Hopp til innhold

Nytt tilfelle av kamelviruset påvist i London

Britiske helsemyndigheter sier de har påvist det andre tilfellet så langt av Mers-viruset hos en flypassasjer som mellomlandet på Heathrow. Kamelviruset kan gi lungesykdom som det ikke fins behandling for.

Kamelviruset Mers

To kamelgjetere i Saudi Arabia har fulgt myndighetenes råd om å ha på munnbind for å beskytte seg mot det dødelige lungeviruset.

Foto: FAYEZ NURELDINE / Afp

Karin Rønning

Karin Rønning i Folkehelseinstituttet sier friske nordmenn ikke trenger bekymre seg for viruset.

Foto: Folkehelseinstituttet

De dødelige lungeviruset som stammer fra Midtøsten ble påvist hos en passasjer som var på vei fra Jeddah i Saudi-Arabia til USA.

Dette er det andre sykdomstilfellet som er påvist hos flypassasjerer på vei til USA, opplyser britiske helsemyndigheter i en uttalelse.

Viruset har fram til nå vært isolert til Midtøsten, der 142 mennesker har omkommet av sykdommen siden 2012.

Mers-viruset, som på folkemunne kalles «kamelviruset», kan gi alvorlig lungesykdom som det foreløpig ikke finnes behandling for.

I slutten av april ble det første smittetilfellet påvist i USA hos en helsearbeider som hadde vært i Saudi-Arabia. Tidligere i dag ble det klart at et nytt tilfelle var påvist hos en person i Florida.

Ikke engstelig

Folkehelseinstituttet følger situasjonen, men ifølge avdelingsdirektør Karin Rønning er det ingen grunn til å være engstelig.

– Viruset smitter i veldig liten grad mellom mennesker. Primært ser det ut til at folk har fått smitten fra dyr, sier Rønning til NRK.

Det finnes noen få tilfeller hvor medpasienter og familiemedlemmer er smittet, men ikke utover det, forteller hun.

– Når vi tenker på at det er snakk om 500 smittetilfeller på to år i en befolkningstett del av verden, utgjør det ingen stor fare, sier Rønning som heller ikke mener det er grunn til å la være å reise til de smitteutsatte områdene.

– Vi regner med at friske norske folk som reiser i de områdene er utsatt for liten risiko.

Advarer mot kamel-kontakt

Verdens helseorganisasjon (WHO) sier tallet på smittede har økt drastisk siden midten av mars i år.

Viruset er foruten Midtøsten, Storbritannia og USA også påvist hos mennesker i blant annet Frankrike, Italia og Tyskland.

I går gikk saudiarabiske myndigheter ut og advarte folk som har nærkontakt med kameler mot smittefaren.

Myndighetene har bedt om at personer som har nærkontakt med kameler bør bruke maske og hansker.

Det fins ingen kur, ingen medisiner til behandling og ingen vaksine til forebygging av viruset, som minner mye om sars-viruset som oppsto i Kina i 2002. Over 8.000 mennesker ble smittet av sars, og 800 døde.

SISTE NYTT

Siste nytt