Video Fly styrtet i Virginia beach - Foto: Nyhetsspiller /

Fly styrtet i Virginia beach

Seks skadd etter flykrasj i boligområde

Fem bygninger har fått store skader etter at et jagerfly krasjet inn i et boligkompleks i Virginia Beach. Seks personer er sendt til sykehus, men skadeomfanget er uklart.

Ifølge sjef for brann- og redningsmyndighetene i Virginia, Tim Riley, er fem bygninger hardt skadd etter at et jagerfly styrtet og krasjet inn i et boligkompleks i Virginia Beach fredag.

virginia - TYKK RØYK: Tett røyk stiger opp fra krasjstedet.AP

TYKK RØYK: Tett røyk stiger opp fra krasjstedet.

Foto: AP

Brannen skal ifølge BBC være under kontroll, men om det er mennesker savnet i de skadde blokkene, er det så langt ingen som vet. Ingen er ifølge CNN så langt meldt savnet, men:

– Vi kommer til å anta at det er folk savnet, og vi kommer til å gjøre nøye søk i bygningene, sier han til CNN.

Seks personer, de to pilotene og fire på bakken, er sendt til sykehus. Ingen av dem skal være alvorlig skadd, melder kanalen.

Flammeinferno

Men etter det voldsomme flammeinfernoet flykrasjet forårsaket, vil det ta sin tid før man får kartlagt det totale omfanget. Ifølge Washington Post sto flammene 60 til 80 fot opp i luften mens det sto på som verst, og vitner forteller om flere eksplosjoner. Folk flyktet i full fart fra åstedet.

– Det kommer til å ta en stund å komme seg inn i blokkene og få oversikt over detaljene, sier Riley.

flystyrt - STYRTET: Militærflyet styrtet inn i et boligområdet ved Virginia Beach.EBN

STYRTET: Militærflyet styrtet inn i et boligområdet ved Virginia Beach.

Foto: EBN

De to pilotene om bord skal ha skutt seg ut før flyene traff boligområdet like før klokken 12.30 lokal tid. Redningsarbeider Pat Kavanaugh fant en av de to pilotene.

– Han var i sjokk, og satt fremdeles fastspent i setet, sier han til CNN.

Flere vitner sier de to pilotene skjøt seg ut rett før flyet krasjet, i svært lav høyde. En nabo, Keith Gutkowski, sier til CNN at et av setene strøk forbi et eiketre nær huset hans før det traff bakken.

– Det de sier om at de skjøt seg ut lavt, er definitivt sant, sier han.

Flystyrt Virginia - USIKKERT SKADEOMFANG: Det er ennå usikkert om personer har kommet til skade etter at jagerflyet styrtet.Ap

USIKKERT SKADEOMFANG: Det er ennå usikkert om personer har kommet til skade etter at jagerflyet styrtet.

Foto: Ap
Pentagon: – Bekymret for mulig tap av liv

Patrick McAleenan var bare et kvartal unna da flyet braste inn i boligkomplekset, og forteller om et smell som ikke var til å misforstå, og at det buldret i alle bygningene i området.

– Jeg visste det måtte være et fly. De flyr over her hele tiden, sier den tidligere marinesoldaten til USA Today.

Han tror at jagerpilotene ventet med å løse seg ut til siste sekund, for å unngå å styrte i en skole like ved.

Forsvarsmyndighetene i Pentagon frykter at liv kan ha gått tapt i den dramatiske styrten.

flyet - ULYKKESFLYET: Det var et F-18-fly av denne typen som krasjet i boligområdet i Virginia Beach.AFP

ULYKKESFLYET: Det var et F-18-fly av denne typen som krasjet i boligområdet i Virginia Beach.

Foto: AFP

– Vi følger situasjonen rundt F-18-krasjet i Virginia Beach tett, og er bekymret for potensielle tap av liv eller alvorlige skader, skriver talsmann Georg Little på Twitter.

– Fløy lavt før styrten

Flyet, et toseters F18D, vanligvis utstasjonert i Naval Air Station Oceana i Virginia Beach, var en del av en treningsskvadron for pilotstudenter, ifølge føderale flymyndigheter. Strike Fighter-skvadron 106 er også kjent som «Gladiatorene», som trener opp jagerpiloter som en del av et nimåneder langt oppdrag, ifølge USA Today.

Ifølge øyevitnet George Pilkington, fløy militærflyet lavt, med nesen opp og halen ned, like før styrten. Motoren hadde svak lyd forutfor havariet.

– Det kom flyvende over lastebilen min, mens det tømte ut drivstoff, sier han til CNN.

Styrtstedet skal ligge bare rundt 800 meter fra promenaden på Virgnia Beach.

Det er tredje gangen bare i løpet av 2012 at et F18-fly styrter, to av dem i USA. 26. februar styrtet et F18F i Fallon, Nevada, mens et F18F krasjet i Bahrain to dager etterpå, skriver USA Today.

Flystyrt i Virginia - JOBBER PÅ SPRENG: Det oppsto et flammeinferno etter brannen, og jobbes på spreng med å slukke brannen.Ap

JOBBER PÅ SPRENG: Det oppsto et flammeinferno etter brannen, og jobbes på spreng med å slukke brannen.

Foto: Ap

Utvalgte dokumentarer

Ty. dokumentarserie. 100 år etter at krigen braut ut, får vi ei ny historie om dei grufulle åra, ikkje fortalt gjennom makthavarane, men slik 14 personar har skildra opplevingane sine. Dei åtte episodane er sett saman av oppdikta scener, gamle arkivklipp og animasjonar. I første episode er 14 år gamle Marina saman med faren, som er oberst, på ei togreise til fronten. Kunstnaren Käthe Kollwitz og mannen hennar må sjå at sonen deira på 17 vervar seg som soldat til krigen. (Tagebücher des Ersten Weltkrieges) (1:8)
Norsk dokumentar fra 2009. I 2008 dro Anja Breien til Irak for å følge jesidiene, et folk som bekjenner seg en ur-religion etablert før kristendom og islam fikk fotfeste. Deres hellige sted er Lalish Tempel i irakisk Kurdistan, i et dalføre som jesidiene tror var Paradisets dal. Der tilber de solen og ilden, og deres historie overleveres muntlig. Jesidiene er forsøkt utslettet gang på gang gjennom århundrer, i dag aktualisert gjennom trusselen fra ISIL.
Ty. dokumentar. Et sterkt vitnesbyrd fra krigen i Syria. Regissør Talal Derki følger to kamerater som har fått livet snudd på hodet av borgerkrigen: Basset, 19 år, er fotballspiller og sanger. Ossama på 24 er fotograf og pasifist. De drømmer om å få fjernet Bashar al-Assad og demonstrerer for frihet og demokrati. Men når konflikten blir mer voldelig, blir de unge også mer opprørske og tar til våpen. Filmen vant prisen for beste dokumentar på Sundance Film Festival. (Return to Homs)