Hopp til innhold

Tar tilbake trærne i Amazonas: Kjeppjager tømmerhuggere

Ka'apor-indianere i regnskogen i Brasil tyr til ulike metoder for å jage illegale tømmerhuggere vekk fra deres territorium.

Indianer-stammer har levd i pakt med Amazonas i uminnelige tider, men stammeområdene trues nå stadig av illegale tømmerhuggere med økonomiske interesser.

Lokale krigere fra Brasils Ka'apor-stamme er lei av myndighetenes manglende handlekraft mot inntrengerne, og tar nå saken i egne hender.

Reuters-fotograf Lunae Parracho har fulgt krigere fra urfbefolkningen som går på jakt etter illegale tømmerhuggere. De ødelegger tømmerhuggernes utstyr, brenner bilene deres, ødelegger leirene, stripper-og kjeppjager dem.

– Vi er lei av å vente på regjeringen, sier Ka'apor-leder Irakadju til Reuters.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Ka'apor

SETTER FYR PÅ KJØRETØY: Som straff for at de feller trær ulovlig, setter urbefolkningen fyr på tømmerhuggernes biler.

Foto: LUNAE PARRACHO / Reuters

Parracho har tilbrakt mye tid sammen med Ka'apor-indianerne og skriver at en rekke store infrastruktur-prosjekter truer den tradisjonelle livsstilen til urfolket.

– Ulovlige tømmerhuggere har lenge invadert områder i regnskogen. Ka'apor-indianerne er lei av det de sier er en mangel på tilstrekkelig hjelp fra regjeringen, og føler det er på tide å ta saken i egne hender, skriver Parracho på sin blogg.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Ka'apor-indianer

OVERVÅKER: Ka'apor-indianer holder en rifle under en inspeksjon i jungelen.

Foto: LUNAE PARRACHO / Reuters

Overvåker skogen

Ka'apor-indianernes måte å leve på gjør dem avhengige av regnskogen. De, og flere stammer rundt om i landet har satt opp egne leirer med vakthold 24 timer i døgnet for å drive bort de som kommer for å utnytte seg av skogens naturressurser.

– Skogen var i ferd med å bli tatt fra oss, men vi våknet, sier Irakadju i et intervju med Parracho.

– Mange hvite føler at den stående skogen ikke er til noen nytte. De kan ikke se at den levende jungelen er til nytte for hele verden og hjelper jorden med å puste, sier han.

Ka'apor-indianere
Foto: LUNAE PARRACHO / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt