Andhøys utstyr på Scott-basen - Noe av Andhøys utstyr som ble tilbake i Antarktis etter Berserk-forliset i februar i fjor er lagret på Scott-basen. - Foto: Caro Maclauran / Scott Base

Noe av Andhøys utstyr som ble tilbake i Antarktis etter Berserk-forliset i februar i fjor er lagret på Scott-basen.

Foto: Caro Maclauran / Scott Base

Her er Andhøys utstyr i Antarktis

Her er deler av utstyret Jarle Andhøy hadde med på fjorårets ekspedisjon i Antarktis, som ble avbrutt da «Berserk» gikk ned, og tre av mannskapet til Andhøy omkom.

Utstyret er lagret på den newzealandske Scott-basen som ligger på Rossøya i Antarktis, tre kilometer fra den amerikanske forskningsstasjonen McMurdo Station.

Scott Base skilt - Den newzealandske Scott-basen i Antarktis. - Foto: Scott Base /

Den newzealandske Scott-basen i Antarktis.

Foto: Scott Base

SE: Webkamera fra Scottbasen

Fryktet forurensing

Sjef ved Scott-basen, Iain Miller, sier til NRK at utstyret ble samlet inn og lagret for å hindre at det skulle forsøple miljøet i Antarktis.

– Vi fant utstyret ute på isen. Det kunne lett ha blitt ødelagt av vinterstormene og kunne også være en trussel mot miljøet, sier Miller til NRK.

SE: Panoramabilde fra Rosshavet

– Tror du mannskaper ved basen blir involvert i Andhøys ekspedisjon?

– Jeg håper ikke det. De er travelt opptatt med arbeid, og har viktigere ting å gjøre enn å bry seg med slike eskapader som Andhøy, ifølge media, driver med, sier Miller.

LES: Andhøy vil seile uten nødpeilesender

Andhøys utstyr på Scott-basen - Noe av Andhøys utstyr på Scott-basen i Antarktis. - Foto: Caro Maclauran / Scott Base

Noe av Andhøys utstyr på Scott-basen i Antarktis.

Foto: Caro Maclauran / Scott Base

– Uansvarlig ekspedisjon

Blant utstyret som ligger lagret er to terrengmotorsykler, telt, overlevelsesutstyr, mat og drivstoff.

– Jeg aner ikke om han kommer hit for å hente utstyret. Han har verken hatt kontakt med oss eller newzealandske sjøfartsmyndigheter. Om han seiler innover i Rosshavet kommer han til å få problemer. Pakkisforholdene er meget utfordrende for tiden. Andhøy synes tydeligvis ikke det er viktig å forhøre seg med oss om disse forholdene, sier Miller.

LES: – Verste pakkis i området på 40 år

Han gjør det klart at han synes det er uansvarlig å legge ut på en slik seilas i slutten av januar.

– Det er sent på sesongen og forholdene skifter fort. Isforholdene kan raskt bli enda verre, og været er heller ikke bra. Andhøy kan sette flere liv i fare om han trenger hjelp i området, legger han til.

Miller har tidligere sagt at mannskapet på forskningsstasjonen ikke kommer til å hindre Andhøy å hente ut utstyret om de skulle komme til basen.

Andhøys utstyr i Antarktis - Utstyret til Andhøy ble plukket opp av mannskapet på Scottbasen og ligger lagret der. - Foto: Caro Maclauran / Scott Base

Utstyret til Andhøy ble plukket opp av mannskapet på Scottbasen og ligger lagret der.

Foto: Caro Maclauran / Scott Base

Utvalgte dokumentarer

Br. dokumentar. Menneskene som omgikk den tyranniske diktatoren som hersket i Libya i 40 år, forteller om den voldelige og noen ganger sårbare mannen de arbeidet for. (Mad Dog: Inside the Secret World of Muammar Gaddafi)
Fr. dokumentar. Ukrainas politiske historie er preget av ekstreme hendelser og kaos. Russland tok tidlig kontrollen, og Stallin henrettet sju millioner mennesker. Etter Sovjetstatens oppløsning har ikke landet klart å samle seg. Orangerevolusjonen i 2004 slo feil, og en anti-orangerevolusjon fikk Viktor Janukovitsj stemt inn som president. (Ukraine, from Democracy to Chaos)
Da. dokumentar. Finnes det barnearbeid og -slaveri i Elfenbenskysten? Da sjokoladeindustrien fikk beskyldninger rettet mot seg, ble det igangsatt tiltak for å motarbeide trafficking og bygge opp skoler for barna i landet. Men hvor mye er egentlig blitt gjort? Miki Mistrati ville se selv. Han fant ut at forholdene er verre enn han fryktet. (Lyssky Chokolade)

Opphavsrett NRK © 2014

Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen

Nettsjef: Frank Gander (konst.)