Hopp til innhold

Kan kaste Hellas ut i kaos

I morgen skal Mario Draghi og resten av ledelsen i den europeiske sentralbanken på nytt vurdere nødlånene til Hellas. Skrur de igjen kranen, kastes Hellas ut i kaos.

Greece Bailout

ESB-sjef Mario Draghi

Foto: Michael Probst / Ap

Den europeiske sentralbanken (ESB) har så langt valgt å opprettholde strømmen av nødlån til de greske bankene. Men i morgen møtes ESBs ledelse for å gjøre en ny vurdering av beslutningen, skriver NTB. Skulle de ende opp med å stoppe utbetalingene, får de greske bankene fort store problemer.

Søndag sørget sentralbanken for at greske banker fortsatt kunne utbetale penger til sine kunder. Men ESB økte ikke beløpet, noe som tvang greske myndigheter til å innføre kapitalkontroll. Bakene har nemlig ikke nok kontanter til å utbetale alle sparepengene til nervøse grekere.

Greece Bailout

Grekere i kø for å ta ut penger i en minibank i Aten

Foto: Thanassis Stavrakis / Ap

Bunnskrapt statskasse

Greske myndigheter har varslet at landets eldre skal få utbetalt pensjon i morgen, men flere tegn tyder nå på at landet er i ferd med å gå tom for penger. Kommuner og andre offentlige instanser, inkludert sykehus, har blitt bedt om å overføre eventuelle pengereserver. Ifølge BBC har borgermesteren i Thessaloniki overført flere millioner euro til staten. Andre byer og kommuner har nektet å betale.

Spørsmålet er hvor lenge den europeiske sentralbanken vil fortsette støtten til Hellas. Innad i Eurosonen er det uenighet om hva som er riktig strategi. Den tyske sentralbanksjefen Jens Weidmann er blant dem som har stilt seg kritisk til å fortsatt gi grekerne kreditt.

Avgjørende folkeavstemning

Søndag 5. juli skal det greske folk si ja eller nei til avtaleutkastet fra EU i en folkeavstemning. Flere eksperter tror den europeiske sentralbanken velger å vente på utfallet av den, før den bestemmer seg for videre strategi.

– Alt avhenger av folkeavstemningen, sier økonom Jorg Kramer i Commerzbank til AFP.

Om grekerne stemmer nei, vil ESB måtte stenge kranen tror Kramer. Det vil i praksis bety slutten for euromedlemskapet til Hellas.

GREECE-ECONOMY-POLITICS-EU-IMF-ECB

Den europeiske sentralbanken i Frankfurt.

Foto: DANIEL ROLAND / Afp

Også toppsjiktet i sentralbanken har begynt å snakke om faren for en gresk exit fra eurosonen.

– Det kan dessverre ikke lenger utelukkes, sier styremedlem Benouit Coeure til avisen Les Echos.

Dersom det gresk folk sier nei i folkeavstemningen vil det bli svært vanskelig å få noen politisk dialog med Aten, legger Coeure til.

Misligholder lån

I dag ble det klart at Hellas ikke har penger til å betale et avdrag på drøyt 13 milliarder kroner. Hellas blir dermed det første vestlige land som misligholder lån til IMF. Hellas skylder IMF 26 milliarder dollar. Et forsinket avdrag får ingen umiddelbare konsekvenser, men varsellampene blinker likevel rødt ved det Internasjonale pengefondet.

GREECE-ECONOMY-POLITICS-EU-IMF

Grekere leser siste nytt om krisen i Aten

Foto: ARIS MESSINIS / Afp