Hopp til innhold

Hjelpearbeidere angrepet i Sierra Leone

Det er totalt portforbud i Sierra Leone gjennom hele helga mens helsearbeidere jobber med å stagge ebolautbruddet. Likevel har flere av dem blitt angrepet mens de begraver døde.

Helsearbeidere i Sierra Leone

Helsearbeidere går fra dør til dør i Freetown i Sierra Leone for å opplyse om ebolautbruddet. Mens det er portforbud skal syke isoleres og døde begraves.

Foto: Michael Duff / Ap

Sierra Leone er hardt rammet av ebolautbruddet i Vest-Afrika, og det tre dager lange totale portforbudet er et av de mest ekstreme tiltakene siden utbruddet startet.

Hele befolkningen på seks millioner mennesker har fått beskjed om å holde seg innendørs mens helsearbeidere og frivillige jobber med å isolere syke, fjerne de døde og drive informasjonsarbeid.

Lørdag måtte imidlertid politiet rykke ut for å jage bort en gruppe innbyggere i Freetown som hadde brutt portforbudet, melder Reuters.

Den lokale politisjefen Mustapha Kamara opplyser at gruppa gikk til angrep på hjelpearbeidere som var i ferd med å begrave elleve døde i Matainkay-distriktet i utkanten av hovedstaden.

Minst 562 mennesker er så langt bekreftet døde som følge av ebolaviruset i Sierra Leone, men myndighetene har mistanker om store mørketall. De har tidligere anslått at dødstallene vil stige med mellom 15 og 20 prosent etter at portforbudet er opphevet.

Les: Eit heilt land innestengt i helga
Les: Ebola kan bli Afrikas svartedauden

Folketomme gater i Freetown

Tomme gater i Freetown etter at portforbudet ble innført fredag.

Foto: STAFF / Reuters

– Flere hundre ber om hjelp

Ifølge frivillige i Sierra Leone har de fått flere hundre henvendelser på en nyopprettet varslingstelefon de siste to dagene. De etterlyser nå flere frivillige og mer utstyr.

Portforbudet i Sierra Leone har også fått kritikk, blant annet fordi det kan føre til matmangel og at det kan få enkelte til å gjemme smittefarlige lik.

Fredag ble åtte helsearbeidere steinet til døde i Guinea fordi befolkningen trodde de forsøkte å spre viruset.

I nabolandet Liberia har det også vært innført midlertidige portforbud og karantener, men disse ble avbrutt etter store protester i gatene.

Liberias forsvarsminister Brownie Samukai uttalte tidligere denne måneden at ebolaviruset utgjør en «reell trussel mot landets eksistens».

– Sykdommen sprer seg som ild i tørt gress, og ødelegger alt den kommer over, sa Samukai.

Les: Tryggingsrådet: – Ebola ein global trugsel

Helsearbeider i verneutstyr kjemper mot ebola i Sierra Leone

En helsearbeider i verneutstyr besøker innbyggere i Sierra Leone.

Foto: HANDOUT / Reuters

Stenger grensene

Over 5000 mennesker er bekreftet smittet av ebola i Vest-Afrika hittil i år, og nesten halvparten av tilfellene har dukket opp de siste tre ukene.

Utbruddet er det verste siden viruset ble identifisert i 1976.

Guineas president Alpha Conde har kalt ebolautbruddet «en krig han er nødt til å vinne», og kritiserer nabolandene Elfenbenskysten og Senegal for å stenge grensene sine.

Gambia har også stengt grensene for alle som kommer fra Guinea, Liberia, Nigeria og Sierra Leone.

Ifølge AFP har myndighetene i Gambia også advart sine egne statsborgere mot å reise til ebolarammede land, og truer med å ikke slippe dem inn igjen når de kommer tilbake.

SISTE NYTT

Siste nytt