Hopp til innhold

Kinas nye prestisjebank: Er Norge med eller ikke?

Om to dager får Norge vite om vi henger med i det gode kinesiske bankselskap. Da kunngjør Beijing hvilke land som er kvalifiserte søkere til å stifte deres nye internasjonale prestisjebank.

CHINA-ECONOMY-DIPLOMACY-AIIB-BANK

En mann bærer en pakke gjennom Beijings raskt voksende finansdistrikt. Det er her den nye banken skal ha hovedkvarter.

Foto: WANG ZHAO / Afp

På dagen da fristen gikk ut leverte norsk UD søknaden. Den 15. april får vi vite om Norge og den norske stats penger er ønsket med i Beijings nyeste internasjonale prestisjeprosjekt, den internasjonale infrastrukturbanken, AIIB (Asian Infrastructure Investment Bank).

Investerer i Asia

Den nye banken skal i all hovedsak investere i infrastruktur i Asia og blitt sett på som en konkurrent til det internasjonale pengefondet, IMF, Verdensbanken og den Asiatiske Utviklingsbank. Kina har lenge argumentert for en reform av disse pengeinstitusjonene som de føler er for sterkt dominert av USA, Vesten og deres allierte.

Kina og andre asiatiske land i møte om ettableringen av AIIB
Foto: POOL / Reuters

Vakte oppsikt

Det vakte en viss internasjonal oppmerksomhet at Norge som de siste årene har opplevd en kinesisk isfront valgte å søke om medlemskap på like linje som andre nordiske land.

Kina utfordrer Verdensbanken – 40 land vil bli med i ny bank

Indonesia blir med i AIIB og president Joko Widodo vil at Indonesia skal få et visepresident verv.

ndonesia blir med i AIIB. President Joko Widodo ønsker at Indonesia skal få et visepresident verv i banken.

Foto: POOL / Reuters

Taiwan får ikke være med.

Allerede er det klart at Taiwan, som Beijing ser på som en del av Kina, ikke får være med som grunnleggende medlem av banken. Dette utelukker ikke at Taiwan kan bli med som et ordinært medlem senere.

– Jeg tror at gjennom skikkelige konsultasjoner vil de finner en måte som gjør at Taiwan kan slutte seg til banken på et senere tidspunkt, sier Ma Xiaoguang, talsmann for Kinas kontor for Taiwan saker.

CHINA-YUAN/ To match Analysis CHINA-YUAN/

Det er ventet at den nye banken kan bidra til at flere internasjonale transaksjoner og handler vil bli gjort opp i kinesiske Yuan eller Folkets Valuta.

Foto: STRINGER/CHINA / Reuters

Finanssentrene er interessert

Japan og USA har valgt å holde seg utenfor og USA reagerte med sterk kritikk da deres nære allierte Storbritannia kunngjorde at de ønsket å være en del av AIIB. Etter at Storbritannia søkte gjorde andre lande med sterke finanssentre, som Frankrike og Tyskland, det samme.

SISTE NYTT

Siste nytt