Hopp til innhold

Her jakter de på falsk ID

London (NRK): De kaller seg selv nerder. De blir i fyr og flamme over et diffust vannmerke eller uklart stempel. De er Norges nye ID-jegere som en enhver juksemaker bør passe seg for.

På hemmelig adresse i London gransker Dag Hov og Solvor Aarsland falske pass og dokumenter.

Nett-tv: På hemmelig adresse i London gransker Dag Hov og Solvor Aarsland falske pass og dokumenter. Foto: Håvard Blekastad Almås/NRK

Storbritannia: Gry Blekastad Almås

Det er to år siden Norsk Senter for ID-kunnskap ble opprettet. Målet er å utvikle ekspertise i å avsløre folk som lyver om hvem de er for å få opphold i Norge.

Topphemmelig

For å oppnå slik ekspertise har åtte norske dokumentgranskere vært på topphemmelig kurs i London.

Bygningen er kun merket med gatenavn og nummer. Ingenting avslører hvem som holder til der inne.

På innsiden er et åpent kontorlandskap, slik vi er vant til å se. Men mange av dem som jobber her ønsker ikke å identifiseres. Så betent er det de driver med, at de frykter konsekvensene hvis de blir avslørt.

I et stort rom fylt av ulike tekniske hjelpemidler sitter de norske dokumentgranskerne Solvor Aarsland og Dag Hov bøyd over hvert sitt pass. Med lupe, ultrafiolett belysning og mikroskop studeres hvert blad. De skal finne ut hvilket som er falskt og hvilket som er ekte.

40 år med falske pass

De er to av Norge åtte nye ID-eksperter, som får utdanning hos britiske National Document Fraud Unit (NDFU).

– Her har de samlet 40 år med falske pass. Det er en gullgruve for oss, forklarer Solvor Aarsland. Som forsyner seg av skattene i et rom sikret med en enorm kodelås, der ulike ID-dokumenter fra hele verden fyller metervis av skuffer og hyller.

På hemmelig adresse i London avdekkes falske norske pass

Med lupe og data skal svindelere avsløres.

Foto: Håvard Blekastad Almås / NRK

Storbritannia har stor erfaring med sikkerhet på mange ulike nivåer. I løpet av det seks uker lange kurset i England, har de norske dokumentgranskerne fra NID-senteret også besøkt Scotland Yard, Buckingham Palace og passkontrollen på Heathrow flyplass.

Bygningen NDFU er i, ligger ikke langt fra Heathrow. Her lander rundt 100 tusen mennesker fra hele verden hver eneste dag. Daglig beslaglegges antatt falske pass og ID-dokumenter. Mange av dem havner her.

– Men det er ikke bare for å hindre ulovlig innvandring, sier Nadia Bremner, dokumentgransker i britiske NDFU. Mange bruker falske dokumenter for å opprette bankkonto i Storbritannia. Så tar de opp store lån og forsvinner ut av landet.

Menneskehandel, trygdesvindel og annen kriminell virksomhet er også muliggjort av falske identitetspapirer.

Katt og mus

Ingen vet med sikkerhet hvor utbredt det er, men alle er enige om at forfalskninger er et stort problem, også i Norge.

– Jeg ville bruke bakgrunnen min til noe mer samfunnsnyttig, sier nyslått dokumentgransker Dag Hov. Han er grafisk designer av utdanning og har i en årrekke laget platecover i musikkbransjen.

– Jeg har ingen problemer med å se viktigheten av å kunne fastslå en persons identitet. Forfalskningene begynner å bli veldig avanserte, de er skummelt nære, sier han. For samtidig med at myndighetene blir flinkere og flinkere til å avsløre juksemakerne, øker kvaliteten på jukset. Ny teknologi og billigere utstyr gjør produksjonen av falske papirer stadig enklere.

– Det spennende er om de klarer mer enn vi tror, sier Solvor. Er de blitt så gode at vi ikke klarer å avsløre dem? Det er litt spennende.

Det er katt og mus, politi og røver. Hvem klarer å lure den andre?

Denne gang er det Solvor og Dag som avslørte juksemakeren. Det var fort gjort å skille ekte fra falskt pass.

– De klarer seg bra, smiler Nadia Bremner og gir sine norske kolleger en klapp på skulderen. Men metodene de bruker for å avsløre dokumentfalsknerne, de forblir en hemmelighet.

SISTE NYTT

Siste nytt