Hopp til innhold

Joly: – Mine velgere veltet Sarkozy

Eva Joly synes hun fikk ufortjent mye kritikk for valgresultatet i Frankrike. – Uten mine velgere hadde Hollande aldri blitt president, sier hun. I dag mottok hun Sofieprisen.

Eva Joly

Eva Joly ble tildelt Sofieprisen 2012 i Gamle Logen onsdag ettermiddag.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Drøye to måneder etter at hun var partiet De grønnes kandidat under presidentvalget i Frankrike, var Eva Joly i dag tilbake i Norge for å motta Sofieprisen.

Prisen får hun for sin innsats mot økonomisk kriminalitet og korrupsjon. Den norsk-franske 68-åringen legger ikke skjul på at det var godt å være tilbake i Norge etter en hektisk valgkamp.

– Det er en veldig kontrast fra en virkelighet med flengende kritikk til å få en pris. Prisen er en anerkjennelse og en belønning i et turbulent liv der ikke alle dagene har vært like gode, sier Joly til NRK.

– Hadde ikke blitt president uten meg

Joly fikk 2,3 prosent av stemmene i første omgang av det franske presidentvalget 22. april, og gikk ikke videre til runde to.

Hun ser likevel tilbake på valget med tilfredshet.

– Jeg tror at jeg gjorde en verdig valgkamp og fikk satt grønne saker på dagsordenen, sier hun.

Hun mener at de 800.000 som stemte på henne i første valgomgang var med på å gi Francois Hollande seieren i andre.

Bare Hollande og Nicolas Sarkozy, de to med flest stemmer, gikk videre til andre omgang. Eva Joly mener at «hennes» velgere var tungen på vektskålen.

– Mine 2,3 prosent gjorde det mulig for Hollande å bli valgt. Han ble valgt med 51,8 prosent inkludert mine stemmer. Hadde jeg fått mye høyere valgprosent hadde vi kanskje ikke klart å kaste ut Sarkozy, sier den norsk-franske korrupsjonsjegeren og politikeren.

Saken fortsetter under videoen.

Eva Joly synes hun fikk ufortjent mye kritikk for valgresultatet i Frankrike. – Uten mine 2,3 prosent hadde Hollande aldri blitt president, sier den norske presidentkandidaten. I dag mottok hun Sofieprisen.

VIDEO: Eva Joly fikk i dag Sofieprisen - drøye to måneder etter hun stilte som presidentkandidat i Frankrike. Se intervju.

– Ingen trodde på grønn president

De grønne fikk 16 prosent av stemmene ved valget til EU-parlamentet i 2009, og tolv prosent ved regionalvalget i Frankrike året etter.

Likevel vil ikke Eva Joly være med på at det var noen skuffelse at hun som presidentkandidat fikk 2,3 prosent av stemmene.

– Det var ingen som trodde at det skulle bli en grønn president i Frankrike. Alt er relativt. Det kommer an på hva du sammenlikner med, sier hun.

De grønnes kandidat i 2007, Dominique Voynet, fikk 1,57 prosent av stemmene den gang. Eva Joly synes hun har fått ufortjent mye kritikk for valgresultatet.

– De som sier det er et dårlig resultat er de på høyresiden som ikke analyserer politiske betingelser ved valget, mener hun.

68-åringen håper fremgangen skal gi seg utslag i flere mandater for De grønne når andre omgang av parlamentsvalget går av stabelen førstkommende søndag.

– Det var fremgang for De grønne og nesten dobbelt så godt resultat som for fem år siden. Det vil også bli reflektert i parlamentsvalget, sier Eva Joly.

Skal fortsette med antikorrupsjonsarbeid

Selv om fransk politikk har opptatt henne de siste månedene, er det kampen mot internasjonal korrupsjon som har gjort henne til årets vinner av Sofieprisen. Den deles ut av Jostein Gaarders Sofie-stiftelse, og er på 100.000 dollar.

Jostein Gaarder holder en prolog på Litteraturfestivalen

Jostein Gaarder sier Eva Joly er en perfekt prisvinner.

Foto: Geir Olsen / SCANPIX

Det er første gang en nordmann vinner prisen.

– Vi sier i våre statutter at vi har et økonomisk system som er på kollisjonskurs med naturens tåleevne, og som hindrer en rettferdig fordeling av klodens ressurser. Sånn sett er det ingen tidligere prisvinnere før Joly som har forent disse to aspektene ved prisen, sier Jostein Gaarder til NRK.

Prisvinner Joly sier hun skal fortsette kampen mot korrupsjon og skatteparadiser og for miljøet de neste årene.

Allerede i juli drar hun til Afghanistan for å hjelpe FN med å bygge et rettsapparat i det krigsherjede landet.

– Jeg er så heldig at jeg sitter i EU-parlamentet og er politiker i et parti der jeg blir hørt av folk og media. Jeg skal fortsette å kjempe for det jeg tror på og bygge opp en opinion, men samtidig gjøre konkret antikorrupsjonsarbeid, avslutter hun.

LES OGSÅ:

Vinnere av Sofieprisen

År

Prisvinner

Land

2012

Eva Joly

Norge

2011

Tristram Stuart

England

2010

James E. Hansen

USA

2009

Marina Silva

Brasil

2008

Gretchen C. Daily

USA

2007

Göran Persson

Sverige

2006

Romina Picolotti

Argentina

2005

Sheila Watt-Cloutier

Canada

2004

Wangari Maathai

Kenya

2003

John Pilger

Australia

2002

Hans Hellighet Bartholomeus, Erkebiskop av Konstantinopel, Det Nye Roma og Økumenisk Patriark

Tyrkia

2001

ATTAC

Frankrike

2000

Sheri Liao

Kina

1999

Herman Daly og Thomas Kochery

USA og India

1998

Environmental Rights Action

Nigeria

Ekspander/minimer faktaboks

SISTE NYTT

Siste nytt