Hopp til innhold

I dag skulle Syria vært tømt for kjemiske våpen

I dag skal alle kjemiske våpen og stridsmidler være ute av Syria, men fortsatt mangler det noe. Fristen har allerede vært utsatt to ganger.

Sigrid Kaag

Sigrid Kaag leder delegasjonen fra FN og Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen som har ansvaret for at de kjemiske våpnene kommer ut av Syria.

Foto: LOUAI BESHARA / Afp

Nå er 92,5 prosent av de kjemiske stoffene ute av landet. Det opplyste Sigrid Kaag som leder en delegasjon fra FN og Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW). Hun holdt en pressekonferanse i Damaskus søndag formiddag.

– Betydelig fremskritt

Selve ødeleggelsene av stridsmidlene skal ifølge en internasjonal avtale være fullført innen 30. juni.

– Dette er et betydelig fremskritt, men syriske myndigheter må få resten av stoffene ut innen slutten av april, sa Kaag som opplyste av materialet ligger lagret på ett sted.

I mars hevdet en ikke navngitt russisk tjenestemann at våpenlagrene i Syria nesten var tomme.

Francesca Borri

Francesca Borri

Foto: Stanley Greene

Like fullt har borgerkrigen i Syria fortsatt de siste månedene. Befolkningen dør av annet enn angrep med syriske våpen, påpeker generalsekretær Jan Egeland i Flyktninghjelpen. Og han får støtte av frilansjournalist Francesca Borri.

– Folk i Aleppo er helt alene og uten humanitær hjelp. De sulter og de blir angrepet fra luften. Byen eksisterer ikke lenger etter teppebombingen de siste tre månedene, sier hun til Søndagsavisa i NRK.

– Å fjerne kjemiske våpen har ingen direkte effekt for befolkningen i Syria, men indirekte kan det bety at man ikke kan kaste inn enorme masseødeleggelsesvåpen i et slags sluttoppgjør, sier Jan Egeland.

Han mener også at dette som kan ses som et lite skritt i riktig retning, kan føre til en fremgang på andre områder i konflikten.

– Må bry oss

– De kjemiske våpnene gjelder en liten prosentandel her. Snart må vi se på de 99 prosentene som gjelder, nøden, døden og elendigheten, sier Egeland.

Kommandørkaptein Per Christian Gundersen ved Forsvarets Høyskole sier at det er helt vilkårlig hvem som dør i denne konflikten.

– Her har begge parter like stort ansvar, sier han.

Han tror grunnen til at dette har kunnet pågå så lenge er mangelen på en god løsning.

– Hvis man blander seg inn militært her, risikerer man enda større problemer, sier Gundersen.

Syria har tidligere brutt flere tidsfrister. 31. desember skulle de 700 tonnene med de dødeligste kjemivåpnene og kjemiske stridsmidlene vært ute av landet. 5. februar gikk fristen ut for utlevering og ødeleggelse av de minst farlige stridsmidlene.

Lasteskipene som frakter stridsmidlene ut fra Latakia, blir eskortert av flere marineskip, blant dem den norske fregatten Helge Ingstad, samt skip fra Danmark, Russland og Kina.

Det norske lasteskipet Taiko

Det norske lasteskipet «Taiko» forlot Syria med en last med kjemiske stridsmidler i februar.

Foto: Lars Magne Hovtun/Forsvaret

Stridsmidlene skal destrueres om bord i det amerikanske skipet Cape Ray i Middelhavet. Det finske selskapet Ekokem og et amerikansk datterselskap av franske Veolia skal så motta avfallsstoffer fra denne prosessen.

SISTE NYTT

Siste nytt