Hopp til innhold

Innvandringskritisk parti får trolig nytt sete i det britiske parlamentet

LONDON (NRK): I dag risikerer britenes statsminister sitt andre valgnederlag på få uker. En av hans partimedlemmer forlot de konservative til fordel for anti EU-partiet UKIP, og ligger an til å vinne tilbake plassen sin i parlamentet – under nye partifarger.

Gatebilde fra Rochester

En mann går forbi en valgplakat i Rochester onsdag, dagen før valget som hele Storbritannia følger.

Foto: Lefteris Pitarakis / Ap

I dag oversvømmes den lille byen Rochester av politiske journalister, både britiske og utenlandske. Årsaken er et omvalg, et omvalg som vil gi en viktig pekepinn om hvor det politiske landskapet ligger, under et halvt år før parlamentsvalget i Storbritannia.

Se kart nederst i saken.

Slaget står mellom de konservative som har hatt valgkretsen Rochester and Strood siden 2010 og den hissige utfordreren UKIP.

Partiet som nyter høye oppslutning på både lokale og nasjonale meningsmålinger på grunn av sin dyptgående skepsis til EU, og ikke minst innvandring og u-hjelp.

Den andre avhopperen

Mark Reckless melder overgang til UKIP

Mark Reckless på landsmøtet i UKIP, der han meldte overgang til partiet.

Foto: Johan E. Bull / NRK
Mark Reckless

UKIP-kandidat Mark Reckless som forlot de konservative, på vei inn for å stemme i valgkretsen han trolig vinner i dag.

Foto: Espen Aas / NRK

Dersom UKIP vinner omvalget i dag, vil det gi partiet det andre setet i det britiske underhuset på få uker. I oktober ble Douglas Carswell den første.

Han var tidligere parlamentsmedlem for de konservative gjennom nesten to hele perioder, før han i august meldte overgang til UKIP. Kort tid etter fikk han igjen å få nesten 60 prosent av stemmene i sin gamle valgkrets, nå som UKIP-medlem.

De konservative kollapset nærmest, og deres kandidat fikk kun 25 prosents oppslutning.

Under landsmøtet til UKIP i slutten av september kom neste overraskelse. Som en slags hemmelig gjest annonserte UKIPs partileder Nigel Farage at nok en av Camerons menn hadde skiftet side. Mannen het Mark Reckless, og i dag stiller han til omvalg i Rochester and Strood.

De konservative var langt mer optimistiske på å vinne tilbake denne plassen, iallfall til å begynne med. En undersøkelse viste nemlig at Rochester and Strood kun var den 271. mest sannsynlige valgkretsen som UKIP ville klare å vinne.

De konservative hadde overtatt setet fra det britiske arbeiderpartiet Labour, som de slo med over 10.000 stemmer under valget i 2010. UKIP stilte da ikke med noen kandidat.

Nå er alt forandret. Meningsmålinger tyder på at UKIP vinner også denne valgkretsen, og flere kilder i det konservative partiet har for lengst slått fast at de regner med å tape igjen.

For bakfull for budsjettmøte

NRK var det første mediet som snakket med Mark Reckless etter at han annonserte sin overgang. Han sa da at det var en riktig avgjørelse, og at han var lettet over å ha tatt den.

Hans gamle partikamerater var ikke nådige da nyheten ble kjent. De fordømte ham, kalte ham en løgner og en overløper.

Ganske dukket en gammel drikkehistorie på nytt opp i mediene.

Da Reckless var nyvalgt parlamentsmedlem i 2010, møtte han ikke opp til en avstemning om budsjettet. Årsaken var at han hadde drukket for mye, og ikke følte seg i stand til å delta i avstemningen. Historien har vært innom de fleste medier og aviser minst én gang siden han skiftet parti.

Mark Reckless markerte seg også tidlig som en av de mest EU-skeptiske partimedlemmene blant de konservative, og som ofte kritiserte Brussel for å ha for mye makt over medlemslandene.

Han ble raskt ansett som en opprører i eget parti, og snakket ofte mot sin egen regjering for håndteringen av flere saker. Da han sto på talerstolen på UKIPs landsmøte i slutten av september, hevdet han at hans gamle parti ikke mente alvor når det gjaldt å få endret Europa og at det var hovedgrunnen til han meldte overgang.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Nigel Farage og Mark Reckless

UKIP-leder Nigel Farage og Mark Reckless under partiets landsmøte i slutten av september.

Foto: Johan E. Bull / NRK

Innvandring er jokeren

I dagens omvalg har de konservative har stilt med en kvinnelig motkandidat, Kelly Tollhurst. Hun advarte nylig innbyggerne i valgkretsen om at husprisene i området kom til å falle dersom det ble UKIP-seier, uten helt å få gehør blant de lokale meglerne.

Hun annonserte også tidlig at hun ønsket en strammere innvandringspolitikk enn det regjeringen fører i dag. Det var ikke tilfeldig. Økende skepsis til innvandring fra Øst-Europa regnes som den viktigste årsaken til UKIPs enorme fremgang.

Selv om det for andre året på rad ble presentert en rapport fra University College London om at Storbritannia tjener på arbeidsinnvandring, er britene skeptiske til antallet østeuropeere som bosetter seg i landet. Tall presentert i går, viste også at Storbritannia var det landet i EU som innvilget flest nye statsborgerskap. Bare i 2012 fikk 193.900 innvandrere britisk pass.

Flere toneangivende aviser har ofte oppslag om småbyer og samfunn som «oversvømmes» av innvandrere, og UKIP gjentar så ofte de kan at de er eneste partiet som faktisk ønsker å gjøre noe med den saken.

Partiet gjentar minst like ofte at det er EU-medlemskapet som holder grensene åpne.

David Cameron har på sin side sagt at det kun er han som kan gi britene en folkeavstemning om et videre medlemskap i unionen, dersom han vinner valget neste år. I øyeblikket ligger han så vidt an til å gjøre det, men UKIP stjeler mange velgere.

UKIP selv kommer trolig ikke til å få store gjennomslaget neste år, på grunn av den britiske valgordningen. Selv om rundt 20 prosent av britene i dag sier de vil stemme UKIP i mai, baserer ikke valgordningen seg på proporsjonal representasjon, men på valgkretser.

Dermed gir ikke en høy prosentandel av velgerne automatisk en høy andel parlamentsmedlemmer.

I stedet velges det et parlamentsmedlem fra hver valgkrets. Den som får flest stemmer i kretsen, får plass i parlamentet. Selv om UKIPs oppslutning er større enn noen gang, er den likevel spredt utover landet, og de trenger sterke kandidater for å nå opp.

Uansett har 2014 vist seg å gi en seierrik høst for partiet som aldri tidligere har hatt folkevalgte parlamentsmedlemmer, etter i dag kan de ha to.

London og Rochester

SISTE NYTT

Siste nytt