Hopp til innhold

Kinesisk journalist «innrømmer» å ha skapt uro i aksjemarkedet

BEIJING (NRK): En velkjent kinesisk journalist «innrømmer» idag på statlig fjernsyn at hans artikler har bidratt til å skape panikk og uro under Kinas kraftige børsfall i forrige uke.

Wang Xiaolu

Wang Xiaolu sier han forsøkte å «jage opp stemningen» og «tiltrekke seg lesernes oppmerksomhet» gjennom sine artikler.

Foto: CCTV / Afp

Wang Xiaolu ble satt i varetekt 25. august, dagen etter Kinas største børsfall på åtte år:

– Jeg skulle aldri ha offentligjort artikkelen som påvirket markedet så kraftig i negativ retning, på et sensitivt tidspunkt. Det førte til store tap, både for Kina og for investorene. Jeg beklager dypt, sier den kjente journalisten som skriver for nyhetsmagasinet Caijing her i Beijing

Omstendighetene rundt dagens intervju med Kinas statlige fjernsyn CCTV er ikke kjent, men det er ikke uvanlig her i Kina at arresterte paraderes på TV på denne måten.

Anklagene mot Wang sirkler særlig rundt en artikkel han skrev i juli om at kinas finanstilsyn så på muligheter for å trekke statlige penger ut av aksjemarkedet.

Wangs arbeidsgiver, nyhetsmagasinet Caijin, har stilt seg bak sin nå arresterte medarbeider. Magasinet publiserte i forrige uke en uttalelse der de understreket at de alltid vil støtte journalisters rett til å publisere grundige og presise artikler.

De siste ukene har det gått mange rykter om kinesiske statlige støttekjøp av aksjer, eller fraværet av det, mens kinesiske myndigheter har holdt kortene svært tett til brystet omkring hvordan de håndterer fallet på børsene.

197 nettbrukere straffes for «ryktespredning»

MARKETS-HONGKONG-CHINA-STOCKS A passerby walks past a panel displaying China stock indexes at the financial Central district in Hong Kong

Kinesiske myndigheter har holdt kortene svært tett til brystet omkring hvordan de håndterer fallet på børsene.

Foto: BOBBY YIP / Reuters

I helgen offentliggjorde også Kinas sikkerhetsministerium at 197 nettbrukere nå skal «straffes» for det som omtales som «ulovlig ryktespredning» i forbindelse med børsuroen, samt de store eksplosjonene i Tianjin.

Kina kriminaliserte publiseringen av «rykter» på nettet for to år siden, og dersom et innlegg blir lest av mer enn 5.000 mennesker eller delt mer enn 500 ganger risikerer nettbrukere nå tre års fengsel dersom informasjonen de sprer, ikke faller i myndighetenes smak.

Det statlige nyhetsbyrået Xinhua oppgir at brukerne som nå straffes blant annet uriktig skal ha hevdet at en mann i Beijing begikk selvmord etter store tap på aksjemarkedene.

Andre brukere skal ha blåst opp dødstallene etter eksplosjonene i TIanjin, og hevdet at det i realiteten var 10 ganger flere omkomne enn myndighetenes offisielle tall på 150 døde.

Menneskerettighetsgrupper mener lovene mot såkalt ryktespredning har som formål å hindre kritikk av kommunistpartiet.

I intervjuet med CCTV i dag sier Wang Xiaolu at han forsøkte å «jage opp stemningen» og «tiltrekke seg lesernes oppmerksomhet» gjennom sine artikler.

SISTE NYTT

Siste nytt