Hopp til innhold

Kinas statsminister fikk dronning-møtet han krevde

London (NRK.no): Kinas statsminister Li Keqiang fikk i dag møte dronning Elizabeth II under sitt offisielle besøk i Storbritannia. Møtet var et krav fra kineserne for at det i hele tatt skulle bli noe av besøket.

Dronning Elizabeth møter kinesisk statsminister

KREVDE Å MØTE DRONNINGEN: Kinas statsminister Li Keqiang fikk møte Dronning Elizabeth i Windsor i dag.

Foto: Steve Parsons / Afp

Dalai Lama taler i St Paul's Cathedral i London 2012

I LONDON: Dalai Lama besøkte London og David Cameron. Her snakker han i St. Paul's Cathedral under besøket i 2012.

Foto: LEON NEAL / Afp

Som i Norge har Tibets åndelige leder, Dalai Lama vist seg å bli en politisk hodepine i Storbritannia.

Etter at statsminister David Cameron møtte ham i London i 2012, har forholdet mellom Kina og Storbritannia blitt omtalt som svært kjølig.

Etter det kinesiske lederskiftet i fjor, reiste Cameron sammen med finansminister George Osbourne og London-borgermester Boris Johnson på besøk til landet i desember for å pynte på relasjonene, og et tre dagers besøk i London denne uken skal etter planen lappe det ytterligere sammen.

Krevde møte med dronningen

Men selv om det offisielle besøket av den kinesiske statsministeren omtales som et svært vennlig møte, skal det ha vært tøffe runder i forkant.

Avisen The Times meldte i forrige uke at kineserne truet med å avlyse hele besøket dersom statsminister Li ikke fikk møte dronningen.

Det er få utenlandske ledere som får møte dronning Elizabeth II under offisielle besøk, den forrige var Tysklands forbundskansler Angela Merkel.

Li Keqiang er ikke statsoverhode i Kina, men fikk likevel dette privilegiet i dag. Ifølge avisen fordi det var det som var det avgjørende for at den kinesiske statsministeren i det hele tatt ville komme.

En kilde sa til The Times at «kineserne er tøffe forhandlere». Kinesiske myndigheter skal også ha presset diplomater for å finne ut hva slags klær Camerons kone mest sannsynlig ville ha på seg under møtet med Li og hans kone senere i dag.

Cameron møtte Li Keqiang

BREDE SMIL: Den britiske statsministeren, David Cameron, møtte sin kinesiske kollega, Li Keqiang, i London i dag.

Foto: STEFAN ROUSSEAU / Afp

Under Camerons besøk i Kina i fjor, var han lovet en middag med sin kinesiske kollega, men denne ble avlyst og i stedet gjort om til et lunsjmøte.

Kjøtt og visum

Allerede har kineserne fått gjennom et av sine aller viktigste krav til britene, nemlig å gjøre det lettere for kinesere å reise til Storbritannia.

Storbritannia er ikke medlem av Schengen, og kinesere som har fått visum til et av de 25 Schengen-landene i EU, har derfor ikke kunnet reise inn til landet uten en ekstra søknad.

Allerede ved starten av besøket i går, annonserte britene at kinesere kan klare seg med en søknad, slik som i de fleste andre EU-land.

Dette er også godt nytt for den britiske turistnæringen som kan nyte godt av langt flere kinesiske turister enn i dag.

Til nå er det bare kinesere bosatt i den tidligere britiske kolonien Hong Kong som har kunnet reise fritt til de britiske øyer, fordi de har britiske pass.

Storbritannia håper på sin side å få gjenåpnet eksporten av britisk lam- og storfekjøtt som har vært utestengt fra det kinesiske markedet i 30 år siden den store såkalte «kugalskaps-skandalen» på 80-tallet.

En oppheving av forbudet kan komme allerede i løpet av ettermiddagen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Demonstranter mot Kina-besøk i London

DEMONSTRERTE MOT KINA: Forkjempere for et fritt Tibet hadde samlet seg til demonstrasjon utenfor statsministerboligen i London, i forbindelse med Li Keqiangs besøk.

Foto: NEIL HALL / Reuters

Menneskerettigheter versus business

Storbritannia har mer enn én gang uttrykt bekymring over menneskerettigheter og ytringsfrihet i Kina, men frykten er nå stor fra britisk næringsliv for at det skal kunne ødelegge for handelssamtalene.

Den konservative statssekretæren Michael Fallon i næringsdepartementet sier til britiske medier at det ikke skal stå i veien for å øke britisk eksport til Kina.

– Disse tingene blir tatt opp, men de bør ikke sperre for et svært viktig og dypt handelsforhold, sier han.

Andre i regjeringen har derimot en litt annen oppfatning, deriblant visestatsminister Nick Clegg, som også leder de konservatives koalisjonspartner Liberaldemokratene. Han sier han vil bli beæret over å møte Dalai Lama igjen.

– Jeg angrer overhodet ikke på møtet David Cameron og jeg hadde med Dalai Lama. Det er ingen planer for verken David Cameron eller meg selv for et nytt møte, men jeg ville blitt mer en beæret over å møte ham igjen.

Statsminister David Cameron har på sin side ikke sagt noe om han ville møtt Tibets åndelige leder på nytt.

Gassavtale på nesten 120 milliarder kroner

Li Keqiang i London

TILBAKE I VARMEN: Statsminister Li Keqiangs besøk i London i dag kan bety en opptining av forholdet mellom Kina og Storbritannia, som har vært kjølig i flere år.

Foto: NEIL HALL / Reuters

Møtet med dronningen på hennes slott i Windsor i formiddag besto av store smil, skal man dømme ut fra de offisielle bildene.

Den britiske oljegiganten BP kan trolig også sette opp et stort smil. Toppsjef Bob Dudley avslørte på en konferanse i Moskva i dag at selskapet skal signere en avtale om levering av naturgass verdt 11,8 milliarder pund, eller 118 milliarder kroner, i løpet av dagen.

Dersom de to landene også kommer til enighet om kjøtteksport, kan det åpne opp et marked verdt 120 millioner kroner.

Selv om altså forholdet mellom de to landene har vært omtalt som kjølig gjennom de siste årene, meldte det statlige kinesiske nyhetsbyrået Xinhua i januar at den bilaterale handelen mellom Kina og Storbritannia nådde et rekordnivå i fjor, da den passerte en verdi på 41 milliarder pund, eller 410 milliarder kroner.

Med offisielt dronning-besøk, samt en «par-date» med ekteparet Cameron i minneboken etter denne ukens besøk kan den rekorden slås igjen. Hvis det altså ikke snakkes for mye om menneskerettigheter.


SISTE NYTT

Siste nytt