Hopp til innhold

Millioner kubikkmeter is har smeltet

Vulkansk aktivitet har ført til at så mye som 30–40 millioner kubikkmeter is kan ha smeltet, melder den islandske kringkasteren RUV. I morges ble det registrert et jordskjelv på fem ved Bárðarbunga.

Flyfoto av isbre på Island smeltet av mulig vulkanutbrudd

Bildet som den islandske kystvakta har tatt, viser et nytt sprekksystem nord for Vatnajökull.

Foto: Almannavarnadeild ríkislögreglustjóra

Ifølge RUV har vulkanen Bárðarbunga smeltet deler av 850 meter tykke breen som dekker den.

Islandske medier melder at det ble registrert et jordskjelv på fem i morges.

Fra et observasjonsfly kunne geofysikere i går se flere kilometerlange og 15–20 meter dype søkk i isbreen sør for vulkansenteret, skriver avisen Morgunblaðið.

I dag var flyet på nytt over området.

Flyet kunne ikke se store endringer i isbreen fra lufta, men forskerne som følger med på aktiviteten fra Bárðarbunga har fått nye målinger fra issmelting.

Undersøkelser av Grímsvötn-innsjøen viser at vannet der har steget med 5-10 meter de siste dagene. Forskerne som gir råd til islandske myndigheter konkluderer derfor med at 10-30 millioner kubikkmeter smeltevann har blitt tilført innsjøen fra breen.

Smeltevann under breen

Bardarbunga

Et flyfoto av isbreen på Bárðarbunga, tatt for noen dager siden.

Foto: ARNI SAEBERG / Afp

Professor i geofysikk ved universitet på Island, Magnus Tumi Gudmundsson, sier til RUV at nedsmeltingen har skjedd i et område sør for Bardarbunga-senteret der isen er flere hundre meter tykk.

Vannet har trolig havnet eller er på vei til Grimsvötn, som er en annen aktiv vulkanunder Vatnajökull.

– Men dette er meget usikkert. Før vi har flydd over området igjen, er det vanskelig å si noe sikkert om dette, sier han.

Reidar Trønnes, som er professor Senter for Jordas utvikling og dynamikk ved Universitetet i Oslo sier til NRK at nabovulkanen Grimsvötn er Islands mest aktive vulkan.

– Den store geotermiske aktiviteten i Grimsvötn smelter isen kontinuerlig slik at sentralkrateret, som er 5–7 km i diameter, inneholder en innsjø under breen. Hvis smeltevann fra Bárðarbunga kommer dit, fylles denne sjøen opp og man får en boble med vann. Når den blir for stor bryter vannet fram og presser seg vei under isen. Da får man en plutselig flom, sier Trønnes.

Flomvannet kan gjøre store skader

Seismologisk utstyr, Island

Her jobber vitenskapsmenn med å erstatte ødelagt seismologisk utstyr ved Bárðarbunga.

Foto: ARNI SAEBERG / Afp

Dette skjedde i 1996. Geologene så isoverflaten heve seg betydelig over Grimsvötn og etter flere uker kom flommen.

Da hadde myndighetene fjernet deler av hovedveien langs sørkysten for å lede vannmassene unna broene i området.

– Det tok altså flere uker fra utbruddet til smeltevannet kom. Men da flommen kom, gikk likevel noen av broene dukken og ødeleggelsene ble ganske store, sier Tønnes.

Islandske myndigheter har tidligere evakuert folk fra områdene nord for Vatnajökull og Bárðarbunga, først og fremst på grunn av faren for flomsmelting etter utbrudd.

Ifølge RUV er det ingen ting som tyder på at et større utbrudd er nært forestående.

SISTE NYTT

Siste nytt