Hopp til innhold

Israel vil tvangsfôre sultestreikende fanger

Israelske folkevalgte har vedtatt en lov som åpner for tvangsfôring av sultestreikende fanger. – En form for tortur, mener legeforeningen i landet.

Sultestreik

Palestineren Khader Adnan gjennomførte en 56 dager lang sultestreik i protest mot at han satt fengslet uten dom. 12. juli ble han løslatt etter ett år i fengsel. I dag vedtok Israel en lov som gjør det lovlig å tvangsfore sultestreikende i fengsel.

Foto: AHMAD GHARABLI / Afp

Loven gjør det mulig for en dommer å godkjenne tvangsfôring eller medisinsk behandling hvis det er fare for den sultestreikende fangens liv eller at de risikerer kroniske helseproblemer.

Den nye loven ble vedtatt med en knapp margin på 46 mot 40 stemmer.

Loven har til hensikt å forhindre at sultestreiker blir brukt som et pressmiddel av medlemmer av militante grupper som sitter fengslet i Israel.

Ifølge Al Jazeera er israelske myndigheter også bekymret for at sultestreiker blant fengslede palestinere kan føre til dødsfall og utløse protester i de okkuperte palestinske områdene.

– Sultestreiker truer Israel

– Sultestreiker blant terrorister i fengsel har blitt en måte å true Israel, sier minister for intern sikkerhet, Gilad Erdan ifølge nyhetsbyrået AFP.

Motstandere av den nye loven, med Den arabiske felleslisten i spissen, mener den er nok et tegn på den israelske regjeringens «forvrengte syn på grunnleggende demokratiske verdier».

Også Israels legeforening har vært sterkt imot loven og mener tvangsfôring er en form for tortur. De oppfordrer sine medlemmer til å bryte loven og nekte å tvangsmate fanger dersom de blir bedt om det.

Fengslet uten dom

Flere FN-organer ba tirsdag Israel om å stanse loven.

– Mating med bruk av tvang, overtalelse eller makt mot mennesker som har gått til det ekstreme skritt å sultestreike i protest mot sin arrestasjon, selv når det er ment for deres eget beste, er en grusom, umenneskelig og nedverdigende behandling, sier FNs spesialrapportør for tortur, Juan Méndez i en uttalelse.

Switzerland UN Human Rights Council

FNs spesialrapportør for tortur, Juan Mendez, mener tvangsforing av sultestreikende er umenneskelig og nedverdigende.

Foto: Martial Trezzini / Ap

Ifølge Foreningen for sivile rettigheter i Israel er flesteparten av dem som går til sultestreik palestinske fanger som sitter under en såkalt administrativ forvaring.

Det innebærer at de holdes fengslet uten dom og uten å vite hvorfor, eller hvor lenge de vil bli sittende i fengsel.

391 palestinske fanger i administrativ forvaring

Administrativ forvaring er etter internasjonal lovlig i særskilte tilfeller, men Israel har blitt kritisert for å benytte seg av praksisen i for stor grad.

Ifølge avisen Haaretz sitter det for øyeblikket 391 palestinske fanger i administrativ forvaring i Israel.

Til sammen ti menneskerettighetsgrupper har advart om at det eneste målet med loven er å «ødelegge motivasjonen til fangene som sitter i administrativ forvaring og til fanger som går til protest på en ikkevoldelig måte».

– Måten å få slutt på sultestreiker er ikke å tvinge fangene til å spise, men å ta tak i menneskerettighetsbruddene som de protesterer mot. I hovedsak gjelder det praksisen med administrativ forvaring, sier Mendez i uttalelsen.

SISTE NYTT

Siste nytt