Hopp til innhold

Hvem får årets fredspris?

Den andre fredagen i oktober klokken 11 vil de tunge dobbeltdørene bli åpnet i Henriks Ibsens gate 51, og nyvalgt leder i nobelkomiteen Kaci Kullmann Five vil få alles øyne rettet mot seg.

Kaci Kullmann Five

Kaci Kullmann Five vil neste fredag annonsere sin første Nobels fredspris.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Så vil hun nevne ett, to eller tre navn som de neste dagene, månedene og årene for alltid kan titulere seg med Nobel fredspris 2015.

I fjor måtte mange google Kailash Satyarthi, som fikk den sammen med langt mer kjente og betydelig yngre Malala Yousafzai. I år kan det bli lettere.

Colombia og paven

– Hvis jeg kunne få velge så ville det være partene i Colombiakonflikten som kan ha gjort slutt på 50 år med blodig borgerkrig, svarer nobelhistoriker Asle Sveen på spørsmålet om hvem han tror og håper kan smykke seg med tittelen.

Hva begrunner dere valget med?

– Vi får håpe løsningene på den lange konflikten mellom regjeringen i Colombia og FARC-geriljaen, som har kostet hundre tusener av mennesker livet og drevet millioner flukt, kan bli belønnet med en pris. Den skal riktignok ikke underskrives av partene før i mars neste år. Så komiteen må ta en liten sjanse.

COLOMBIA-REBELS/ Cuba's President Raul Castro, (R), shakes hands with Colombia's President Juan Manuel Santos during a news conference in Havana

Colombias president Juan Manuel Santos som her hilser på Cubas sterke mann Raul Castro kan kanskje komme videre til Oslo i desember.

Foto: ALEXANDRE MENEGHINI / Reuters

– Det er forskjell på hva jeg mener og hva jeg tror, men hvis jeg ble bedt om å sette pengene mine på en nå så ville jeg svart paven, sier leder for NRKs utenriksavdeling, Knut Magnus Berge, på hvem han tror Five vil uttale navnet på.

Hva har paven gjort som kvalifiserer til dette?

Pave Frans

Pave Frans nevnes som en av favorittene til årets fredspris.

Foto: TONY GENTILE / Reuters

– Jeg tror hovedpunktet vil være flyktningkrisen og jeg tror komiteen er frista til å gripe fatt i den. Han har skrevet et brev der han ber katolske menigheter om å huse flyktninger samtidig som han ber europeiske ledere vise sjenerøsitet. Men han har også engasjert seg i Midtøsten-konflikten og vi hører om Colombia-forhandlingene. Der har han også engasjert seg. Det har han også når det gjelder oppmykningen mellom Cuba og USA og et annet poeng er at han er argentiner og det jo også slik at nobelkomiteen ser på geografisk spredning og en ønsker flere vinnere fra Latin-Amerika.

Merkel, FNs høykommissær for flyktninger og en ukjent prest

Angela Merkel er nevnt for menneskelig flyktningpolitikk og meklingsforsøk i Ukraina. Er det nok?

– Hun har kommet veldig positivt på banen når det gjelder flyktningkrisen og nærmest gitt Tyskland et helt nytt ansikt, og blitt et symbol på flyktningstrømmen til Europa. Så det er klart at hun stiller sterkt, sier Sveen.

Her kan vi også snakke om FNs høykommissær for flyktninger?

– Hvis vi ser på de siste årene så er det en god tilnærming å se på hva som er de mest aktuelle temaene og hva som fanger tidsånden. Og flyktningkrisen er nok den som har preget nyhetsbildet de siste ukene og månedene på en slik måte at vil være fristende å gripe, og vil FNs høykommissær for flyktninger være en god kandidat, sier Knut Magnus Berge.

eritreisk prest og flyktninghjelper Mussie Zerai

Mussie Zerai kan bli årets minst kjente mann som vinner verdens mest kjente fredspris.

Foto: ALESSANDRO BIANCHI / Reuters

Og her dukker det opp et merkelig navn, en eritreisk prest og flyktninghjelper Mussie Zerai, hva har han gjort?

– Han har jo vært en støttespiller for dem som har flyktet gjennom Sinai og Nord-Afrika og tatt den farefulle ferden over Middelhavet. Han har blitt beskyldt for å oppmuntre folk til å reise, men som han selv svarer, de han hjelper er folk som gjør det for å redde livet sitt. Så fra Vatikanet har han holdt radio- og telefonisk kontakt med den italienske kystvakten slik at de har kunnet redde flyktninger, sier Sveen.

SISTE NYTT

Siste nytt