Radovan Karadzic sendes til Haag - Maskerte tjenestemenn fra Serbias sikkerhetspoliti kjørte Karadzic til flyplassen - Foto: STR / REUTERS

Maskerte tjenestemenn fra Serbias sikkerhetspoliti kjørte Karadzic til flyplassen

Foto: STR / REUTERS

Karadzic utlevert til Haag

Krigsforbrytertiltalte Radovan Karadzic, som ble arrestert i Beograd i forrige uke, ble sendt til Haag i natt

Bare timer etter at tilhengere av Radovan Karadzic støtte sammen med politiet i Beograd, ble den etterlyste krigsforbryteren i nattens mulm og mørke sendt til Krigsforbryterdomstolen i Haag.

LES: Radovan Karadzic er pågrepet

LES: Jobbet innen naturmedisin

Flyet med Karadzic om bord landet på flyplassen Rotterdam litt over klokka 06 onsdag morgen. To helikoptre sto klar til å fly ham til fengselet i Scheveningen utenfor Haag.

Maskerte menn

Det var nyhetsbyrået Tanjug som først meldte at Karadzic var på vei til Haag, og kort etterpå bekreftet den serbiske regjeringen at den hadde godkjent utleveringen.

Ryktene hadde gått i løpet av tirsdag om at han allerede var i Haag, da en bilkolonne litt før klokka 04 forlot det spesielle fengselet for krigsforbrytere i Beograd og satte kursen for flyplassen.

Karadzic ble arrestert for litt over en uke siden etter elleve år på flukt. I de siste årene hadde han levd åpent i Beograd forkledd som en langhåret alternativ helseprofet som utga seg for å være spesialist på «menneskelig kvantumenergi», uten at noen ante at han var den etterlyste krigsforbryteren.

Karadzic satt i en av tre jeeper med sotete vinduer og blinkende lys som var med i kolonnen, eskortert av maskerte tjenestemenn fra Serbias sikkerhetspoliti.

Celle venter

Mange journalister ventet på ham på flyplassen i Rotterdam, der det hadde vært unormal aktivitet med avsperring av veier og helikoptre i løpet av natten.

I Haag ventet Krigsforbryterdomstolen for det tidligere Jugoslavia på ham med en klargjort celle i domstolens egne fengsel.

Beslutningen om utlevering ble undertegnet av justisminister Snezana Malovic etter at serbiske myndigheter tirsdag sa at det ikke lenger var noen juridiske hindringer for å utlevere Karadzic til Krigsforbryterdomstolen.

Radovan Karadzic ble trolig fraktet i helikopter da han kom til flyplassen i Rotterdam - Radovan Karadzic ble fraktet i helikopter da han kom til flyplassen i Rotterdam. - Foto: ED OUDENAARDEN / AFP

Radovan Karadzic ble fraktet i helikopter da han kom til flyplassen i Rotterdam.

Foto: ED OUDENAARDEN / AFP

Karadzics advokat Svetozar Vujacic sier at han anket utleveringen, men domstolen i Beograd mottok aldri noe brev med anke.

Det er ikke klart om Vujacic i det hele tatt sendte anken, selv om han hevdet at han postla den i siste øyeblikk før fristen utløp fredag, fra et avsidesliggende postkontor, slik at en utlevering skulle bli mest mulig forpurret.

Nattaksjon

Utleveringen ble åpenbart satt i verk midt på natten for å unngå problemer med nasjonalistiske tilhengere av Karadzic.

Tirsdag samlet 15.000 serbiske nasjonalister seg til demonstrasjon mot utleveringen av Karadzic.

LES: Karadzic samlet tusener

Men det var langt færre enn de hundretusener av demonstranter som arrangørene hadde håpet på, og mange ser dette som et tegn på at den nasjonalistiske fløyen i Serbia er i ferd med endelig å tape terreng og bli marginalisert.

LES: Serbere imot utlevering av Karadzic

Mot slutten av demonstrasjonen brøt noen berusede ungdommer ut og begynte å kaste steiner, fyrverkeri og søppelkasser på politiet, som svarte med gummikuler og tåregass. Sammenstøtene oppsto mens lederen for det ultranasjonalistiske Radikale partiet, Tomislav Nikolic, talte til folkemengden.

Tiltalt for folkemord

Karadzic er tiltalt for folkemord og krigsforbrytelser, først og fremst i forbindelse med massakren i Srebrenica i 1995, der 8.000 bosniske gutter og menn ble drept, og beleiringen av Sarajevo mellom 1992 og 1995, som kostet tusener av mennesker livet.

Utleveringen av Karadzic har vært en betingelse for at EU åpner for nærmere forbindelser med Serbia, og arrestasjonen blir sett på som et klart signal fra den nye regjeringen som ble tatt i ed i begynnelsen av juli.

Men fortsatt er den tidligere bosnisk-serbiske hærsjefen Ratko Mladic, som er tiltalt for de samme forholdene som Karadzic, på frifot. Det ventes at han også blir pågrepet og utlevert til Haag i nær framtid.

(NTB)

Utvalgte dokumentarer

Ebola - viruset er ute av kontroll. Ingen vet hvor det kommer fra ,men en ting er sikkert. Dette er en av de mest standhaftige infeksjonene vitenskapen kjenner til.
Britisk vitenskapsdokumentar fra BBC.
Norsk dokumentarserie i tre deler. Professor Terje Tvedt har brukt det meste av sitt voksne liv til å forske på Nilen, elven som er livets åre for millioner av mennesker. Nilen renner gjennom elleve land hvor befolkningsvekst, ny teknologi og miljøendringer gjør kampen om vannet stadig mer desperat. I denne serien tar Tvedt en reise gjennom dette gigantiske elvesystemets historie og nåtid, i møte med mennesker og statsledere, fra utløpet i Middelhavet til den hvite Nilens kilde i hjertet av Afrika. (1:3)
Am. dokumentar. Politisk thriller om Sør-Afrikas siste apartheid-president. Frederik Willem de Klerk var en mystisk og svært sammensatt person som gjorde en fascinerende politisk reise. Han var presidenten som slapp Nelson Mandela fri fra fengsel, og fungerte senere som hans visepresident. (The Other Man - F.W. De Klerk and the End of Apartheid in South Africa)