Hopp til innhold

– Internasjonale kleskjeder er hyklerske

Det er hyklersk av internasjonale kleskjeder å vente til 1000 mennesker er døde med å ta et større samfunnsansvar i Bangladesh, mener en av verdens største investorer i globale vekstmarkeder, Arif Massood Naqvi.

Arif Massood Naqvi sammen med byrådsleder Stian Berger Røsland

Arif Massood Naqvi mottok i går prisen The Oslo Business Peace Award for samfunnsansvar. Her sammen med byrådsleder i Oslo Stian Berger Røsland.

Foto: Per Oscar Skjellnan / Business for Peace

Han mener selskaper kan tjene store penger på å bidra til samfunnet rundt seg.

Billig arbeidskraft

– Disse selskapene etablerte seg i Bangladesh og kjøper varene sine derfra fordi arbeidskraften der er ekstremt billig. De har enorm avanse på klærne som blir produsert i landet, og overskuddet tilfaller aksjonærene. Selskapene burde pløye mer av overskuddet tilbake til lokalsamfunnene de opererer i, sier Naqvi.

Investormogulen Arif Massood Naqvi vet hva han snakker om. For 11 år siden startet han The Abraaj Group. Et av de største investeringsselskapene i verden som opererer utelukkende i globale vekstmarkeder i Asia, Afrika og Latin Amerika.

Han er også engasjert i Bangladesh og ønsker store internasjonale kleskjeder velkommen etter når de nå har signert Accord-avtalen; en juridisk bindende avtale som skal sørge for flere og uanmeldte fabrikkinspeksjoner i landet, utbedring av farlige bygninger og mer innflytelse for fagforeninger i landet.

Naqvi eier selskaper i en rekke ulike bransjer fra varehandel som tekstil, til landbruk, logistikk, helse og utdanning, Gruppen hans eier 153 selskaper med til sammen 290.000 ansatte og er i dag verdt 7,5 milliarder dollar, så han vet hva han snakker om.

Næringslivets fredspris

Naqvi er i Oslo for å motta The Oslo Business Peace Award. En slags fredspris for næringslivet som gis til internasjonale aktører som tar et spesielt samfunnsansvar. Det har Naqvi gjort helt siden han startet sitt selskap.

– 5 prosent av det vi investerer pløyer vi tilbake til lokalsamfunnene i landene vi opererer i. Vi samarbeider med organisasjoner og sosiale aktører, og vi mener selskapene våre er verdt mer på grunn av dette, sier Naqvi.

Prisen er et samarbeid mellom det Oslo-baserte Business for Peace Foundation, UNDP og internasjonale handelskamre.

Sosial ansvar er framtida

– Kvalitetsstempelet måten vi opererer på gir oss, er en fordel når vi skal selge selskapene videre. Det gjør rett og slett at selskapene blir mer verdt, sier han som også mener at kappløpet mot bunnen, som mange globaliseringskritikere skrev bøker om ved tusenårsskiftet, er over.

– Nå må man tenke på etikken om man skal bli et virkelig godt selskap, mener han.

Han er glad for at klesprodusentene nå forsøker å ta grep i Bangladesh, men mener de skulle ha gjort det for lengst. For siden arbeidskraften i landet er billigere enn de fleste andre fattige land, så vet selskapene at dette går på bekostning av noe.

– I framtida er det ikke selskaper som produserer de aller billigste produktene som vil lykkes best, sier Naqvi.

Kollaps i Kambodsja

Mer enn 1100 mennesker er funnet døde i ruinene utenfor Dhaka. I Kambodsja omkom minst seks personer da deler av en skofabrikk kollapset i dag, opplyser en lokal fagforening.

Det er kommet meldinger om at 50 mennesker kan være innesperret i bygningsrestene, og mange skal ha blitt skadd.

Arif Massood Naqvi mener flere slike ulykker til skje framover.

– Disse markedene er relativt umodne. De er drevet av kapitalistiske prinsipper og renonserer på for eksempel sikkerhet.

Derfor er det viktig at internasjonale investorer og selskaper bidrar på riktig måte til å utvikle disse markedene.

Accord-avtalen i Bangladesh er et viktig slikt skritt, men selskaper må gjøre sosialt ansvar til en del av alt de gjør. Noen ganger handler det om ikke å kjøpe de aller billigste produktene, men de som produseres ansvarlig, understreker mannen som er en av verdens største investorer.

SISTE NYTT

Siste nytt