Hopp til innhold

– Prøver myndighetene å svindle oss?

BEIJING (NRK): Millioner av kinesiske småsparere har tapt penger siden børsraset de siste månedene. Mange er sinte på kinesiske myndigheter, som de mener har oppfordret folk til å gå inn i aksjemarkedet.

APTOPIX China Financial Markets

Det er mange kinesere som har vært uheldige med sine investeringer.

Foto: Mark Schiefelbein / Ap

– Jeg investerte over 200.000 yuan (255.000 kr) i fond og aksjer tidligere i år og nå har jeg bare noen tusenlapper igjen, fortviler pensjonisten Zhang Qungying (68) i et leserbrev til avisen South China Morning Post i dag.

– Det er som om jeg blir gal. Markedet har ikke bare kostet meg alle mine sparepenger, men også mitt liv. Jeg får bare sove et par timer hver natt før jeg våkner i en panikktilstand. Senest i mars skrev Folkets Dagblad at markedet bare var halvveis på veien til toppen, skriver 69 år gamle Zhang.

Aksjeboom i Kina

Hun er en av flere millioner kinesiske småsparere som det siste året har fått øynene opp for aksjer.

Siden i fjor sommer har kinesiske børser hatt en eventyrlig utvikling; fra mai i fjor til mai i år nær doblet Shanghai-børsen seg i verdi.

MARKETS-GLOBAL/ A man walks past in front of graphs showing recent Japan's Nikkei share average outside a brokerage in Tokyo

I Asia er det ikke bare de profesjonelle som spekulerer i aksjer.

Foto: ISSEI KATO / Reuters

Mangler utdannelse

«Alle» i Kina har nå kjøpt aksjer, men ifølge en undersøkelse gjort av Kinas sørvestlige universitet i fjor, og gjengitt av Bloomberg, hadde over 30 % av de nye spekulantene i Kinas aksjemarked ingen utdannelse utover grunnskole.

Men mange småsparere blir heller ikke kvitt aksjeporteføljene sine nå, fordi aksjer i Kina blir suspendert fra handel dersom de faller over 10 % i løpet av en handelsdag.

Under gårsdagens kraftige fall var bare et hundretalls aksjer omsettelige ved slutten av børsdagen, mens nær 2.000 aksjer var suspendert, enten fordi de hadde nådd 10%-grensen eller fordi selskapene frivillig trakk seg fra handel på grunn av markedsuroen.

Nevnes ikke i avisene

People's Daily

Folkets Dagblad hadde helt andre saker å by på i dag enn det store børsfallet.

Foto: People's Daily

Mens gårsdagens aksjefall skapte store overskrifter verden rundt, ble uroen ikke nevnt med et ord av partiavisen Folkets Dagblad i dag.

Forsiden var isteden viet forberedelsene til en stor militærparade i Beijing 3. september, som skal markere 70-årsdagen for Japans overgivelse i andre verdenskrig.

Myndighetene har tatt i bruk en rekke virkemidler for å prøve å stabilisere markedene. I går ble det kjent at Kinas statlige pensjonsfond nå får lov til å inkludere innenlandske aksjer i porteføljen, noe som vil øke etterspørselen av kinesiske aksjer i markedet.

Beskyld for svindel

Men for 69 år gamle Zhang Qungying er tiltakene liten trøst:

– Jeg har mistet tiltroen både til myndighetene og markedet. For ikke lenge siden lovet lederen for Kinas finanstilsyn at myndighetene hadde «evne og vilje» til å redde markedet, så vi har unnlatt å selge aksjene våre den siste måneden. Prøver myndighetene å svindle oss? spør hun retorisk i leserbrevet til South China Morning Post.

SISTE NYTT

Siste nytt