Ai Weiwei - Foto: FREDERIC J. BROWN / Afp
Foto: FREDERIC J. BROWN / Afp

Kinesisk kunstner forsvunnet

Den berømte kinesiske kunstneren og regimekritikeren Ai Weiwei var på vei til Hong Kong søndag morgen da han ble tatt ut av flykøen. Siden har ingen hørt fra ham.

Kinesiske myndigheter nekter å svare internasjonale medier om Ai Weiwei (53) er arrestert.

- Jeg har ikke fått vite noe, så langt, verken hvor han er eller hvorfor han er innbragt, sier hans kone Lu Qing til internasjonale nyhetsbyråer.

Kunstneren er blitt en av de mest frittalende kritikerne av det kinesiske kommunistregimet, og en av de gjenværende kjente opposisjonelle som for tiden ikke er i fengsel eller i husarrestert.

Også før utdeling av Nobels fredspris til Liu Xiaobo i desember i fjor, ble han nektet å reise utenlands fordi myndighetene fryktet han og andre ville dukke opp i Oslo og delta på Nobel-seremonien. Ai Weiwei var en av dem prisvinneren ønsket skulle være til stede i sitt eget fravær.

Begrunnelsen myndighetene gav ham var at «det ville skade rikets sikkerhet hvis han dro utenlands».

De siste ukene har det igjen vært aksjoner mot advokater, forfattere og andre regimekritikere i forbindelse med demonstrasjonene og kravene om medbestemmelse, frihet og demokrati i Midtøsten.

«Har andre ting å gjøre»

Ai Weiwei var på vei til Hong Kong sammen med en assistent søndag morgen europeisk tid da han ble ført bort mens han stod i kø for sikkerhetskontroll på flyplassen i Beijing.

Assistenten fikk etter en grundig sjekk av reisedokumentene slippe forbi kontrollørene mens Ai Weiwei ble ført bort av en grensepolitimann.

- Jeg gikk tilbake og spurte etter ham, men fikk beskjed om at han hadde «andre ting å gjøre» og at jeg måtte ta turen alene, forteller assistenten Jennifer Ng til BBC.

Atelieret til Ai Weiwei i Beijing - Politifolk vokter inngangen til atelieret til Ai Weiwei i Beijing. - Foto: Ng Han Guan / Ap

Politifolk vokter inngangen til atelieret til Ai Weiwei i Beijing.

Foto: Ng Han Guan / Ap

Få timer etter deltok et 40-talls sikkerhetspoliti i razzia mot kunstnerens atelier og hjem i den kinesiske hovedstaden.

Gjenstander som dokumenter og datamaskiner ble beslaglagt, og flere personer inkludert familiemedlemmer og kinesiske og utenlandske ansatte som befant seg i atelieret, ble bragt til nærmeste politistasjon for avhør. De ble sluppet fri etter noen timer.

- Jeg ble forhørt om Ais arbeid og artikler han har publisert på Internett. Jeg svarte at alt Ai gjør er offentlig tilgjengelig, så hvis de ønsker å vite hva han mener så er det bare å søke på nettet, sier Li Qing til Associated Press.

Ifølge The Times så er navnet Ai Weiwei sperret på en av de mest populære kinesiske søkeportalene. Kun blanke felt kommer opp på hans stikkord.

Bruker kunsten politisk

Ai Weiwei er en av Kinas internasjonalt mest kjente samtidskunstnere, og sønn av en av landets mest berømte moderne diktere.

For en del år siden ble han forsøkt «vervet» som en kulturambassadør for kommunistregimet, men gitt hans krav om ytringsfrihet og demokratiske reformer og hans kritikk mot den utbredte korrupsjonen og kommunistpartiets allmektige makt, har forholdet blitt mer anspent.

For tiden har Ai Weiwei en utstilling på galleriet Tate Modern i London kalt «Sunflower Seeds» som består av mer enn hundre millioner porselensbiter som skal forestille nettopp solsikkefrø.

OL stadion i Beijing - Ai Weiwei var en av designerne bak stadionet Fugleredet. - Foto: Ivar Grydeland / NRK

Ai Weiwei var en av designerne bak stadionet Fugleredet.

Foto: Ivar Grydeland / NRK

Han var også en av designerne bak hovedstadionet under Beijing-OL, som ble kjent som Fugleredet.

Flere av kunstverkene hans har en politisk brodd. Blant annet inkluderte han navnet på så og si alle skolebarna som døde under jordskjelvet i provinsen Sichuan i 2008.

Svært mange barneskoler raste sammen under skjelvet, og det har i ettertid fremkommet beskyldninger om at flere kjente til at skolene var satt opp med en dårlig byggteknisk standard. Mange av dem som har hevdet dette, er blitt arrestert.

Da Ai forsøkte å overvære rettssaken noen av ofrene reiste mot staten, ble han banket opp og arrestert.

Ai Weiwei bruker sitt kjente navn både til å forsvare andre regimekritikere og til å snakke med utenlandsk media.

Gjennom sin Twitter-spalte har han offentlig forsøkt å holde tellingen på hvor mange opposisjonelle som er pågrepet de siste ukene og månedene. Vel 70.000 følger ham på det sosiale nettstedet.

I likhet med mange andre opposisjonelle, er han under kontinuerlig overvåking, og ifølge hans assistent var besøkene fra kinesisk politi hyppigere enn på lenge. Bare sist uke ble atelieret sjekket tre ganger.

I fjor var han ilagt reiseforbud, og han har tidligere vært i husarrest. Selv skal han ha lurt på når neste pågripelse kom.

I et intervju med vestlige medier i 2009, uttrykte han bekymring for hva slags stat Kina var på vei til å bli.

- De setter deg i husarrest eller de får deg til å forsvinne. Det er alt de gjør. Det er ikke snakk om å møte kritikken eller å diskutere noe. Det er snakk om en enkel oppskrift.

- Alle de skitne jobbene utføres av politiet. Det er da en nasjon blir en politistat, når politiet blir satt til å håndtere ethvert problem.

Siste saker

Utvalgte dokumentarer

Amerikansk dokumentar. Etter at de amerikanske styrkene trakk seg ut av Irak i 2011, har situasjonen i landet forverret seg. Nå regjerer et utbredt kaos, og USA blir på ny trukket inn i konflikten. Denne dokumentaren ser nærmere på USA sin rolle, fra invasjonen i 2003 til dagens desperate situasjon. (2014)
Britisk dokumentar fra 2014. Oppfølger til "Min bror, islamisten" hvor Robb følger sin halvbror Rich, for å forstå hvorfor han ble en radikal islamist og til slutt endte i fengsel for å ha planlagt terrorhandlinger. I kveld oppsøker Robb blant andre sin brors tidligere trosfeller, "Brødrene". Kan de gi en forklaring på hvorfor Rich gikk fra å være ekstremist til å bli terrorist? (My Brother: The Terrorist)
Br. dokumentar. På busstasjonen i Peshawar skjer det som skjer over heile Pakistan. Unge gutar blir utnytta og mishandla av vaksne menn. I ei undersøking svarte 95 prosent av sjåførane at å ha sex med smågutar, var det dei helst dreiv med i pausane sine. 13 år gamle Naeem blei gjeng-valdteken av fire menn då han var 10 år gamal. No er han prostituert og ønsker enkelte dagar at han aldri blei fødd. "Alle" veit om det, men få gjer noko for å beskytte gutane. (Bad Things: The Rape of Pakistan's Boys)