Hopp til innhold

Holder grensene åpne - ber også andre ta imot

– Det er ikke bare flyktninger som drukner i Middelhavet, det er menneskeheten! tordner Tyrkias president. Han sier landet vil fortsette å slippe inn flyktninger og oppfordrer europeiske land til å ta sin del av ansvaret.

I båt fra Tyrkia til Lesvos

Disse menneskene kom seg i dag over til Lesvos fra Tyrkia. Det er ikke alle som overlever denne overfarten.

Foto: ANGELOS TZORTZINIS / Afp

Tayyip Erdogan

President Tayyip Erdogan mener de andre europeiske landene ikke kan stanse flyktningene når de kommer til deres grenser, men krever at de tar sin del av byrden.

Foto: UMIT BEKTAS / Reuters

Hittil har Tyrkia tatt imot rundt to millioner mennesker. Landets president Tayyip Erdogan har beskyldt vestlige land for å være likegyldige overfor flyktningene og sier de deler skylden for de mange dødsfallene langs den tyrkiske kysten. Og han brukte sterke ord da han talte i dag:

– Det er ikke bare flyktningene som drukner i Middelhavet, det er menneskeheten, menneskeheten!

Vil ha tvungne flyktningkvoter

Samtidig har Frankrike og Tyskland sagt at de vil komme med et felles forslag om hvordan flyktninger og asylsøkere skal fordeles.

– EU må vise handlekraft i tråd med sine verdier, heter det i en uttalelse fra Frankrikes president François Hollande.

Tyskland og Frankrike ønsker felles standarder i hele EU for å styrke asylsystemet. Manvil også sørge for at mennesker som ikke får flyktningstatus, blir sendt tilbake til hjemlandet. I tillegg skal landene som flyktningene og migrantene reiser gjennom, få nødvendig støtte, heter det.

Vil fjerne Dublin-avtalen

I en tilsvarende uttalelse fra Merkel skriver hun at Europa trenger et kvotesystem og en bindende avtale om hvor mange flyktninger hvert land skal ta imot.

– Den tyske regjeringen sier at Dublin-tilnærmingen ikke fungerer lenger fordi det kommer så mange flyktninger til vår yttergrense at vi ikke lenger kan overlate oppgaven til Italia og Hellas alene, sier Angela Merkel.

Landenes størrelse og økonomiske makt vil spille en rolle for hvor mange flyktninger hvert land blir tildelt, men uten kvoter er det ikke mulig å løse problemet, understreker hun.

– Juncker foreslår å bosette 120.000 flyktninger

EU-kommisjonens leder Jean-Claude Juncker foreslår å bosette 120.000 flyktninger fra Italia, Hellas og Ungarn, ifølge en kilde i Brussel.

De 120.000 er ment å komme i tillegg til de 40.000 som skal bosettes i EU i henhold til et forslag som ble lagt fram i mai.

Det er ventet at forslaget vil bli offentliggjort av Juncker i en tale han skal holde 9. september, etter at forslaget er godkjent av EU-kommissærene.

– Åpne grenser truer Schengen

Viktor Orban

Viktor Orbán

Foto: THIERRY CHARLIER / Afp

Tidligere i dag var den ungarske statsministeren i Brussel for å diskutere krisen. På en pressekonferanse forsvarte han regjeringens håndtering av situasjonen og sa at de åpne grensene i Schengen-området trues av flyktningene.

Ungarn har bygget et piggtrådgjerde mot Serbia etter at tusener har tatt seg inn i landet fra de balkanske statene. Samtidig forberedes nye, strengere lover for å stoppe inntoget.

Det har fått Serbias statsminister Aleksandar Vucic til å advare om at det kan føre til en humanitær krise i hans land, hvis flyktningene ikke får ta seg inn i Ungarn.

Til kamp mot menneskesmuglerne

EUs høyrepresentant for utenrikssaker og sikkerhetspolitikk, Federica Mogherini, sier unionen må øke innsatsen mot dem som tjener penger på flyktningene. Hun mener båter må beslaglegges og ødelegges slik at nettverkene blir sprengt.

Mogherini sier unionens utenriksministre skal diskutere dette når de møtes i Luxembourg fredag og lørdag, melder AFP.

Ifølge opptrappingsplanen vil dette bety en europeisk inngripen til sjøs innen libysk territorialvann, men planen krever en FN-resolusjon og helst en godkjenning fra libyske myndigheter. Mogherini sier EU jobber med en resolusjon, mens Russlands FN-ambassadør resolusjonen bare kan være gyldig i internasjonalt farvann.

SISTE NYTT

Siste nytt