Hopp til innhold

Her bomber USA IS-stillinger i Syria

USA fortsatte søndag å bombe mål inne i Syria for sjette dag på rad.

Bilder fra et amerikansk kampfly som lørdag ødelegger en bygning og to biler som skal tilhøre IS-styrker nær den syriske byen Kobani.

Bilder fra et amerikansk kampfly som lørdag ødelegger en bygning og to biler som skal tilhøre IS-styrker nær den syriske byen Kobani.

Kurdiske flyktninger

To av de opp mot 200.000 som har flyktet over grensen til Tyrkia etter at IS startet offensiven mot Kobani for ti dager siden.

Foto: Murad Sezer / Reuters

Søndag angrep fly fra den USA-ledede koalisjonen tre midlertidige oljeraffinerier uten for Raqqa i det østlige Syria.

Samtidig offentliggjorde det amerikanske forsvarsdepartementet en video fra et angrep et amerikansk kampfly gjorde mot en IS-stilling nær den kurdiske byen Kobani like ved den syrisk-tyrkiske grensen.

Se kart over hvor noen av stedene USA har bombet de siste 24 timene nederst i saken.

Bildene fra det amerikanske flyet viser at en bygning og to biler som skal ha vært kontrollert av IS (Den islamske staten) ble fullstendig ødelagt.

De amerikanske luftangrepene ved Kobani er et forsøk på å stoppe IS i å innta byen.

IS har i over en uke forsøkt å innta Kobani og har sakte, men sikkert strammet grepet rundt byen, som er den tredje største kurdiske byen i Syria.

Fortsatt forsvarer kurdiske styrker byen og i dag er det meldt om at 400 kurdiske flyktninger har krysset tilbake over grensen fra Tyrkia for å være med i forsvaret av byen.

Artikkelen fortsetter under tweeten.

Laster Twitter-innhold

Bombet oljeraffinerier

Målene for de amerikanskledede angrepene søndag var blant annet fire oljeraffinerier utenfor Raqqa, melder den London-baserte menneskerettighets-organisasjonen Syrian Observatory for Human Rights.

IS kontrollerer oljeproduksjonen i det østlige Syria og har konstruert enkle oljeraffinerier for å foredle oljen til bensin, noe som er en av de viktigste inntektskildene til IS.

– De består av lastebiler med utstyr til å separere diesel og bensin for sivil bruk, sier Rami Abdelrahman fra Syrian Observatory for Human Rights til nyhetsbyrået Reuters.

Et middels stort raffineri kan raffinere opp til 200 fat olje om dagen. Raffineriene bygges opp i Tyrkia og blir så fraktet over grensen til Syria.

Ifølge syriske opposisjonskilder koster et raffineri opp mot 230.000 amerikanske dollar, eller rundt 1,5 million norske kroner.

Analytikere sier til nyhetsbyrået AFP at IS har inntekter på opp til tre millioner dollar dagen fra salg av olje.

Ødeleggelsene av raffineriene skal ha ført til en kraftig økning i dieselprisene.

– Prisen gikk opp fra 9000 syriske pund til 21.000 syriske pund i Aleppo. Angrepene mot disse raffineriene rammer vanlige folk som nå må betale høyere priser, sier Rami Abdelrahman.

Artikkelen fortsetter under bildet.

 F-15E fyller bensin

En F-15E får bensin fra en KC-135 Stratotanker over det nordlige Irak etter et tokt over Syria 23. september.

Foto: U.S. Air Force, Matthew Bruch / Ap

Nusra-fronten nærmer seg IS

Selv om angrepene har rammet IS økonomisk er det uklart i hvor stor grad organisasjonen er svekket av angrepene.

Rapporter fra Syria går ut på at IS har fått støtte fra islamister etter luftangrepene, inkludert fra rivaliserende grupper.

Mange krigere har forlatt den Al Qaida-tilknyttede Nusra-fronten og andre islamistgrupper og sluttet seg til IS siden luftangrepene i Syria startet sist tirsdag.

Nusra-fronten har tidigere vært en bitter fiende av IS, men er nå under press fra medlemmene til å forsone seg med IS for å kjempe mot det de kaller et korstog mot Islam.

Den USA-ledede koalisjonen har også rettet angrep mot Nusra-fronten, noe som også har bidratt til at de islamistiske organisasjonene finner sammen.

– Det er ikke en krig mot Nusra-fronten, det er en krig mot Islam, sa Nusra-frontens talsmann Abu Firas al-Suri i et lydopptak som ble offentliggjort på gruppens sider på sosiale medier.

USA innrømmer undervurdering

I USA innrømmet president Barack Obama søndag at landets etterretningstjenester hadde undervurdert hvilke muligheter borgerkrigen i Syria ga ekstreme islamister.

– Jeg tror at sjefen for etterretningstjenestene våre, Jim Clapper, innrømmer at de undervurderte det som har skjedd i Syria, sa presidenten.

I intervjuet som ble sendt på TV-programmet «60 minutes» sier han at Syria er blitt nullpunktet for jihadister fra hele verden.

– I kaoset i den syriske borgerkrigen de siste par årene der deler av landet i praksis har vært fullstendig uregjerlig, har de vært i stand til å samle seg og benytte seg av kaoset. sa Obama.

Kartet viser noen av stedene den amerikanskledede koalisjonen har bombet de siste 24 timene.

Bombemål for IS

SISTE NYTT

Siste nytt