Hopp til innhold

Japanske barn er ikke lenger miljøstøy

Lyden av barn som leker skal ikke lenger anses som støyforurensning. Nå endrer japanske myndigheter en lov som hindrer bygging av barnehager i boligområder.

Japanske barnehagebarn

KAN ENDELIG LAGE LYD: Etter 15 år med hysjing, kan japanske barnehagebarn igjen bli hørt. Her er har en barnehageklasse i Tokyo gymtime ute.

Foto: YOSHIKAZU TSUNO / Afp

Den omtalte loven ble innført for 15 år siden, for å forhindre støy over 45 desibel i boligområder i hovedstaden, skriver nyhetsbyrået AFP.

Loven har stukket kjepper i hjulene for barnehagene, som blant annet måtte holde barna innendørs eller hysje på dem for å ikke bryte loven.

Nå har imidlertid myndighetene skrevet inn i loven at barnestemmer er «unntaket» i støyloven. Målet er at dette skal bane vei for bygging av flere barnehager, som tidligere har blitt effektivt stanset av naboklager og rettssaker.

– Vi håper at lovendringen skal hjelpe, men vi er klar over at den ikke løser problemet fullstendig. For noen mennesker er lyden av lekende barn fortsatt kun støy, sier Hideka Kimura, en offisiell talsperson for myndighetene i Tokyo.

Hindrer japanske kvinner fra å arbeide

Per i dag venter rundt 43000 japanske barn på en ledig barnehageplass. Tolv tusen av disse bor i Tokyo. Mangelen på barnehageplass hindrer japanske kvinner i å ta del i arbeidsmarkedet, ifølge Arbeidsdepartementet.

Japan sliter med lav befolkningsvekst. Allerede i dag er rundt en fjerdedel av landets befolkning 65 år eller eldre.

Den store andelen eldre er en økende byrde for et allerede belastet velferdssystem, der stadig færre arbeidere må forsørge stadig flere pensjonister.

Ikke bare hindrer mangelen på barnehager mødre fra å ta del i arbeidsstyrken, men gjør også at mange av dem kvier seg for å sette flere barn til verden, noe som igjen kan slå hardt ut for framtidens Japan, skriver AFP.