Ai Weiwei - Foto: FREDERIC J. BROWN / Afp
Foto: FREDERIC J. BROWN / Afp

Kinesisk kunstner forsvunnet

Den berømte kinesiske kunstneren og regimekritikeren Ai Weiwei var på vei til Hong Kong søndag morgen da han ble tatt ut av flykøen. Siden har ingen hørt fra ham.

Kinesiske myndigheter nekter å svare internasjonale medier om Ai Weiwei (53) er arrestert.

- Jeg har ikke fått vite noe, så langt, verken hvor han er eller hvorfor han er innbragt, sier hans kone Lu Qing til internasjonale nyhetsbyråer.

Kunstneren er blitt en av de mest frittalende kritikerne av det kinesiske kommunistregimet, og en av de gjenværende kjente opposisjonelle som for tiden ikke er i fengsel eller i husarrestert.

Også før utdeling av Nobels fredspris til Liu Xiaobo i desember i fjor, ble han nektet å reise utenlands fordi myndighetene fryktet han og andre ville dukke opp i Oslo og delta på Nobel-seremonien. Ai Weiwei var en av dem prisvinneren ønsket skulle være til stede i sitt eget fravær.

Begrunnelsen myndighetene gav ham var at «det ville skade rikets sikkerhet hvis han dro utenlands».

De siste ukene har det igjen vært aksjoner mot advokater, forfattere og andre regimekritikere i forbindelse med demonstrasjonene og kravene om medbestemmelse, frihet og demokrati i Midtøsten.

«Har andre ting å gjøre»

Ai Weiwei var på vei til Hong Kong sammen med en assistent søndag morgen europeisk tid da han ble ført bort mens han stod i kø for sikkerhetskontroll på flyplassen i Beijing.

Assistenten fikk etter en grundig sjekk av reisedokumentene slippe forbi kontrollørene mens Ai Weiwei ble ført bort av en grensepolitimann.

- Jeg gikk tilbake og spurte etter ham, men fikk beskjed om at han hadde «andre ting å gjøre» og at jeg måtte ta turen alene, forteller assistenten Jennifer Ng til BBC.

Atelieret til Ai Weiwei i Beijing - Politifolk vokter inngangen til atelieret til Ai Weiwei i Beijing. - Foto: Ng Han Guan / Ap

Politifolk vokter inngangen til atelieret til Ai Weiwei i Beijing.

Foto: Ng Han Guan / Ap

Få timer etter deltok et 40-talls sikkerhetspoliti i razzia mot kunstnerens atelier og hjem i den kinesiske hovedstaden.

Gjenstander som dokumenter og datamaskiner ble beslaglagt, og flere personer inkludert familiemedlemmer og kinesiske og utenlandske ansatte som befant seg i atelieret, ble bragt til nærmeste politistasjon for avhør. De ble sluppet fri etter noen timer.

- Jeg ble forhørt om Ais arbeid og artikler han har publisert på Internett. Jeg svarte at alt Ai gjør er offentlig tilgjengelig, så hvis de ønsker å vite hva han mener så er det bare å søke på nettet, sier Li Qing til Associated Press.

Ifølge The Times så er navnet Ai Weiwei sperret på en av de mest populære kinesiske søkeportalene. Kun blanke felt kommer opp på hans stikkord.

Bruker kunsten politisk

Ai Weiwei er en av Kinas internasjonalt mest kjente samtidskunstnere, og sønn av en av landets mest berømte moderne diktere.

For en del år siden ble han forsøkt «vervet» som en kulturambassadør for kommunistregimet, men gitt hans krav om ytringsfrihet og demokratiske reformer og hans kritikk mot den utbredte korrupsjonen og kommunistpartiets allmektige makt, har forholdet blitt mer anspent.

For tiden har Ai Weiwei en utstilling på galleriet Tate Modern i London kalt «Sunflower Seeds» som består av mer enn hundre millioner porselensbiter som skal forestille nettopp solsikkefrø.

OL stadion i Beijing - Ai Weiwei var en av designerne bak stadionet Fugleredet. - Foto: Ivar Grydeland / NRK

Ai Weiwei var en av designerne bak stadionet Fugleredet.

Foto: Ivar Grydeland / NRK

Han var også en av designerne bak hovedstadionet under Beijing-OL, som ble kjent som Fugleredet.

Flere av kunstverkene hans har en politisk brodd. Blant annet inkluderte han navnet på så og si alle skolebarna som døde under jordskjelvet i provinsen Sichuan i 2008.

Svært mange barneskoler raste sammen under skjelvet, og det har i ettertid fremkommet beskyldninger om at flere kjente til at skolene var satt opp med en dårlig byggteknisk standard. Mange av dem som har hevdet dette, er blitt arrestert.

Da Ai forsøkte å overvære rettssaken noen av ofrene reiste mot staten, ble han banket opp og arrestert.

Ai Weiwei bruker sitt kjente navn både til å forsvare andre regimekritikere og til å snakke med utenlandsk media.

Gjennom sin Twitter-spalte har han offentlig forsøkt å holde tellingen på hvor mange opposisjonelle som er pågrepet de siste ukene og månedene. Vel 70.000 følger ham på det sosiale nettstedet.

I likhet med mange andre opposisjonelle, er han under kontinuerlig overvåking, og ifølge hans assistent var besøkene fra kinesisk politi hyppigere enn på lenge. Bare sist uke ble atelieret sjekket tre ganger.

I fjor var han ilagt reiseforbud, og han har tidligere vært i husarrest. Selv skal han ha lurt på når neste pågripelse kom.

I et intervju med vestlige medier i 2009, uttrykte han bekymring for hva slags stat Kina var på vei til å bli.

- De setter deg i husarrest eller de får deg til å forsvinne. Det er alt de gjør. Det er ikke snakk om å møte kritikken eller å diskutere noe. Det er snakk om en enkel oppskrift.

- Alle de skitne jobbene utføres av politiet. Det er da en nasjon blir en politistat, når politiet blir satt til å håndtere ethvert problem.

Siste saker

Utvalgte dokumentarer

Ty. dokumentarserie. 100 år etter at krigen braut ut, får vi ei ny historie om dei grufulle åra, ikkje fortalt gjennom makthavarane, men slik 14 personar har skildra opplevingane sine. Dei åtte episodane er sett saman av oppdikta scener, gamle arkivklipp og animasjonar. I første episode er 14 år gamle Marina saman med faren, som er oberst, på ei togreise til fronten. Kunstnaren Käthe Kollwitz og mannen hennar må sjå at sonen deira på 17 vervar seg som soldat til krigen. (Tagebücher des Ersten Weltkrieges) (1:8)
Norsk dokumentar fra 2009. I 2008 dro Anja Breien til Irak for å følge jesidiene, et folk som bekjenner seg en ur-religion etablert før kristendom og islam fikk fotfeste. Deres hellige sted er Lalish Tempel i irakisk Kurdistan, i et dalføre som jesidiene tror var Paradisets dal. Der tilber de solen og ilden, og deres historie overleveres muntlig. Jesidiene er forsøkt utslettet gang på gang gjennom århundrer, i dag aktualisert gjennom trusselen fra ISIL.
Ty. dokumentar. Et sterkt vitnesbyrd fra krigen i Syria. Regissør Talal Derki følger to kamerater som har fått livet snudd på hodet av borgerkrigen: Basset, 19 år, er fotballspiller og sanger. Ossama på 24 er fotograf og pasifist. De drømmer om å få fjernet Bashar al-Assad og demonstrerer for frihet og demokrati. Men når konflikten blir mer voldelig, blir de unge også mer opprørske og tar til våpen. Filmen vant prisen for beste dokumentar på Sundance Film Festival. (Return to Homs)