Hopp til innhold

Her ble 73 mennesker drept de første fem dagene av april

El Salvador seiler opp til å ta over den lite flatterende førsteplassen som verdens dødeligste land. I gjennomsnitt blir 15 mennesker drept hver dag.

Gjengaksjon i El Salvador

DRAPSMÅNED: En mann som er mistenkt for å være medlem av MS-13-gjengen, pågripes etter drapet på en politimann i byen San Juan Opico denne uken.

Foto: STRINGER/EL SALVADOR / Reuters

I mange år har nabolandet Honduras vært karakterisert som det landet i fredstid som har flest drap i løpet av et år.

Men et kraftig oppsving i volden hos naboen i sør, fører til at El Salvador snart kan smykke seg med den lite fordelaktige tittelen.

15 om dagen

Statistikk fra politiet viser at det ble registrert 481 drap, flere enn 15 om dagen, i Mellom-Amerikas minste land. De første fem dagene av april startet brutalt med til sammen 73 registrerte drap, skriver nyhetsbyrået Ap.

Fortsetter denne trenden vil El Salvador snart passere Honduras på drapsstatistikken for land i fredstid. I 2012 ble det ifølge FN begått 7172 drap i Honduras.

Mye av volden i El Salvador er gjengrelatert og internt mellom gjenger, men samtidig er det en kraftig økning i angrep på sivile og politifolk, ifølge myndighetene.

Oppfordres til våpenbruk

Fra myndighetenes side tror man eskaleringen er et forsøk fra de kriminelle gjengene på å presse dem til forhandlingsbordet etter at våpenhvileavtalen kollapset i fjor.

Andre tror årsaken er at den nye regjeringen har tatt av seg silkehanskene i kampen mot landets to største gjenger, Mara Salvatrucha og 18th Street.

Etter at president Salvador Sanchez Ceren kom til makten i juni i fjor har han ført en kompromissløs linje overfor gjengene og nektet å forhandle med dem.

Ceren har også gitt politiet tillatelse til å bære våpen utenom arbeidstid og bedt dem ikke nøle med å ta dem i bruk dersom de føler seg truet.

– Manipulerte våpenhvilen

Av landets seks millioner innbyggere har rundt 70.000 mennesker gjengtilknytning. Rundt 10.000 av dem sitter i fengsel.

Raul Mijango som var med på å lede forhandlingene med landets tidligere president og gjengene, mener volden kunne avtatt i løpet av dager, dersom myndighetene hadde vist godvilje.

Den forrige våpenhvilen under president Mauricio Funes førte til en nedgang i drapstallene fra 14 til seks om dagen. Kritikerne hevder på sin side at gjengene brukte våpenhvilen til å ruste opp igjen og at drapene ble begått i skjul og likene gravd ned.

SISTE NYTT

Siste nytt