Hopp til innhold

Her ble 100 barn født på 10 dager

Over 100 spedbarn har kommet til verden i et fødetelt i byen Ormoc etter tyfonens herjinger på Filippinene.

Det har gått litt over en måned siden tyfonen Haiyan slo inn over østkysten av Filippinene 8. november.

5700 personer er så langt funnet omkommet, og fortsatt er nesten 1800 personer savnet. Over 26.000 mennesker ble skadd og over 4 millioner mennesker drevet fra sine hjem.

I byen Ormoc har Røde Kors opprettet et feltsykehus, der Ståle Rudiløkken fra Norge har vært nestleder. I går kom han hjem etter å ha vært der i en måned.

– Vår oppgave var å erstatte en del av distriktssykehuset som var ødelagt. Egentlig var det meste knust, folk lå nærmest oppå hverandre, så vi måtte få opp feltsykehuset raskt, forteller han.

  • Hør Rudiløkken fortelle om fødeteltet i Norgesglasset:
  • Les også: Befolkningen vender tilbake til hverdagen på Filippinene

– Folk fødte utenfor sykehuset

Alle som kunne bidro i byggingen av det midlertidige sykehuset; leger, sykepleiere og hjelpearbeidere. Etter to dager var de klare til å ta imot de første pasientene.

– Det var et stort behov for hjelp. Før vi fikk opp feltsykehuset måtte folk føde hjemme eller utenfor sykehuset, forteller Rudiløkken.

I løpet av de ti første dagene feltsykehuset eksisterte ble det født 100 barn. Innen 5. desember hadde legene tatt imot 157 barn og gjennomført 51 operasjoner, viser tall fra Røde Kors.

– I begynnelsen hadde vi rundt 10 fødsler om dagen, men etter hvert som lokalsamfunnet fikk vite at det fantes en operativ fødeavdeling, økte det på. På slutten nå hadde vi 15–20 fødsler i døgnet, forteller Rudiøkken.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Filippinene

Ståle Rudiløkken gir instruksjoner til teamet før arbeidsdagen starter ved feltsykehuset i Ormoc på Filippinene.

Foto: Olav A. Saltbones/Norwegian Red Cross

En hel familie i én seng

I tillegg måtte feltsykehuset ha plass til en barselavdeling med kvinner og barn og en egen barneavdeling.

– Det var begrenset med plass, og det var stappfullt på alle avdelingene hele tiden. Ofte lå det flere barn i seng, sammen med mødrene sine og av og til en far også.

De fleste operasjonene som ble gjennomført på feltsykehuset var keisersnitt.

– Det gikk stort sett greit, men det er åpenbart at det ikke alltid går som man ønsker. Ikke alle land har den oppfølgingen og høyteknologiske støtten som man får i Norge. Det gir et perspektiv på livet.

Imponerende pågangsmot

Rudiløkken synes det var veldig godt å kunne være med å bidra til noe som var positivt for folk.

– Det var en veldig rar følelse å være i et område med så mange som har mistet alt, og samtidig kommer det nytt liv til verden. Men fødeteltet symboliserte noe positivt for alle.

Rudiløkken er imponert over pågangsmotet til filippinerne.

– De har en enorm drivkraft og ståpåvilje, selv om mange ikke har tak over hodet og har mistet det meste. De har en positiv holdning som gjør at det er en stor belønning å få lov til å hjelpe til.

Strømmangel skaper frykt

Strømmen er fortsatt ikke tilbake mange steder på Filippinene, men sykehuset i Ormoc har fått nok strøm til å fungere.

– Folk aner ikke hvor lang tid det kommer til å ta før de får strømmen tilbake, men det kan ta opp til et halvt år, sier Rudiløkken.

Mangelen på strøm skaper mange problemer for befolkningen.

– De fleste bor i hus av tre som ble jevnet med jorda i tyfonen. Så nå må de bygge dem opp på nytt, og strømmangelen gjør alt mer tungvint. Mørket skaper også frykt og desperasjon blant folk, og det er en utfordrende situasjon.

– Må ikke glemme

Det er fortsatt et stort behov for internasjonal bistand på Filippinene, ifølge Rudiløkken.

– Vi må ikke glemme. Krisen er ikke over, selv om det går riktig vei. Det vil være behov for hjelp i lang tid fremover.

SISTE NYTT

Siste nytt