Hopp til innhold

– Dette er som å sprenge Taj Mahal og ødelegge Akropolis

I går ble minareten på Umayyad-moskeen i Aleppo sprengt i fillebiter. Nå er fem av seks kulturskatter ødelagt i det borgerkrigsherjede Syria.

Før og etter bilde fra Umayyad-moskeen i Aleppo

Bildet til høyre viser Umayyaad-Moskeen den 6. mars i år, mens bildet til venstre ble tatt i går.

Foto: Aleppo Media Center, AMC / AP

Den tusen år gamle minareten på Umayyad-moskeen var en av byens mest kjente landemerker og både den og den yngre moskeen den tilhører står, i likhet med gamlebyen i Aleppo, på Unescos verdensarvliste.

– Dette er som å sprenge Taj Mahal og ødelegge Akropolis i Aten. Denne moskeen er en levende helligdom, sier arkeologiprofessor Helga Seeden ved Universitetet i Beirut.

– Det er rett og slett en katastrofe og når det gjelder kulturarv så er nok dette det verste som har skjedd i Syria.

Tusen år gammel

Det som en gang var Syrias handelssentrum og største by har i løpet av det siste året utviklet seg til å bli krigens sentrum og store deler av den historiske byen er nå lagt i ruiner.

Tusenvis av mennesker har mistet livet og hundretusenvis er drevet på flukt fra sine hjem i det som mer og mer fremstår som en spøkelsesby.

Umayyad-moskeen ligger sentralt plassert i byen og ble bygget på 1200-tallet, men minareten har stått der siden 1090, frem til en granat traff den i går.

Umayyad-moskeen i Aleppo ble bygget på 700-tallet

Slik så moskeen ut før angrepene startet i fjor.

Foto: KHALED AL-HARIRI / Reuters

Så sent som i 2003 ble hele moskeen og området rundt totalrestaurert og har vært en turistattraksjon i en årrekke. Frem til selve moskeen ble skadet i oktober i fjor.


Nå skylder Assad-lojale styrker på Al Qaida-lojale opprørere, mens lokale opprørsledere skylder på myndighetene for ødeleggelsene av minareten som tilhørte en sunnimoské. Gårsdagens ødeleggelser kommer bare kort tid etter at en annen historisk moské ble ødelagt litt lenger sør i Deraa.

Bomber kulturskatter

Med sin flere tusen år lange historien er Syria et av de landene i verden med flest arkeologiske kulturskatter. Landet har store mengder av greske og romerske ruiner, i tillegg til oldtidsbyer som Ugarit der et av historiens første alfabeter så dagens lys.

I byer som Damaskus og Aleppo har muslimsk kultur og sivilisasjon satt sterke spor, mens man nordøst i landet finner godt bevarte bysantinske byer fra 600-tallet, de såkalte Døde byene.

Nå er ørkenoasen i Palmyra, gamlebyene i Damaskus og Deraa, korsfarerborgen Krac des Chevaliers og ikke minst gamlebyen i Aleppo er alle plyndret eller ødelagte i den over to år lange konflikten.

Lokale aktivister i nærheten av Hama kunne i fjor fortelle at regimet bombarderte Madeeq-borgen noen kilometer utenfor Hama. Opprørere forskanset seg da bak de metertykke murene, og etter bombardementet rykket soldatene inn med bulldosere for å ta seg inn i borgen.

På vestkysten ble Krac des Chevaliers, regnet som den best bevarte korsfarerborgen og tidligere et av de største turistmålene i Syria, plyndret i fjor.

Syriske soldater foran porten til Krac des Chevaliers

Syriske soldater like etter at de har sprengt en av portene til Krac des Chevaliers i september i fjor.

Foto: JOSEPH EID / Afp

Borgen motsto en beleiring ledet av den muslimske hærføreren Saladin på slutten av 1100-tallet, men den praktfulle borgen måtte imidlertid gi tapt mot en gjeng bevæpnede menn som i mars i fjor brøt seg inn, kastet ut de ansatte og startet plyndring av stedet.

Noen måneder senere bombarderte regimestyrker borgen og ødela korsfarerkapellet bak murene.

Ødeleggelsene er bare én av konsekvensene av den stadig mer fastlåste og totaltutslettende borgerkrigen.

Totalt er nå over 70.000 mennesker drept i krigen og mer enn en million drevet på flukt.

SISTE NYTT

Siste nytt