Hopp til innhold

Interpol med historisk liste: Etterlyses for miljøkriminalitet over hele verden

For første gang går Interpol ut og etterlyser folk som er mistenkt for ulovlig omsetning av truede dyr og ulovlig tømmerhugging.

Etterlyste for miljøkriminalitet

Interpol etterlyser disse ni for miljøkriminalitet: Øverst fra venstre mot høyre: Adriano Giacobone, Ahmed Kamran, Ariel Bustamente Sanchez, Ben Simasiku. Nederst fra venstre mot høyre: Bhekumusa Mawillis Shiba, Feisal Mohamed Ali, Nicolaas Antonius Cornelis Maria Duindam, Sergey Darminov, Sudiman Sunuto.

Foto: Interpol

CO₂ i atmosfæren
424,6 ppm
1,5-gradersmålet
+1,12 °C
Les mer  om klima

De ni personene etterlyses med navn og bilde for forbrytelser som krypskyting av neshorn, ulovlig smugling og handel med elfenben, samt ulovlig tømmerhugging.

Det er første gang i Interpols 81 år lange historie at den internasjonale politiorganisasjonen går ut med en slik «Mest Etterlyst-liste» for miljøkriminalitet i alle sine 188 medlemsland.

Operasjonen, som kalles INTRA-Terra, er et samarbeid mellom Den internasjonale konvensjonen for å kontrollere handel med ville dyr og planter (CITES), Interpol, FNs kontor for narkotika og kriminalitet (UNDOC), Verdensbanken og Verdens tollorganisasjon.

De ni på listen er mistenkt for miljøkriminalitet til en samlet sum på flere hundre millioner dollar, skriver FN på sine nettsider.

Artikkelen fortsetter under oversikten.

Ettersøkte for miljøkriminalitet

Navn

Nasjonalitet

Ettersøkt for

Adriano Giacobone

Italia

Kidnapping,  tyveri, vold mot politioffiser, ulovlig transport og utslipp av giftig avfall og andre forbrytelser.

Ahmed Kamran

Pakistan 

Ulovlig eksport av trofeer i myndighetenes eie. 

Ariel Bustamente Sanchez

Mexico 

Sjørøveri, brudd på fiskerilover.

Ben Simasiku

Zambia

Ulovlig besittelse av støttenner fra elefanter.

Bhekumusa Mawillis Shiba

Swaziland, Sør-Afrika 
(ikke bekreftet) 

Brudd på viltloven. 

Feisal Mohamed Ali

Kenya 

Salg av trefeer fra ville dyr.

Nicolaas Antonius Cornelis Maria Duindam

Nederland

Miljøkriminalitet, faunakriminalitet, heleri. 

Sergey Darminov

Russland, Tyskland

Organisering av kriminell gruppe, hvitvvasking og andre forbrytelser. 

Sudiman Sunuto

Indonesia 

Ulovlig tømmerhugging.

Kilde: Interpol

 

 

Ekspander/minimer faktaboks

«Noas ark i revers»

Interpol ber nå publikum komme med tips som kan føre til at de etterlyste blir pågrepet.

Politi med elfenben

Kenyansk politi med noen av støttennene de konfiskerte på havnen i Mombasa i juni i år.

Foto: Stringer / AFP

– Selv den minste detalj, som du kanskje tror er betydningsløs, kan føre til at saken blir løst i kombinasjon med andre beviser som politiet allerede har, sier Interpols Ioannis Kokkinis til BBC.

En av de på listen er Feisal Mohammed Ali, som skal være lederen for en kenyansk organisasjon som står bak smugling av elfenben.

Har er ettersøkt i forbindelse med at 314 stykker elfenben, som veide over to tonn til sammen, ble konfiskert på havnen i Mombasa i juni i år.

En annen på listen er Ahmed Kamran, siktet for å ha prøvd å smugle over 100 levende dyr til Qatar på et militærfly.

Blant dyrene var blant annet fire sjiraffer, to impalaer, fire gribber, to ørner, 20 Grant-gaseller og 68 Thompson-gaseller. Så mange forskjellige dyr ble forsøkt smuglet at operasjonen ble kalt «Noas ark i revers».

En tredje, Ariel Bustamante Sanchez, er anklaget for å ha vært involvert i ulovlig tunfisk-fiske i beskyttede områder utenfor Costa Rica.

1500 milliarder i året

I en felles rapport fra FNs miljøprogram og Interpol tidligere i år blir inntektene fra miljøkriminalitet knyttet til ekstreme militser eller terrorgrupper som Herrens motstandshær i Uganda, Al Shabaab i Somalia og Janjaweed-militsen i Sudan.

Rapporten anslår at den ulovlige handelen med ville dyr løper opp i 213 milliarder dollar – rundt 1500 milliarder norske kroner – i året.

I tillegg til at Interpol selvfølgelig håper at etterlysningen vil føre til at de ni på listen blir tatt, så håper også organisasjonen at den vil føre til økt oppmerksomhet rundt miljøkriminalitet.

– Inntil nylig var ikke miljøkriminalitet regnet som en forbrytelse engang i mange land, men etter som tiden har gått har de innsett at miljøkriminalitet er en alvorlig intern trussel mot samfunnene, sier Andreas Andreou til The Guardian.

Han er etterretningsoffiser ved Interpols avdeling for miljøkriminalitet.

– Det organiserte kriminelle nettverk som smugler våpen, narkotika og mennesker. Hvis en krypskytter trenger våpen, for eksempel, så er våpensmugling også innblandet, sier Andreou.

SISTE NYTT

Siste nytt