Hopp til innhold

Hele partiledelsen i fengsel

Både lederen og nestlederen for det høyreekstreme greske partiet Gyllent daggry ble i dag varetektsfengslet. Fallet for landets tredje mest populære parti er stort.

Leder av Gyllent Daggry, Nikos Michaloliakos, føres ut fra retten

Leder av Gyllent Daggry, Nikos Michaloliakos, føres ut fra retten tidlig i dag morges.

Foto: Petros Giannakouris / Ap

Etter et rettsmøte som varte i seks timer og til langt på morgenkvisten i dag, var det klart at Nikos Michaloliakos, partileder og medlem av nasjonalforsamlingen, må forbli i fengsel.

Senere på dagen ble også hans nestkommanderende, Christos Pappas, varetektsfengslet. Begge ble pågrepet under raidet gresk politi hadde mot partiet og partimedlemmer på lørdag. Til sammen 32 personer ble arrestert.

De vil være de to første politikerne som settes i fengsel siden gjeninnføringen av demokratiet i Hellas.

Påtalemyndighetene mener at Gyllent daggry er å anse mer som en kriminell organisasjon enn et politisk parti.

Under husransakelsene i helgen ble det blant annet funnet våpen og nazieffekter foruten store pengesummer. I tillegg er partitopper og partimedlemmer mistenkt for hvitvasking av penger, overfall av innvandrere og politiske motstandere – og nå sist drap.

For det store spørsmålet er hvem i partiledelsen som muligens visste noe om, i verste fall beordret, angrepet på hipp-hop-stjernen Pavlos Fyssas.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Christos Pappas, Gyllent Daggry

Nestleder Christos Pappas føres inn i retten i formiddag.

Foto: YORGOS KARAHALIS / Reuters

Drapet på hipp-hop-stjernen

Fyssas, som ikke la skjul på sin politiske uenighet med Gyllent daggry, ble stukket ned og drept den 17. september.

Pavlos Fyssad hadde flere sangtekster hvor han pekte på fremveksten av en hatefull rasisme som rir Hellas for tiden, og Fyssad la ikke skjul på hvem han mente hadde skylda for denne utviklingen.

Påtalemyndigheten tror at Yannis Lagos, også han medlem av nasjonalforsamlingen, kan knyttes direkte til drapet av hipp-hop-stjernen. Det samme med partileder Michaloliakos.

Også Lagos må bli i fengsel inntil videre. Det samme må lederen av partiets lokallag i den kjente arbeiderklassebydelen vest i Aten hvor Fyssas ble drept, og en politikvinne som er beskyldt for å hjelpe partiet.

Tilhengere av Gyllent daggry feirer

Tilhengere av Gyllent daggry feirer løslatelsen av tre av partiets politikere.

Foto: GIORGOS MOUTAFIS / Reuters
Tilhengere av Gyllent daggry utenfor rettslokale i Aten

Andre fulgte prosessen med argusøyne utenfor rettslokalet.

Foto: ARIS MESSINIS / Afp

Tre andre, inkludert Michaloliakos sin talsmann, ble løslatt mot kausjon.

Da de tre kom ut fra rettsbygningen etter løslatelsen, ble de møtte med jublende tilrop fra rundt 200 tilhengere.

– Blod, ære og Gyllent Daggry, ropte folkemengden. På den andre siden stod det motstandere og svarte med skjellsord.

Alle de arresterte, og løslatte, mener seg utsatt for politisk forfølgelse – blant annet for å hindre dem i stille i lokalvalget neste år.

De er også svært lite fornøyd med gresk media, og to av de løslatte politikerne spyttet og slo til en fotograf og en kameramann på veien, ifølge flere aviser som var til stede.

– Dere får snart se, dere motbydelige mennesker. Dere får bare stanset oss ved hjelp av kuler, ropte en av dem mot pressekorpset.

Kona overtar som partileder

Kona og datteren til Nikos Michaloliakos er også fremtredende medlemmer av Gyllent daggry, og det er ventet at Eleni Zarouli overtar som partileder etter mannen gitt at resten av partiledelsen risikerer fengsel.

De var begge på plass utenfor rettsbygningen i dag morges, og de forsøkte å rope oppmuntringer på veien i det den 56 år gamle matematikeren, påsatt håndjern og askegrå i fjeset, ble eskortert til en ventende politibil.

– Du er en diamant, ikke vik, fikk Eleni Zarouli ropt til mannen.

– Lenge leve Hellas! Seier! svarte Nikos Michaloliakos.

Fallet fra toppen

Gyllent daggry var før politiaksjonen i helgen Hellas' tredje største parti. Ved valget i fjor fikk de 7 prosent av stemmene og 18 av 300 plasser i den greske nasjonalforsamlingen. Inntil valget var de et lite og ubetydelig parti lengst ute på høyresiden som knapt noen snakket om.

Selv om de også tidligere er beskyldt for å stå bak en rekke angrep og overfall av ikke-grekere, har dette prellet av, både på partitopper, partimedlemmer og en voksende tilhengerskare. Flere av partiets mest kjente politikere har også vært involvert i voldsepisoder, uten at dette har fått noen betydning.

Partiet har utnyttet den økonomiske krisen i landet til å rette sterke anklager mot spesielt fremmedarbeidere om at de tar jobbene fra ærlige og arbeidsløse grekere – og har fått gehør for det hos mange. Rundt en fjerdedel av alle grekere er registrert arbeidsledige, den høyeste andelen i Europa.

Lederne av Gyllent daggry har også brukt kruttet mot europeiske ledere som står steilt på at Hellas må bidra kraftig for å rydde opp i sitt eget økonomisk kaos i bytte mot finansiell hjelp. Partiets budskap har truffet kriseslitne landsmenn.

I tillegg angriper de andre partiers politikere, som de mener har ført Hellas ut i det nåværende uføret, noe som også treffer mange grekere hjemme.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Løslatte Gyllent daggry-politikere i Aten

Gyllent daggry-politikerne Nikos Michos (t.v.), Ilias Panagiotaros og Ilias Kasidiaris på vei fra retten på onsdag etter at de ble løslatt mot kausjon. De sitter alle i den greske nasjonalforsamlingen.

Foto: LOUISA GOULIAMAKI / Afp

Men stemningen snudde med drapet på Pavlos Fyssas.

Mannen som stakk Fyssas ned under en slåsskamp hevdet overfor politiet at han var medlem av Gyllent daggry. Dermed startet aksjonen som nå pågår.

Drapet fikk også både regjering og påtalemyndighet til å reagere.

Statsminister Antonis Samaras la ikke mye imellom da han beskrev Gyllent daggry som en nynazistisk og kriminell organisasjon som ikke har noe plass i landets demokrati.

Den nå fengslede partilederen Nikos Michaloliakos var en kjent tilhenger av George Papadopoulos, offiseren bak statskuppet i 1967 og lederen av juntaen som styrte landet frem til 1974.

Kjennes partiledelsen og menige medlemmer skyldig i det de anklages for, risikerer de å forbli i fengsel de 10 neste årene.

Landets justismyndigheter har hittil avvist at det fantes en kobling mellom det fremmedfiendtlige og nynazistiske partiet og deler av landets politistyrke, slik enkelte menneskerettighetsorganisasjoner har påstått, men på lørdag ble også to politimenn arrestert under raidet mot partitoppene.

SISTE NYTT

Siste nytt