Hopp til innhold

I retten for halshugging av britisk soldat

LONDON (NRK.no): De to mennene som er tiltalt for å ha drept den britiske soldaten Lee Rigby på åpen gate i sørøst London i våres, møter i morgen til første dag av rettssaken mot dem. Begge tiltalte nekter straffskyld.

Tegning av Michael Adebowale

Tegning av en av de to tiltalte, Michael Adebowale, flankert av to politimenn, under et tidligere rettsmøte i saken.

Foto: Elizabeth Cook /PA / AP

Lee Rigby ble drept i Woolwich

Lee Rigby ble drept i Woolwich

Foto: Ministry of Defence

Drapet, fra 22. mai i år, fikk internasjonal oppmerksomhet for sin brutalitet. En 25-år gammel småbarnsfar ble meid ned av bil på åpen gate, før han deretter ble angrepet.

De to som kjørte bilen var bevæpnet med kniver og en kjøttøks, og drepte ham på stedet.

I stedet for å rømme fra åstedet, ble begge mennene værende frem til politiet ankom ni minutter senere.

Hevndrap

Øyenvitner på stedet fikk høre av drapsmennene at de hadde drept Rigby, en britisk soldat som hadde tjenestegjort blant annet i Afghanistan, for å hevne drap på muslimer utført av britiske soldater. Rigby var trommeslager i den britiske hærens 2. bataljon av Royal Regiment of Fusiliers.

Da han ble angrepet, gikk Rigby med en T-skjorte fra det britiske forsvarets hjelpeorganisasjon «Help For Heroes» (hjelp til helter). Begge ropte «Allahu Akbar» (Gud er stor) under angrepet.

Øyenvitner filmet hendelsen, noe angrepsmennene også oppfordret til. Den ene av mennene gikk opp til en av dem som filmet, og fortalte til mobilkameraet at drapet var utført for å hevne vestlige angrep i muslimske land.

Tilsølt med blod og med den blodige kjøttøksen i hånden sa han: «Vi må kjempe mot dem, slik de kjemper mot oss. Øye for øye, tann for tann. Jeg beklager at kvinner må se dette, men i vårt land (sic) må kvinner se det samme. Dere vil aldri bli trygge! Kvitt dere med regjeringen deres, den bry seg ikke om dere».

Michael Adebowale

Michael Adebowale er en av de to som må møte i retten mandag.

Foto: MICHAEL RICHARDS / Afp

Politiet ankom stedet etter noen minutter, og de to mennene åpnet ild mot politiet. Begge ble senere skadet av skudd fra politiet, og innlagt på sykehus.

I blomsterhavet som opprant på drapsstedet i dagene etterpå, siterte én den indiske frigjøringslederen Mahatma Gandhi på et kort «Øye for øye, gjør verden blind», med referansen til hva den ene angrepsmennene uttalte i mobilvideoen etter drapet.

Kontroversiell video

Videoopptaket hvor den ene drapsmannen rettferdiggjør mordet, ble raskt kjøpt av medier for hittil ukjente summer.

Nyhetsselskapet ITN (Independent TV Nettwork) la ut videoen på sin hjemmeside, noe som førte til at siden brøt sammen da 1,2 millioner brukere forsøkte se opptaket samme kveld.

Andre medier, som BBC redigerte ned videoen, mens TV-kanalen Sky News lot være å vise den, på grunn av det kontroversielle innholdet, og viste kun et stillbilde. Videoen er fortsatt tilgjengelig på en rekke nettsteder.

Statsminister David Cameron sa etter drapet at Storbritannia ikke under noen omstendighet vil gi etter for terrorister, og oppfordret folk til å møte terrorismen med å leve så normale liv som mulig.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Blomsterhav i London

Det vokste frem et blomsterhav på stedet der Lee Rigby ble drept.

Foto: Eddie Keogh / Reuters

Førte til motreaksjoner

Men, det var lettere sagt enn gjort. Detaljene fra drapet rystet mange, og første til en antimuslimsk bølge i Storbritannia. Den religionsnøytrale hjelpelinjen «Faith matters» fikk i løpet av de første dagene inn 162 rapporter om angrep i kjølvannet av drapet. På en vanlig dag mottar de i snitt seks samtaler om dagen.

Moskeer ble angrepet og tagget ned, muslimske kvinner fikk hodeplaggene revet av, i tillegg til rapporter om mange tilfeller av stygge tilrop og utskjelling. Andre organisasjoner meldte om tilsvarende hendelser.

Det ble spredd antimuslimske propaganda på nett og i sosiale medier i stort omfang, i noen av de groveste tilfellene reagerte også politiet overfor dem som hadde lagt det ut.

Mordene ble fordømt over hele Storbritannia, også i de muslimske miljøene. Få dager etter drapet, gjennomførte det nigerianske miljøet i sørøst London en sympati-marsj som endte opp i sentrum av Woolwhich i bydelen Greenwich hvor drapet fant sted.

Om lag 1.000 tilhengere av den antiislamske organisasjonen Euoprean Defence League marsjerte en uke senere ned Downing Street, hvor statsministerboligen ligger, og ropte slagord som «vekk med muslimske mordere fra våre gater». Flere demonstranter ble arrestert.

Kjenninger av politiet

Politibil i London

Sikkerhetsoppbudet var stort da Michael Adebowale ble fremstilt for varetektsfengsling 30. mai i år.

Foto: Toby Melville / Reuters

De to tiltalte drapsmennene er begge britiske statsborgere, av nigeriansk opphav, og var under oppsyn av britisk sikkerhetstjeneste. Begge navnene skal ha dukket opp under flere uavhengige etterforskninger fra politiet, men det ble konkludert med at de ikke planla terrorangrep. De to bodde i nærområdet hvor drapet fant sted.

Den ene mannen, Michael Adebolajo, ble tre år tidligere arrestert i Kenya. Antiterrorpolitiet der mente han planla å få opplæring av fra terrorgruppen Al-Shabaab, med bånd til terrornettverket Al Qaida.

Han ble kastet ut av landet, men ble ikke straffeforfulgt verken an kenyanske eller britisk politi. Han vokste opp i en kristen familie, men konverterte til islam i 2001.

Under fengslingsmøtet som ble holdt i september, nektet begge mennene straffskyld. Begge sa også at de ønsket å bli tiltalt under andre navn enn sine fødenavn.

Lee Rigbys enke, som er mor til deres sønn på to år, satt i retten under fengslingsmøtet, og så de to som var med på en videoskjerm fra Belmarsh-fengselet hvor begge sitter i varetekt.

I morgen stiller begge i tiltaleboksen i verdens mest kjente rettslokale, Old Bailey i London.

SISTE NYTT

Siste nytt