Hopp til innhold

Ingen nye Nato-styrker til Tyrkia

BRUSSEL/ISTANBUL (NRK): Nato kommer ikke til å sende styrker til grenseområdet mellom Tyrkia og Syria, men uttrykker full solidaritet med den tyrkiske regjering i kampen mot IS.

NATO-sjef Jens Stoltenberg hilser på Gulin Dinc

Nato-sjef Jens Stoltenberg hilser på Gülin Dinc (i midten), en av Tyrkias utsendinger i NATO, før møtet i Brussel tirsdag.

Foto: FRANCOIS LENOIR / Reuters/NTB Scanpix

Natos faste råd drøftet tirsdag den spente situasjonen i grenseområdene på Tyrkias anmodning.

Etter det halvannen time lange møtet sa generalsekretær Jens Stoltenberg at Tyrkia ikke ba om forsterkninger, men hadde redegjort for de tiltak som allerede er satt i verk.

– Vi hilser Tyrkias økte innsats i kampen mot IS velkommen. Alle medlemsland støtter Tyrkia i denne kampen, forsikret Stoltenberg.

Tyrkia avblåser fredsprosessen

Noen timer tidligere kunngjorde Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan at tyrkiske myndigheter avbryter fredsprosessen med kurderne.

– Det er ikke mulig å videreføre en prosess med militante kurdere som undergraver nasjonal enhet og integritet. Forrædere som setter folkets tålmodighet på prøve, skal få som de fortjener, sa Erdogan.

Erdogan sa også at han forventer at forsvarsalliansen kommer til å kunngjøre at den står klar til å ta de nødvendige skritt. Presidenten utdypet ikke hva han håper disse skrittene skal gå ut på.

Hør NRKs korrespondenter i Berlin og Istanbul, Guri Norstrøm og Kristin Solberg, om det ekstraordinære møtet i Natos faste råd.

Hør NRKs korrespondenter i Berlin og Istanbul, Guri Norstrøm og Kristin Solberg, om det ekstraordinære møtet i Natos faste råd.

Fordømmer angrepene

På et kort pressemøte etter seansen i det faste råd fikk Stoltenberg spørsmål om hvorvidt NATO er engasjert i opprettelsen av en buffersone i grenseområdet mellom Tyrkia og Syria for å holde IS ute.

Stoltenberg sa at dette er «et tosidig prosjekt mellom Tyrkia og USA som Nato ikke er part i».

Nato-sjef Jens Stoltenberg

Stoltenberg uttrykker full solidaritet med den tyrkiske regjering i kampen mot IS.

Foto: Guri Norstrøm / NRK

– Den tyrkiske representanten har forklart hvilken retning dette går. Alle de allierte står i solidaritet med Tyrkia. Vi fordømmer på det kraftigste de nylige terrorangrepene i Tyrkia, sa Stoltenberg.

Terrorangrepet i Suruc forrige uke førte til at Tyrkia sluttet seg til koalisjonen mot terrorgruppen Den islamske staten (IS) og iverksatte bombing av IS.

Tyrkia gikk også til aksjon med bombetokt i Irak og razziaer i tyrkiske byer mot det militante – og forbudte – kurdiske arbeiderpartiet PKK.

– En trussel mot Nato-land

I en kunngjøring som de 28 landene enstemmig står bak, heter det at terror utgjør en direkte trussel mot Nato-land og internasjonal stabilitet og velstand.

– Terror er en trussel som ikke kjenner grenser, nasjonalitet eller religion. Det er en utfordring det internasjonale samfunn må bekjempe sammen. Terror manifesterer seg på ulike måter, men kan aldri bli tolerert eller rettferdiggjort, heter det.

Den tyrkiske regjering viste til artikkel fire i Nato-traktaten som gir et medlemsland anledning til å konsultere de andre medlemmene når grenser trues og sikkerheten er under press.

Recep Tayyip Erdogan

Tirsdag forsikret Erdogan om at kampen mot terrorisme skal fortsette med full styrke.

Foto: Ap/NTB Scanpix

SISTE NYTT

Siste nytt