Hopp til innhold

ISIL tok to nye byer i Nord-Irak

Den ekstremistiske opprørsgruppen ISIL tok søndag kontroll over to nye byer i Nord-Irak, etter harde kamper med kurdiske sikkerhetsstyrker.

ISIL-styrker nær Sinjar, nord i Irak ved en kontrollpost

Dette bildet ble 13. juni lagt ut på en Twitter-feed fra et islamistnettsted og skal vise ISIL-soldater ved en kontrollpost i Sinjar-distriktet, nær den syriske grensen.

Foto: - / Afp

Byene Sinjar og Zumar, som ligger vest og nordvest for Mosul, var frem til i dag under kurdisk kontroll, gitt at de ligger i det kurdiske selvstyreområdet.

Begge byene skal nå være under kontroll av de sunnimuslimske ekstremistene.

Gruppen angrep allerede fredag en kontrollpost ved inngangen til Zumar og drepte 14 kurdiske soldater. Søndag rykket de inn i byen, etter harde kamper, fra tre ulike kanter.

Inne i Zumar heiste de sine svarte flagg ifølge meldinger som øyenvitner gav til internasjonale nyhetsbyråer, noe som hittil i konflikten betyr at ISIL-soldatene har foretatt massehenrettelser av motstandere som er tatt til fange.

ISIL, som står for Den islamske staten i Irak og Levanten, anser sjiamuslimer og alle andre som ikke følger deres ekstreme tolkning av islam, som vantro som fortjener å bli drept. Ifølge gruppen har den skiftet navn til Den islamske stat, med forkortelsen IS (se faktaboks).

Det har foreløpig ikke kommet bilder som viser en mulig massehenrettelse.

De kurdiske soldatene måtte sprenge en bro som fører inn og ut av byen for å hindre at ISIL tok igjen sikkerhetsstyrkene som trakk seg ut av byen.

Flyktet fra byen de flyktet til

Etter Zumar inntok opprørerne Sinjar, som ligger nær grensen mot Syria.

Erobringen av byen førte til at rundt 200.000 mennesker skal være på flukt. For i tillegg til byens egne innbyggere hadde tusenvis av andre søkt tilflukt i Sinjar, som inntil i dag, søndag, var under kurdisk kontroll.

Mange av innbyggere hadde allerede forlatt byen i det de militante sunnimuslimene rykket inn.

En av ISIL-kommandantene har postet et bilde av seg selv på internett, maskert og med våpen i hånd, sittende på kontoret til byens ordfører. Bak ham skal man se bildet av en av berømt kurdisk geriljaleder.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters har det ikke kommet noen forklaring på hvorfor de kurdiske sikkerhetstyrkene, som er kjent som dyktige soldater, trakk seg ut av Sinjar nesten uten motstand.

De kurdiske styrkene skal ifølge en lokal kurdisk kilde ha trukket seg opp i fjellene rundt byen. Det samme skal mange av de sivile ha gjort. FN frykter at disse er fanget i en felle, omringet av grupper med ISIL-soldater.

– De som flyktet mangler nå tilgang til vann, mat og medisiner, sier FNs spesialutsending til Irak, Nickolay Mladenov, i en uttalelse.

FN frykter hva som kan skje hvis ISIL-soldatene får tak i sivile fra byen. Sinjar er byen hvor den kurdisktalende folkegruppen Yazidis har sine røtter.

Yazidis har holdt fast på en før-islamsk religion og har tidligere blitt angrepet av sunnimuslimske ekstremister, som ISIL, som mener de er djeveldyrkere.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Mosul demningen, Irak

ISIL-soldatene skal ha tatt kontrollen over Mosul-demningen uten kamp.

Foto: STRINGER/IRAQ / Reuters Creative

Kan oversvømme byer

Ifølge hva øyenvitner opplyser til internasjonale nyhetsbyråer har ISIL også tatt kontroll over fem oljeinstallasjoner som ligger i det samme området som de to byene.

I tillegg har opprørerne fått kontroll over Mosul-dammen, som er Iraks største demning, som ble tatt kort tid etter de kurdiske styrkene trakk seg vekk.

Erobringen kan gi islamistene muligheten til å oversvømme sentrale byer i Irak. Eller de kan holde tilbake vannet, som er en livsnødvendig ressurs.

Hittil er Iraks største oljefelter utenfor ISILs kontroll.

FN ber om samarbeid

Det er erklært full beredskap for både de kurdiske sikkerhetsstyrkene og de irakiske regjeringsstyrkene, men det er fortsatt uvisst om noen klarer å stanse ISILs fremgang.

De kurdiske styrkene sammen med sjiamuslimske militser holdt stand og tok kontrollen over strategiske byer og områder i Nord-Irak da regjeringshæren sviktet og soldatene flyktet, men nå kan det tyde på at islamistene klarer å vinne frem med sine brutale angrep.

FN-utsending Mladenov ber innstendig om at de kurdiske selvstyremyndighetene i nord og sentralregjeringen i Bagdad om å samarbeide fullt og helt, for å få stanset den brutale opprørsbevegelsen og stabilisert landet.

Den kurdiske selvstyreregjeringen har bedt USA om leveranser av avanserte våpen, slik at de kan makte å slå tilbake ISIL, en forespørsel som Iraks statsminister Nouri al-Maliki ikke skal ha sett med blide øyne på, midt i sin egen maktkamp med kurderne.

Frammarsjen til ISIL har økt presset på irakiske politikere til å gå sammen om en samlingsregjering som er i stand til å svare på opprøret. Hittil har den sjiamuslimske statsministeren al-Maliki tviholdt på makten og nektet å gå av.

Kurdiske sikkerhetsstyrker i Jalawla, Irak

De kurdiske sikkerhetsstyrkene, her avbildet i Jalawla i juli, har inntil nå klart å holde deler av Nord-Irak under sin kontroll etter at regjeringshæren sviktet. Men nå må også de gi tapt for de sunnimuslimske ekstremistene i ISIL.

Foto: STRINGER/IRAQ / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt