Japan kunngjør nye klimamål

Japans påtroppende statsminister Yukio Hatoyama sier at Japan har som mål å kutte klimagassutslipp med 25 prosent innen 2020 sammenlignet med nivået i 1990.

Yukio Hatoyama

Påtroppende statsminister Yukio Hatoyama.

Foto: Toru Hanai / REUTERS

Kilde: NRK / Reuters / NTB

Det er imidlertid en forutsetning om at det oppnås enighet om en internasjonal klimaavtale hvor de andre store utslippsnasjoner også forplikter seg til å redusere sine utslipp, opplyste Hatoyama på en klimakonferanse i Tokyo i dag.

Hatoyama gjorde det klart at Japan vil be andre utslippsnasjoner om sette seg høye klimamål.

– Klimaendringer kan ikke bli stanset om det bare er vårt land som setter et mål om reduksjon, sa Hatoyama på konferansen.

Skjerper klimapolitikken

Det nye klimamålet er begynnelsen på det som kan bli en langt mer aggressiv klimapolitikk fra Japans side.

Senest i juni i år kunngjorde den avtroppende regjeringen at Japan hadde som mål å kun redusere klimautslippene med 8 prosent innen 2020 sammenlignet med 1990-nivået.

Lanseres på klimakonferanse

Japan vil lansere sitt nye klimamål på den internasjonale klimakonferansen i København i desember. Målet her vil bli å få på plass en ny klimaavtale som kan erstatte Kyoto-avtalen når den utløper i 2012.

Hatoyama som etter planen ta over statsministerposten 16. september, kan vente seg kraftig motstand fra japansk industri over det nye klimamålet.

LES: - Skal ikke være arrogant

Japan har verdens andre største økonomi og kommer på femteplass blant verdens største utslippsnasjoner.

Utvalgte dokumentarer

Br. dokumentar. Den 23 år gamle medisinerstudenten Jyoti Singh ble brutalt voldtatt av seks menn på en buss i Dehli. Hun døde senere av skadene. Hennes fryktelige skjebne utløste sterke protester og gateopptøyer i India, og førte til endringer i loven. Singhs voldtektsmenn snakker ut mens de venter på å bli hengt. Deres verdier og tankesett speiler et skjevt patriarkalsk samfunn som ser på kvinner som annenrangs, og til og med uønsket. (Indias Daughter)
Norsk dokumentar. Konflikten mellom Israel og Palestina handler om at to folkeslag sier "mitt land" om det samme området. Vi møter to sterke kvinner, Fathie som måtte flykte til Libanon i 1948 og ønsker å få dø i sin hjemby Jaffa, og Susi som mistet sine foreldre i Auschwitz og ble smuglet ut av leiren og holdt skjult til krigen var slutt. Nå drømmer hun om en stat forbeholdt jøder. På en stillferdig måte gir filmen et innblikk i de grunnleggende motsetningene som gjør denne konflikten så komplisert. (My Homeland)
Dansk-tysk dokumentar. Dette er historien om hvordan Edward Snowden greide å slippe unna USAs etterretningstjeneste. Etter at han hadde utlevert flere hemmelige dokumenter enn noen gang tidligere i USAs historie, startet en omfattende menneskejakt. Hvordan var det mulig for Snowden å unnslippe? DR har fått unik adgang til å intervjue Snowden som fortsatt sitter i asyl i Moskva, Sarah Harrison fra Wikileaks som hjalp ham under flukten og hans far. Tidligere leder for National Security Agency, Michael Hayden, forteller om hvor mye som sto på spill for USA.