Hopp til innhold

Ni IS-ledere møttes i dette amerikanske fengselet

Da USA stengte sin beryktede fangeleir Camp Bucca i Irak i 2009 ble tusenvis av irakiske fanger sluppet fri. Ni av dem som satt her er nå ledere i terrororganisasjonen Den Islamske Stat (IS).

Camp Bucca i Irak

USA har holdt rundt 100.000 irakere som krigsfanger siden invasjonen og Camp Bucca huset alene 22.000 fanger på det meste.

Foto: DAVID FURST / AFP

Det er den amerikanske avisen The Washington Post som i dag forteller historien om hvordan den amerikanske fangeleiren nær grensen til Kuwait kan ha fungert som et arnested for IS.

– Disse fangene kommer til å bli farlige

Helt siden USA invaderte Irak i 2003 ble Camp Bucca brukt som fengsl for de mest radikale islamistene, blant dem både sunnimuslimske og sjiamuslimske opprørere og Al Qaida-sympatisører.

– Det er snakk om noen av de farligste truslene, ikke bare mot Irak men også internasjonalt, fortalte sjefen for leiren, oberstløytnant Kenneth King pressen septemberdagen i 2009 da leiren ble stengt.

De 180 fangene som ble sett på som farligst, mange av dem hadde da sittet innesperret uten lov og dom i tre år, ble overført til de to gjenværende amerikanske fangeleirene i Irak, Camp Taji og Camp Cropper utenfor Bagdad, som begge ble overført til irakisk kontroll året etter i 2010.

– Disse fangene kommer ikke til å rusle nedover gata. Dette kommer til å bli et stort og farlig problem og dessverre så innser ikke de irakiske myndighetene dette, fortalte den irakiske politisjefen Saad Abbas Mahmoud Washington Post i 2009 da leiren ble stengt. Før han anslo at rundt 90 prosent av de løslatte fangene vil fortsette kampen mot USA.

Camp Bucca i Irak

September 2009 stengte general David Quantock portene til Camp Bucca for godt.

Foto: Karim Kadim / AP

«Terrorist universitet»

Mange av de løslatte krigsfangene vendte bitre tilbake til sine hjemsteder, der arbeidsledigheten var høy og framtidsutsiktene mørke.

Også amerikanske talsmenn medgikk at de løslatte fangene lett blir fanget opp av opprørsgrupper.

Blant fangene på Camp Bucca var Abu Bakr al-Baghdadi, mannen som nå har opphøyet seg selv til kalif og styrer IS med jernhånd. Der satt han fengslet sammen med flere av de andre som nå utgjør toppledelsen i IS, blant annet Abu Muslim al-Turkmani, Abu Louay, Abu Kassem, Abu Jurnas, Abu Shema og Abu Suja.

Noe også flere andre medier og analytikere og soldater har pekt på.

Den tidligere amerikanske soldaten og krigsveteranen Andrew Thompson er ikke i tvil om hva som er årsaken:

– Tiden de tilbrakte i amerikansk fangenskap gjorde dem bare mer ekstreme og gav dem mulighetene til å treffe likesinnede. Fengselet ble et universitet for terrorister, skriver han i New York Times.

Jihadister og Baath-sympatisører

Det har lenge vært kjent at fengsel og fangeleirer radikaliserer fanger, men det som var spesielt med Camp Bucca, ifølge den amerikanske tenketanken Soufan Group, var at her møttes Saddam Husseins Baath-sympatisører og islamistiske fundamentalister.

– I Bucca fant de to gruppene noe hos hverandre de selv manglet. Ex-Baathistene lærte jihadistene organisatoriske ferdigheter og militær disiplin, mens de ex-Baathistene igjen fikk et mål, skriver Soufan.

Fanger ber inne på Camp Bucca

Mange av de innsatte ble radikalisert bak gjerdene på Camp Bucca.

Foto: Dusan Vranic / Ap

Menneskerettighetsgrupper har i alle år fordømt amerikanernes fangebehandling i Irak, og kritikken var også sterkt rettet mot Camp Bucca der blant annet fangevoktere skjøt og drepte fire fanger under et opprør i 2005.

USA kritiseres også for å overlate krigsfanger til irakiske myndigheter, der de risikerer å lide en vilkårlig skjebne i landets overbelastede rettsvesen.

USA har holdt rundt 100.000 irakere som krigsfanger siden invasjonen og Camp Bucca huset alene 22.000 fanger på det meste.

SISTE NYTT

Siste nytt