Hopp til innhold

Kappløpet for å finne ebolavaksinen

En ebolavaksine kan snart være realitet. I Frankrike er et anerkjent forskningsinstitutt snart klare til å teste ut sin vaksine på aper. Om den er vellykket, så kan den stoppe ebolaviruset.

Franske forskere tror de kan ha funnet vaksine som både kan helbrede og beskytte mot ebola. I januar skal den testes på aper. Dersom den er effektiv skal den prøves ut på syke mennesker i Vest-Afrika.

VIDEO: En skuespiller spiller rollen som vaksine. Se reportasjen fra da NRKs reportasjeteam besøkte et laboratorium som jobber med å utvikle en slik ebolavaksine.

SWITZERLAND-HEALTH-EBOLA-WHO-VACCINES

En ebolavaksine blir testet ut av Verdens helseorganisasjon i Genève. Nå tyder mye på at en ebolavaksine, produsert av franske «Institut Pasteur», kan testes på aper i januar.

Foto: MATHILDE MISSIONEIRO / Afp

Flere forskningsinstitusjoner mener de er nært et gjennombrudd for å utvikle en ebolavaksine. Franske «Institut Pasteur» tror de har en vaksine som kan gjøre ebolapasienter friske.

I januar skal vaksinen testes ut på aper, og dersom den viser seg å være effektiv skal de prøve den ut på ebolasyke mennesker i de verst rammede områdene i Vest-Afrika.

– Det er en vaksine som kan brukes mot dem som allerede er smittet, i håp om at de kan bli kurert, men vi har også utviklet en som skal virke forebyggende. Den blir viktig for å hindre fremtidige utbrudd, forteller James de Santo.

Han er leder for vaksineprosjektet på «Institut Pasteur». De har tatt over 600 prøver av ebolapasienter for å studere hvordan viruset utvikler seg og hvordan immunforsvaret reagerer.

Vil injisere ebola i friske aper

Testene er gjort under svært strenge sikkerhetstiltak. Forskere bruker spesiallagde vernedrakter og laboratoriene er lukket med flere dører. Det må de gjøre når de arbeider med dødelige virus.

Vaksinen de nå har utviklet er basert på meslingvaksine. Begge skal testes ut på friske aper, som de har fått avlet opp spesielt for dette prosjektet.

– Friske aper vil få injisert ebolaviruset, de vil begynne å bli syke og så skal vi gi dem vaksinen, sier James de Santo, som håper at apene vil bli friske av det.

Dersom forsøket er vellykket vil de gå i gang og teste medisinen på syke mennesker i Liberia.

Det er et kappløp med tiden for å stoppe utbruddet, som fortsatt ser ut til å spre seg. Men det er også et kappløp for å komme frem til en effektiv vaksine først.
Både amerikanske, britiske og sveitsiske forskere er i gang med lignende prosjekter.

Lange merittliste

En eksperimentell medisin har kurert noen, som den norske helsearbeideren Silje Lehne Michalsen. Hun fikk en behandling basert på to varianter av antistoffer produsert i tobakksplanter, men det er ikke mulig å masseprodusere denne vaksinen.

– Den har vist at de som er behandlet har blir kurert. Men i underkant av ti personer i verden har fått denne medisinen, og det er over 15000 som er smittet bare i dette utbruddet. Så vi trenger en vaksine til massene. Det beste med denne er at vi kan masseprodusere den i løpet av kort tid, sier James de Santo.

«Institutt Pasteur» har innkassert, intet mindre, enn ti nobelpriser i fysiologi og medisin, inkludert en for å ha oppdaget HIV-viruset. De har utviklet vaksine for sykdommer som rabies, gulfeber og tuberkulose. Og, som navnet røper, var det her pasteurisering ble funnet opp.

Forskningsinstituttet er et så kalt «non profitt-foretak», der alle inntektene går til forskning. Det var her den første prøven ble tatt som påviste at det var snakk om et ebolautbrudd i Vest-Afrika.

– Dødsviktig

Siden har de jobbet tett sammen med andre organisasjoner for å sette opp laboratorier og teste syke mennesker. Samtidig har de tatt prøver av døde for å utvikle vaksinene.

– Man skulle tro at ebola sprer seg like raskt som andre virus, men det er mange som sprer seg mye raskere. Det er bare det at dette viruset er så dødelig, sier Felix Rey, som leder instituttet sitt arbeid for å bekjempe ebola.

Nå håper de å stoppe ebolautbrudd en gang for alle.

– Det er dødsviktig. Med vaksine kan vi stoppe dette også i fremtiden. Det ville være en god nyhet sier Rey.

SISTE NYTT

Siste nytt