Hopp til innhold

Julian Assange slippes ikke fri

Fire år etter at to svenske kvinner anklaget Wikileaks-gründeren Julian Assange for voldtekt, avgjorde retten i dag at arrestordren mot ham står ved lag. Retten frykter at han stikker av hvis han slippes fri.

Julian Assange

Julian Assange taler fra balkongen på Ecuadors London-ambassade kort tid etter at han fikk politisk asyl i landet. Britisk politi frykter at han vil forsøke å rømme fra London dersom arrestordren oppheves.

Foto: CHRIS HELGREN / Reuters

Like etter klokken 18 i dag ble det kjent at Stockholms tingrett opprettholder kjennelsen om at WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange skal varetektsfengsles.

Det betyr at voldtektsmistanken mot Assange opprettholdes og at han fortsatt ikke kan forlate Ecuadors ambassade i London uten å bli arrestert.

Bakgrunnen for arrestordren er at han er siktet for to tilfeller av voldtekt og seksuell trakassering mens han var i Sverige sommeren 2010.

Marianne Ny

Statsadvokat Marianne Ny her fra pressekonferansen i Politihuset i Stockholm i ettermiddag.

Foto: SVT

Retten frykter at han skal stikke av dersom han får gå fritt.

– Det er viktig at Assange er tilgjengelig i Sverige slik vi kan fortsette etterforskningen for de forholdene han er mistenkt for å ha begått i Sverige, sier statsadvokat Marianne Ny på en pressekonferanse på Politihuset i Stockholm onsdag.

Rettsprosessen står stille

Voldtektene skal ha foregått mens Assange var på en foredragsturné i Sverige sommeren 2010.

Assange sitter i dag i asyl ved ambassaden, i frykt for å bli utlevert til Sverige, og så lenge han befinner seg der står hele rettsprosessen i prinsipp helt stille.

Thomas Olsson og Per Samuelsson er advokater for Julian Assange

Assanges advokat, Thomas Olsson, ba Stockholms tingsrett om å oppheve den svenske arrestordren som han mener innebærer et uforholdsmessig stort inngrep i Assanges liv.

Foto: Roger Vikstrøm / NTB scanpix

En av Assanges advokater, Thomas Olsson, mener svensk påtalemyndighet burde ha reist til London for å avhøre ham.

– Det er vanskelig for meg å forstå hvorfor etterforskerne ikke reiste til London. Så kan vi diskutere saken deretter, sa han under forhandlingene i Stockholms tingsrett onsdag, ifølge Expressen.

Aktoratet har på sin side sagt at det er nytteløst å avhøre ham der, og at Assange heller bør komme tilbake til Sverige.

– Han må gjøre seg tilgjengelig for avhør i Sverige, sier statsadvokaten.

– Åpenbart at vi anker

Etterforskningen så langt viser at det er skjellig grunn til å mistenke at han har begått de seksuelle overgrepene han er siktet for, mener statsadvikaten.

Assanges advokat, Thomas Olsson, sier avslaget vil bli anket til hovretten, tilsvarende lagmannsretten i Norge.

– Denne kjennelsen har ingen annen betydning for Assange enn at status quo fortsetter for ham. Nå får vi be Svea hovrett ta stilling til fengslingsbeslutningen, sier Olsson.

Medieoppbudet var stort da retten startet behandlingen av begjæringen mot Assange klokken 13 onsdag. Etter to timer tok retten en lengre pause før kjennelsen ble klar.

Julian Assange med avisforside fra The Guardian

Julian Assange med en avisforside som viser lekkasjene fra Wikileaks.

Foto: NRK

Redd Assange vil flykte

Under forhandlingene ba Assanges advokat, Thomas Olsson, tingretten ta hensyn til den lange tiden som har gått siden arrestordren ble utstedt.

Han mente at den stående arrestordren innebærer et uforholdsmessig inngrep i Assanges frihet.

Han påpekte også at Assange tidlig i etterforskningsfasen var i Sverige og tilgjengelig for avhør, men at dette ikke ble fulgt opp.

– Det finnes veldig sterke grunner for å oppleve arrestordren når man ser på hvor lang tid som har gått, og hvilken betydelige påkjenning dette har innebåret for Assange, sa Olsson til Sveriges Television SVT før kjennelsen falt.

Demonstrasjon for Julian Assange

Demonstrasjon for Julian Assange utenfor Ecuadors London-ambassade 22. juni i fjor.

Foto: Sang Tan / AP

Visestatsadvokat Ingrid Isgren sier at Assange selv har sagt til mediene at han ikke har til hensikt å reise til Sverige for å forklare seg.

– Han har bevisst holdt seg unna, og har ikke villet medvirke til å opplyse saken, sier Isgren ifølge Expressen.

– En svertekampanje

Den ene kvinnens advokat, Elisabeth Massi Fritz, uttrykker overfor SVT frustrasjon over at ofrenes rettigheter ikke respekteres. Hun spør om mistenkte kjendiser skal få særbehandling, og kunne påvirke når og hvor de skal avhøres.

Assange selv hevder selv at han er uskyldig og at anklagene fra to svenske kvinner er en del i en svertekampanje mot ham.

Assange og Wikileaks ble utsatt for hard kritikk fra amerikanske myndigheter etter at varslernettstedet i 2010 publiserte hundretusener av hemmeligstemplede dokumenter om USA og deres alliertes krigføring i Irak og Afghanistan.

Frykter utlevering til USA

Lekkasjene dokumenterte blant annet at tallet på sivile ofre var det mangedobbelte av det USA hevdet.

Wikileaks offentliggjorde også en video som viste et amerikansk Apache-helikopter som skyter og dreper sivile i Bagdad.

Amerikanske myndigheter har varslet at de vil straffeforfølge Assange, som den gang var redaktør for nettstedet.

Assange frykter at dersom han utleveres fra Storbritannia til Sverige, vil han bli utlevert videre til USA. Han frykter der å få samme skjebne som Bradley Manning som i fjor ble dømt til 35 års fengsel for å ha lekket hundretusener av hemmelige dokumenter, blant dem helikoptervideoen, til Wikileaks.

Håpet på frihet

Både i og utenfor rettssalen i Stockholm, og utenfor Ecuadors ambassade i London var det stort medieoppbud onsdag. Assanges støttespillere håper at dersom arrestordren blir hevet, kan Assange spasere ut fra ambassaden som en fri mann – selv om voldtektsanklagen mot ham fortsatt består.

Ecuadors ambassade i London

Ecuadors ambassade i London har hadde ekstra politivakthold siden 2012.

Foto: Sang Tan / Ap

Dermed kan Assange fått et pusterom før USA eventuelt påbegynner en prosess for å få ham utlevert fra Storbritannia.

Men det er også antydet at britisk politi uansett vil stå klar for å pågripe Assange og sikte ham for andre lovbrudd.

På de to årene Assange har sittet i sitt frivillige asyl i London, har britisk politi, ifølge NTB, brukt 63 millioner kroner på vakthold utenfor ambassade døgnet rundt – for å kunne pågripe ham i det øyeblikk han skulle smette ut for en bytur.

Avisa Expressen skriver at britisk politi mistenker at Ecuadors ambassade har et fly klart som kan frakte Assange bort fra britisk jord dersom arrestordren blir hevet.

Bor og jobber på ett rom

Han bor i dag på et kombinert soverom og arbeidsrom i ambassadens kjelleretasje. Der arbeider han fremdeles for Wikileaks.

I teorien kan Assange oppholde seg i ambassaden på ubestemt tid.

Om seks år vil en eventuell voldtekt i Sverige være foreldet. For de amerikanske anklagene er det ingen foreldelsesfrist.

SISTE NYTT

Siste nytt