Hopp til innhold

IS krevde løsepenger for Foley

Ifølge amerikanske medier skal de militante ekstremistene i IS ha krevd 100 millioner euro for å slippe den amerikanske journalisten James Foley fri.

James Foley

Amerikanske myndigheter forsøkte å redder James Foley i sommer, men aksjonen mislyktes.

Foto: Steven Senne / Ap

Før James Foley ble drept forsøkte terrororganisasjonen å få amerikanske myndigheter, Foleys familie og arbeidsgiver til å betale et stort millionbeløp, skriver New York Times og Wall Street Journal i dag.

Betalte aldri

Ifølge Wall Street Journal var summen 100 millioner euro, eller nærmere 840 millioner norsk kroner. Summen blir bekreftet av Foleys arbeidsgiver Global Post til nyhetsbyrået AFP.

WSJ skriver at kravet om løsepenger var rettet til familien og arbeidsgiveren i henhold til det Philip Balboni, Global Post sin øverste sjef, har fortalt avisen. I New York Times heter det at kravet ble stilt til USA.

Balboni ønsker overfor WSJ ikke å si hvilket svar som gikk til kidnapperne, men sier at all informasjon og kommunikasjon ble delt med det rette amerikanske myndighetsorganet.

Balboni var selv svært involvert når det gjaldt å spore opp Foley og forhandle om hans frigivelse.

Det er usikkert når de militante ekstremistene fremsatte kravet.

Ifølge Global Post, som Foley skrev for fra Syria, var det kontakt mellom gisseltakerne og journalistens familie i ukene før han ble drept.

– Vi var i kontakt med gisseltakerne, og en stund så det ut til at forhandlinger kunne føre til at han ble løslatt, sa Balboni til TV-kanalen MSNBC dagen etter at terroristene publiserte videoen som viser halshoggingen.

– Det er umulig å si hvordan det kunne endt fordi kidnapperne avbrøt kommunikasjonen med oss og med familien, sa han videre.

Ifølge nettavisens direktør var det deretter taust fra kidnappernes side inntil svært nylig, og Foleys foreldre mottok en beskjed om at sønnen snart ville bli drept.

USA har ifølge New York Times som et førende prinsipp om aldri å betale løsepenger for å få frigitt gisler, og amerikanske myndigheter skal ha holdt på det også i denne saken.

Ifølge den franske journalisten Nicolas Hénin, som sammen med en annen fransk journalist satt i fangenskap sammen med Foley i sju måneder, ble amerikaneren utsatt for svært brutal behandling fordi han var amerikaner.

De to franske journalistene ble satt fri i april sammen med flere andre.

Forsøkte å redde Foley

I dag ble det også kjent at amerikanske myndigheter i sommer gjorde et forgjeves forsøk på å redde Foley og andre amerikanske gisler i en hemmelig operasjon inne i Syria.

  • Hør Sigurd Falkenberg Mikkelsen fortelle om det mislykkede forsøket på å frigi Foley:

Det forteller kilder i den amerikanske regjeringen som er intervjuet av flere medier. USAs forsvarsdepartementet Pentagon bekrefter at operasjonen fant sted, men vil ikke si hvilke gisler de håpet å redde.

– Oppdraget var dessverre ikke vellykket siden gislene ikke befant seg på det aktuelle stedet, sier departementets talsmann John Kirby.

Titalls amerikanske spesialsoldater ble sendt inn i et avsidesliggende område i Syria der de trodde gislene ble holdt fanget av opprørsgruppen IS. Det oppsto en skuddveksling, og én amerikansk soldat ble lettere såret da et helikopter ble beskutt. Mange IS-krigere skal ha blitt drept i sammenstøtet.

USAs første bakkeoperasjon

Ifølge avisa Washington Post er redningsaksjonen den første kjente amerikanske militære bakkeoperasjonen i Syria etter at borgerkrigen der brøt ut.

Amerikanske myndigheter vil ikke si nøyaktig hvor eller når operasjonen fant sted, bare at det var i sommer. Men ifølge Pentagon ville operasjonen blitt kjent tidligere hvis den var blitt gjennomført nær et tett befolket område.

Minst 69 andre journalister er blitt drept på jobb for å dekke den pågående Syria-konflikten, ifølge organisasjonen Committee to Protect Journalists (CPJ). 80 journalister er dessuten blitt kidnappet i Syria, og rundt 20 journalister er forsvunnet. Mange av dem blir trolig holdt av IS-opprørere.

SISTE NYTT

Siste nytt