar Abdul Yussuf som eier kjøpesenteret «Bangkok Shopping-mall», i den somaliske bydelen Eastleigh i Nairobi.

I den fire etasjer høye bygningen er det tett mellom folk og tøyruller fra hele verden. Bydelen som er et handelssentrum i Øst-Afrika, er på folkemunne kjent som «Lille Mogadishu». De fleste av de rundt 400.000 som bor her, er av somalisk opprinnelse.

I dag er det ett år siden terrorister angrep kjøpesenteret Westgate og tok minst 67 uskyldige liv. De fire terroristene skal ha gjemt seg i Eastleigh i tiden før angrepet. Alle var av somalisk bakgrunn. En av dem, Hassan Dhuhulow, hadde bodd mange år i Norge.

– Jeg kan ikke forstå at det kan være sant at de gjemte seg her. Ingen jeg har snakket med har informasjon om hvor de kan ha vært, forteller Yussuf.

Omar Abdul Yussuf, eier av kjøpesenter i Eastleigh

Omar Abdul Yussuf kjøpesenteret «Bangkok Shopping-mall»kan ikke fatte at noen av terroristen har gjemt seg i bydelen.

Foto: Christine Præsttun / NRK

Overgrep fra politiet

Innbyggerne i Eastleigh har betalt en høy pris det siste året. Først kastet noen en granat mot en buss i desember i fjor, så i april kom det et nytt granatangrep. 10 personer ble drept i angrepene, mange såret. Ingen har tatt på seg ansvaret.

Etter angrepet i vår satte politiet i gang med aksjonen Peace Watch, men freden uteble. Politiet pågrep flere tusen og stengte dem inne på en idrettsarena.

– Politiaksjonen rammet tusenvis av uskyldige mennesker. Vi jobbet hardt for å få folk ut derfra, sier Omar Abdul Yussuf.

Han forteller at frivillige dro til idrettsarenaen med vann og mat, mens han og de andre i Eastleigh handelsforening forsøkte å få politiet til å sette folk fri.

I dag er det ett år siden terrorangrepet mot kjøpesenteret Westgate i Nairobi. Historiene fra de som var på innsiden, er dramatiske.

Video: 67 mennesker mistet livet, Harveen Kaur Sihra overlevde.

På kjøpesenteret Bangkok Shoppingmall møter vi skredderen Adallah Hassan som sier han har hatt flere ublide møter med politiet.

– Jeg har blitt arrestert flere ganger, både på gaten og hjemme hos meg selv. Politiet har stjålet penger fra meg og sist jeg ble arrestert var det en som slo meg i benet.

Den 23 år gamle skredderen forteller at han fortsatt har vondt i leggen. Beskyldningene fra folk i Eastleigh er mange om politiets brutalitet, om storming av vilkårlige hjem, ran, voldtekt og utpressing.

23 år gamle skredder i Eastleigh

Fortsatt gjør det vondt i kroppen til Adallah Hassan etter at politiet banket han opp.

Foto: Christine Præsttun / NRK

Terror i Kenya

Kenya har siden 2011 hatt soldater i Somalia som kjemper sammen med den Afrikanske Union mot Al-Shabaab. Siden har landet blitt utsatt for flere terrorangrep, også etter Westgate. Sist i juni i år ble minst 48 mennesker brutalt drept mens de var ute for å se på fotball-VM i kystbyen Mpeketoni.

Politiets svar har vært å slå hardt til mot det somaliske miljøet i landet. I aksjonen Peace Watch ble 4000 mennesker pågrepet, ifølge kabinettssekretæren i Kenya, Joseph Ole Lenku, mens landets politisjef hevder det er kun enkeltkriminelle som får lide, ingen spesiell gruppe av befolkningen.

Den internasjonale juristkommisjon og 16 andre organisasjoner er sterkt uenige, og viser til at forfølgelsen av somaliere er et brudd på landets egen konstitusjon.

Human Rights Watch skrev allerede et knapt år tidligere om trakassering av denne befolkningsgruppen på 2,4 millioner i Kenya.

Amnesty International er bekymret for politiets overgrep under operasjonen, og for blant andre de 1000 som ble tvangsflyttet til en overfylt leir med elendig sikkerhet, langt nord i landet, flere av dem barn, som var fjernet fra foreldrene med tvang, og mødre som var fratatt sine ammende spedbarn.

Den toneangivende avisen Daily Nation, ser mørkt på sjansen for å få fatt i eventuelle terrorister ved massearrestasjoner, så lenge de arresterte kan kjøpe seg fri for en neve shilling. Avisen skriver:

«Med en politistyrke som ser på somalierne som bankautomater, vil ikke da en ekte terrorist bare betale seg ut av det?»

På vei tilbake

I dag er det livlig i Bangkok Shoppingmall. Folk kommer langveisfra for å kjøpe myke tøystoffer til en billig penge. Men økonomien raknet fullstendig etter Westgate, forteller Omar Abdul Yussuf, som også er talsmann for Eastleigh handelsforening.

– Ingen kom hit på flere måneder. Det er klart vi har tapt mye penger på det.

Han forteller at de rikeste somalierne i bydelen nå har flyttet fra Kenya. De har reist til land som Rwanda og Uganda for å selge varene sine der.

På gaten utenfor kjøpesenteret står Mary Njambi og selger undertøy for kvinner. Hun forteller at ingen kom for å kjøpe hennes pastellfargede brystholdere, men at kundene nå heldigvis er på vei tilbake til området igjen.

Om politiet forfølger somaliere som gruppe, så var president Kenyatta på ettårsdagen for Westgate opptatt av samhold i sin tale.

– Noen ønsket å true grunnmuren i samfunnet vårt, men vi å stå imot har demonstrert hvorfor vi alltid må være åpne, demokratiske, enhetlige og forskjellige.

Mary Njambi selger undertøy i Eastleigh

Mary Njambi selger undertøy i Eastleigh.

Foto: Christine Præsttun / NRK

SISTE NYTT

Siste nytt