Hopp til innhold

Japan minnet ofrene for tsunamien

YAMADA (NRK): Hele Japan sto stille i ett minutt søndag for å minnes ofrene for flodbølgen, som skyllet over landet med sin ødeleggende kraft for ett år siden.

Minnemarkering i Japan

Over hele Japan stoppet folk opp søndag og mintes de døde på ettårsdagen for jordskjelvet og tsunamien.

Foto: ISSEI KATO / Reuters

Anders Magnus i Japan
Foto: NRK

Nøyaktig klokka 14.46 lokal tid, på det eksakte tidspunktet da jordskjelvet inntraff i Stillehavet utenfor østkysten av Japan, stanset alt av trafikk og handel over hele landet.

Folk stoppet opp og senket hodene i ærbødig stillhet for de 19.000 menneskene som omkom i naturkatastrofen. Mange gråt åpenlyst, mange samlet sine hender i en stille bønn og bukket så for dem som mistet livet i flodbølgen som ble utløst av skjelvet.

Har det tungt

Minnemarkering i Yamada

En klokke for sorg og håp. Slektninger av dem som døde under tsunamien i Yamada for ett år siden slår med klokken for å minnes sine kjære.

Foto: Anders Magnus / NRK

NRK var tilstede i kystbyen Yamada under søndagens minneseremoni. Her ble 70 prosent av husene tatt av tsunamien, og byen ligger fremdeles øde.

Innbyggerne har satt opp et alter for anledningen hvor navnene på de 617 omkomne og 153 savnede var skrevet opp.

Én fra hver familie var invitert og fikk komme fram og legge en blomst ved alteret.

Stemningen i salen var veldig høytidelig. Mange gråt. Selv menn tok til tårene, noe som er veldig uvanlig i Japan.

Folk NRK snakker med forteller at livet er mye vanskeligere nå enn for ett år siden. Mange har tatt katastrofen tungt, og selvmordstallene har økt kraftig det siste året.

NETT-TV: Ringte klokken for å minnes de døde

Video Ett år siden jordskjelvet i Japan

NETT-TV: Ett år siden jordskjelvet i Japan

Sterke historier

En av de etterlatte som la ned blomster ved alteret var en kvinne som hadde mistet hele sin familie under fjorårets katastrofe.

Den unge kvinne fortalte hvordan hele familien ble utslettet unntatt henne. Foreldre og søsken, og også besteforeldrene.

De klarte hun å advare slik at de forsøkte å rømme fra bølgen. Men underveis ble de tatt igjen av det rasende vannet som slo i stykker og drepte alt som kom i dets vei.

Talen gjør et uutslettelig inntrykk. Selv mennene i salen må tørke tårene, og det er vanskelig for folk fra en kultur hvor en mann ikke skal vise følelser og uansett ikke gråte.

Frykter neste skjelv

Ennå er ikke et eneste hus bygd opp igjen i Yamada, og på grunn av pengemangel får ikke de lokale myndighetene realisert planene om en stor nok mur som skal beskytte byen mot den neste tsunamien som de frykter en gang vil komme.

Det er ventet at et stort jordskjelv vil ramme landet i løpet av de neste fire årene, noe som gjør at folk lever i konstant frykt for neste katastrofe.

I Yamada har den lokale Rotary-klubben donert en stor klokke til minne om de omkomne og savnede. Her kan de pårørende komme for å minnes døde slektninger og venner, og slå et slag med klokken mens de ser ut over havet.

Forbannet på regjeringen

I sentrum av Yamada ble over 70 prosent av alle bygningene skylt vekk. Etter ett år er alt avfallet fra ruinene ryddet vekk, men ingen nye hus er reist. Ordføreren sier til NRK at det vil ta minst ti år før man kan regne med å ha byen noenlunde tilbake til det normale.

Han er både overrasket og forbannet på regjeringen i Tokyo for dens manglende og sendrektige støtte til samfunnene som ble smadret av flodbølgen.

– I starten sa de til oss at vi bare skulle legge fram våre planer for opprydding og gjenoppbygging, uansett hva det ville koste. I dag sier de at staten ikke har råd til å dekke alle kostnadene, sier ordføreren.

Vil aldri glemme

I Tokyo deltok både statsminister Yoshihiko Noda og keiser Akihito og keiserinne Michiko i den nasjonale minneseremonien.

I en tale sa keiseren at Japan aldri vil glemme tragedien, og han snakket om betydningen av «kizuna», eller menneskenes bånd til hverandre, i tiden etter katastrofen.

I Ishiomaki, en av de hardest rammede byene, ulte sirener idet klokken passerte tidspunktet for da skjelvet inntraff.

Skjelvet som rammet 11. mars 2011 hadde en styrke på 9,0, og er det kraftigste skjelvet Japan har opplevd i moderne tid.

Ett år etter tsunamien

En mor og hennes datter ber på en strand ikke langt fra Fukushima på ettårsdagen for tsunamikatastrofen som rammet Japan

Foto: KIM KYUNG-HOON / Reuters

Ifølge de offisielle tallene fra japanske myndigheter er 15.854 mennesker bekreftet døde, mens 3.155 fortsatt er savnet, ett år etterpå. 9.677 mennesker ble skadd.

129.107 bygninger kollapset helt, mens 254.139 raste delvis sammen. I tillegg fikk 365.750 bygninger skader.

Fukushima

Skjelvet og flodbølgen førte også til omfattende ødeleggelser på jernbanelinjer og veier. Det brøt ut mange branner på grunn av gasslekkasjer, og en stor demning brast.

Skjelvet førte også til store ødeleggelser på atomkraftverket Fukushima Daiichi. Tsunamien førte til at strømmen forsvant, noe som igjen gjorde at nedkjølingen av reaktoren sviktet. Det førte til overoppheting og til slutt eksplosjon.

Video Japan minnet ofrene for tsunamien

NETT-TV: Det japanske keiserparet deltok i søndagens minnemarkering.

Titusenvis av mennesker måtte evakuere områdene rundt atomkraftverket, og mange av dem kan aldri flytte hjem igjen på grunn av at store mengder radioaktivt avfall lekket ut.

SISTE NYTT

Siste nytt