Hopp til innhold

Jagland slår tilbake mot valgekspert: – Han aner ikke hva han snakker om

Brussel (NRK): Thorbjørn Jagland etterlyser en opplysende debatt hjemme i Norge om sitt eget kandidatur som fortsatt leder av Europarådet – og spesielt én får gjennomgå.

Norway Nobel Peace Prize Torbjorn Jagland

Thorbjørn Jagland svarer statsviter Frank Aarebrot.

Foto: Yves Logghe / Ap

Thorbjørn Jagland er overrasket over at man i Norge debatterer at han risikerer ikke å bli gjenvalgt som generalsekretær i Europarådet nå som en nordmann også blir toppsjef i NATO.

– Generalsekretæren i NATO velges gjennom forhandlinger, mens Europarådet gjennom valg. Det er helt uavhengig av hva regjeringer eller andre måtte mene, sier han.

Overrasket over å bli stilt opp mot Jens

Valgforsker Frank Aarebrot gikk i helgen ut og mente at det ikke blir lett å drive valgkamp for Thorbjørn Jaglands kandidatur, etter utnevnelsen av Jens Stoltenberg som NATOs nye generalsekretær.

Frank Aarebrot

Statsviter Frank Aarebrot.

Foto: Åge Algerøy / NRK

Jaglands motkandidat er den tidligere tyske justisministeren Sabine Leutheusser- Schnarrenberger fra partiet Fridemokratene (FDP), som røk ut av nasjonalforsamlingen i valget i fjor.

Nå skylder Norge Tyskland nærmest en tjeneste etter at tyskerne stilte seg bak Jens Stoltenberg. Derfor blir det vanskelig å stå hardt på for Jagland, mener han.

– Om Tyskland står hardt på for sin kandidat til generalsekretær i Europarådet, blir det ikke lett for Norge å drive valgkamp for Thorbjørn Jagland, mente Aarebrot.
Nettopp fordi det er snakk om to parallelle prosesser, hvor Nato preges av forhandlinger mens Europarådet holder valg, bommer den frittalende statsviteren ved Universitetet i Bergen fullstendig, mener han.

– Aarebrot vet ikke hva han snakker om, sier Jagland til NRK.

– Ikke upåvirket av de store regjeringene

Aarebrot erkjenner poenget med at Europarådet og Nato opererer med to ulike valgprosesser, men peker på det diplomatiske bakspillet. Han mener at det er umulig under valg, slike som Europarådet holder, å stille seg helt objektive.

– Jagland kan ikke være så naiv å tro at hans parlament er helt upåvirket av de store nasjonale regjeringene, sier professoren.

Dersom Tyskland støtter sin kandidatur, vil det utvilsomt bli vanskelig for Jagland, utdyper han.

– Vi vil se hvordan dette har utspilt seg når valget finner sted, sier Aarebrot.

Han understreker at han ikke er negativ til et Europa med både Thorbjørn og Jens i prominente posisjoner.

– Ingenting ville være bedre enn å få to nordmenn i to så viktige organisasjoner, sier han.

Prosessen for å velge ny generalsekretær i Europarådet er godt i gang. Allerede 25. juni skal det avgjøres, og Thorbjørn Jagland ønsker gjenvalg etter fem år i sjefsstolen.

Fikk høy oppslutning

I februar ble Jagland innstilt som kandidat da ministerkomiteen i Europarådet kom sammen:

– Jeg ble nominert av 40 av de 47 i komiteen, og det har aldri skjedd før, sier Jagland.

Siden 1964 har ingen generalsekretær sittet lenger enn fem år. I juni kommer parlamentarikerforsamlingen i Europarådet sammen for å stemme.

Han vil likevel ikke direkte kommentere om valget av Stoltenberg får konsekvenser, men mener debatten er rar:

– Det ikke gjort noe forsøk på å ha en opplysende debatt i Norge, sier Jagland.

Derimot er han veldig fornøyd med at en nordmann og mangeårig partifelle skal lede NATO.

– Vi må glede oss over at Norge har fått denne posten for første gang. Som nordmann synes jeg det er gledelig, sier han.

Jagland møtte mandag EUs utenrikspolitiske sjef Cathrine Ashton i Brussel for å drøfte situasjonen i Ukraina. Hans kandidatur var ikke noe tema på dette møtet.

– EU har ingen stemme i den saken, sier Jagland.

SISTE NYTT

Siste nytt