Hopp til innhold

– Det gjør vondt i halsen, og det er vanskelig å puste

Sykehusinnleggelsene i Beijing øker på grunn av byens helsefarlige luftforurensning. Lufta er mer enn dobbelt så forurenset som Bergen på den norske byens verste dager.

Luftforurensningen er økende i Kina. Disse bildene er fra Jinan, Shandong og Beijing.

SE VIDEO: Luftforurensningen er blitt så omfattende i flere deler av Kina, at den er helsefarlig. Bildene er fra Beijing og Jinan i Shandong.

Frisk luft på boks

Mangemillionæren Chen Guangbiao selger frisk, tibetansk luft på boks til det kinesiske folk.

Foto: BARRY HUANG / Reuters

Kina

En turist retter på hatten på Tiananmen-plassen.

Foto: CHINA DAILY / Reuters

Kina

Det er ikke bare innbyggerne i Beijing som opplever forurenset luft. Kinas framtidige høyeste tårn, Shanghai-tårnet, var omgitt av røyktåke torsdag. Dette fikk innbyggerne til å tro at bygningen, som er under oppføring, stod i brann.

Foto: STR / Afp

Kina

– Skal jeg være ærlig, så kjører jeg mer bil desto mer forurenset lufta er. Jeg liker ikke å ta overfylte busser eller gå ute i så dårlig luft sier t-banesjåfør, Gao Fei til nyhetsbyrået Ap.

Foto: JASON LEE / Reuters
Kina

Kinesiske myndigheter oppfordrer innbyggerne til å holde seg inne eller bruke maske hvis de ferdes ute. Politiet og andre ansatte i den statlige forvaltningen må be om tillatelse til å bruke masker når de har på seg uniform.

Foto: CHINA DAILY / Reuters
– Jeg kjente at røyken var veldig tykk i går. Det gjør vondt i halsen, og det er vanskelig å puste, så jeg bruker maske. Luftforurensninga her er veldig alvorlig, sier Lulu, til

kinesisk TV.

Kinas hovedstad Beijing ligger omkranset av tykk, grå tåke. Kun fem dager har himmelen vært klar i løpet av årets første måned. Ut av den giftige smogen dukker innbyggere med hvite ansiktsmasker opp i bybildet. Salget av masker har økt drastisk denne uka.

– Luftforurensning er mye skumlere enn sykdommen Sars, og påvirker hjertet og blodårene, innrømmet presidenten for den kinesiske legeforeningen, Zhong Nanshan, på den statlige TV-stasjonen CCTV, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Torsdag ble det klart at 20 prosent flere kinesere har havnet på sykehus på grunn helsefarlig luftforurensning, ifølge China Daily. Denne uka toppet målingene seg, og viste et nitrogendioksid (NO2)-nivå på hele 500 mikrogram per kubikkmeter.

Til sammenlikning var den omstridte luftkvaliteten i Bergen maks på 250 i løpet av fjoråret.

13 millioner nye biler solgt i fjor

Dersom konsentrasjonen av NO2 i lufta passerer 200 mikrogram pr. kubikkmeter, regnes luftkvaliteten som svært dårlig (rødt). Da bør allergikere og personer med alvorlige hjerte- eller luftveislidelser holde seg innendørs.

Nitrogendioksid er en giftig gass som dannes i forbrenningsmotorer med høy temperatur. Mye av skylda for Kinas giftige luft legges på den stadig økende bilbruken.

For 20 år siden var det syklene som preget bybildet i hovedstaden, men etter hvert som den kinesiske middelklassen økte dramatisk, ble bilen et symbol på velstand. Bare i fjor kjøpte kineserne 13 millioner nye biler. Kullbrenning trekkes også fram som en av synderne.

– Skal jeg være ærlig, så kjører jeg mer bil desto mer forurenset lufta er. Jeg liker ikke å ta overfylte busser eller gå ute i så dårlig luft, sier t-banesjåfør, Gao Fei til nyhetsbyrået Ap.

Krever mer åpenhet av myndighetene

Et annet sted i landet stod Kinas framtidige høyeste tårn, Shanghai-tårnet, omgitt av røyktåke torsdag morgen. Dette fikk kinesere til å tro at bygningen, som er under oppføring, stod i brann.

I et strakstiltak for å redusere luftforurensninga, stengte kinesiske myndigheter midlertidig 103 fabrikker, og fjernet 30 prosent av deres egne kjøretøy fra veiene. Et tosifret antall fly ble også stående på bakken, men byen er fortsatt innhyllet i giftig dis.

Det er fjerde gangen på få uker at nordlige Kina har blitt rammet av skyhøye verdier av luftforurensning. Den farlige smogen har resultert i kritikk mot myndighetene, noe som ellers er uvanlig i det strengt statskontrollerte landet.

Ifølge kinesiske medier har myndighetene så langt ikke gitt noen troverdig forklaring og løsning på årsakene til forurensninga. De etterlyser mer åpenhet om problemene med luftkvaliteten.

På nettstedet Sina Weibo, som tilsvarer en kinesisk versjon av Twitter, har eiendomstoppen Pan Shiyi startet en kampanje for å få gjennom lover som skal sikre ren luft. I underkant av 50.000 kinesere har så langt underskrevet oppropet.

– Det vil ta årevis og koste skattebetalerne mye penger, skrev en av dem på nettstedet.

Kina

En mann i sentrale Beijing tilbys frisk luft på boks.

Foto: BARRY HUANG / Reuters



SISTE NYTT

Siste nytt